Hlavní obsah

Busta hledá inspiraci u londýnských Kladivářů

PRAHA

Londýnský West Ham je druhým klubem jeho srdce a trenér fotbalistů Bohemians 1905 Zbyněk Busta sbírá poznatky pro svou práci i v Anglii. U Kladivářů byl díky kamarádství s jejich koučem brankářů Luďkem Mikloškem v zimní přestávce na stáži. Prý mu dala hodně.

Foto: www.fc-bohemians.cz

Zbyněk Busta

Článek

„Díky Luďkovi jsem se dostal úplně všude. Mohl jsem do kabiny před utkáním, viděl jsem taktickou přípravu,“ popisoval Busta, který West Ham navštívil i před startem sezóny. „Co ho nejvíc inspirovalo? „U nás je tak nějak zakódované, že se den před zápasem hráči na tréninku šetří. Tam všichni absolvovali intenzívní trénink přes hodinu, a přesto to druhý den při utkání na nich nebylo vidět,“ pozoroval s údivem.

Ani ve West Hamu tým nerozdělují na áčko a béčko. Všichni trénují společně a na konci týdne trenér oznámí, kdo bude nominován na zápas prvního mužstva a kdo za rezervu. „Tam mají v kádru taky šestatřicet hráčů, kteří hrají dvě soutěže,“ vysvětlil Busta, který West Hamu drží palce. „S Luďkem si po každém zápase voláme nebo aspoň napíšeme,“ prozradil.

Bustovi svěřenci mají za sebou v zimní přípravě soustředění v Jizerských horách, kde trénovali čtyřfázově. V neděli hráli v Praze v Tipsport lize proti Příbrami a vyhráli 1:0. „Kluci toho měli dost, proto jsem některé starší hráče nechal odpočívat,“ řekl Busta k absenci Rady, Nikla, Slezáka či Šmardy. Z nových posil poprvé nechal hrát P. Haška a M. Knakala, kteří by měli naskočit do základní sestavy. Klub však usilovně shání ještě další hráče.

„Chci doplnit zálohu o jednoho šikovného hocha ze Slavie a lákáme ještě středního záložníka zralejšího věku. Plus jednu posilu do útoku,“ přiznal Busta. Šikovným mladíkem ze Slavie by měl být Jablonský, do útoku by mohl přijít sparťan Jeslínek.

Bohemians jsou v tabulce po podzimu na 15. místě, na kontě mají 13 bodů. „Já nečekal nějakou krasojízdu, počítal jsem tak s patnácti body,“ přiznal. „Ale věřím, že jaro bude jiné a zachráníme se bez problémů. Kluci přece jen posbírali nějaké zkušenosti a mužstvo se posílí.“

Reklama