Hlavní obsah

Sparta v 19. kole může přeskočit na prvním místě Slavii

PRAHA

V 19. kole české nejvyšší fotbalové soutěže může při zaváhání Slavie poskočit na první místo v tabulce pražská Sparta. Sešívaní musí k udržení vedoucí pozice bodovat v domácím duelu proti Mostu, letenští zakončí kolo pondělní dohrávkou v Olomouci. Šlágr kola nabízí zápas mezi domácími třetími Teplicemi a pátým Brnem. Boj o čtvrtou příčku v tabulce uvidí diváci v Plzni, kam přijede ostravský Baník.

Článek

Sparťané budou chtít pokračovat ve vítězném tažení jarní částí i na půdě olomoucké Sigmy, se kterou mají lichotivou bilanci. S Hanáky naposledy prohráli na podzim roku 2005. Pro letenský tým navíc hovoří střelecká potence, v posledních osmi utkáních se svěřencům trenéra Michala Bílka podařilo v průměru nastřílet více jak tři branky na zápas. “Olomouc je nebezpečné mužstvo v tom, že má velice dobře propracovanou defenzivu. Jasným důkazem je fakt, že po Slavii dostali nejméně gólů z celé ligy,“ všiml si Bílek.

Fotbalisté pražské Slavie se v neděli utkají na domácím hřišti s posledním Mostem a dobrým výkonem se pokusí zapomenout na porážku v Brně. Náskok sešívaných před druhou Spartou se snížil na pouhé dva body. „Po utkání v Brně máme co napravovat, takže tři body jsou pro nás povinností. Už před sebou máme pouze ligu, takže naše veškerá pozornost směřuje jen na ni,“ řekl trenér Jarolím. V dresu Slavie by se proti svým bývalým spoluhráčům mohl představit makedonský kanonýr Goče Toleski, který na svůj první gól v červenobílém teprve čeká.

V Plzni boj o čtvrtou příčku

Do Zlína přijedou hráči Liberce a pokusí se odčinit porážku z posledního vzájemného zápasu. Severočechům se však na tamní Letné nedaří. Z posledních pěti zápasů ve Zlíně čtyřikrát remizovali a jejich poslední výhra je stará už skoro 13 let. „Oba jarní zápasy nám herně vyšly, stoupající trend bychom rádi zase potvrdili," přeje si lodivod Liberce Ladislav Škorpil. Jeho protějšek Pavel Hoftych si je vědom síly soupeře: „Liberec má silný tým. Budeme spoléhat na útočnou hru, což ale očekávám i od soupeře.“

Fotbalisté Mladé Boleslavi hostí České Budějovice a pokusí se zlomit sérii zápasů doma bez vítězství. Ze tří bodů se svěřenci trenéra Zdeňka Ščasného radovali naposledy 30. září. „Výhra z Kladna nám snad pomůže, ale její význam docení až zvládnutý zápas s Budějovicemi. Bude potřeba, abychom hráli uvolněněji než v prvním jarním kole s Jabloncem," řekl Ščasný, který nebude moci využít služeb Adriana Rolka, jenž má jednozápasový trest za čtyři žluté karty. Budějovice přijedou do Liberce s podobnou taktikou jako na Slavii. „Nemůžeme hrát otevřenou partii. Budeme se snažit hrát zodpovědně z obrany a pokoušet se o brejky," netajil se s plány kouč František Straka.

V Plzni se bude bojovat o čtvrtou příčku v tabulce. Na západ Čech zavítá Baník Ostrava, v jehož týmu by se po zranění už mohl objevit bývalý reprezentační obránce René Bolf. Ostravě se v Plzni daří, naposledy zde prohrála v sezóně 1997/98. Oba dva celky získaly ve dvou jarních odehraných kolech shodně čtyři body. Domácí nebudou moci využít vykartovaného Varadiho a Trappa, hosté budou kvůli zranění postrádat Lukeše, Metelku a Tomašáka, kvůli kartám bude stát Čoupek. „"Pro naše nově vytvořené mužstvo je to další test síly a kvality. Soupeř se netají tím, že chce hrát o evropské poháry," očekává zajímavý duel trenér plzeňské Viktorie Stanislav Levý.

Šlágr kola mezi Teplicemi a Brnem

Šlágr 19. kola nabízí duel mezi Teplicemi a Brnem. Zatímco Severočeši nezvládli svůj poslední ligový zápas, když na hřišti Liberce prohráli vysoko 0:4, Brňané předvedli skvělý výkon v dohrávce proti Slavii a po velmi kvalitním výkonu porazili dosavadní vedoucí celek první ligy 2:1. Brno do duelu v Teplicích nemůže počítat s vykartovaným Markem Střeštíkem, který byl právě v zápase proti Slavii velmi nebezpečný. Kvůli zranění není stále k dispozici útočník Tomáš Došek. „Brno má stejné ambice jako my. Určitě nás čeká náročné utkání proti kvalitnímu soupeři,“ je přesvědčený domácí trenér Petr Rada.

Zápas o šest bodů uvidí diváci v Jablonci. Tam zavítá další mužstvo, ohrožené sestupem Kladno. Obě mužstva dělí od sestupového patnáctého místa jeden jediný bod. Poslední podzimní měření sil těchto soupeřů skončilo nerozhodně 1:1. Zatímco hostující trenér Jaroslav Šilhavý může do utkání zapojit v podstatě každého hráče ze soupisky, u jabloneckých visí otazník nad Loučkou, Hamouzem a Žofčákem, určitě nenastoupí zraněný ex-slávista Eliáš.

Pražské derby mezi Žižkovem a Bohemians 1905 slibuje pro fotbalové fanoušky další zápas o záchranářské body. „Mužstvo má za sebou smolný týden,“ připomněl žižkovský trenér Stanislav Griga debakl 1:6, který utrpěl jeho týmu v posledním ligovém zápase na hřišti Sparty. „Do středy jsme se zaobírali porážkou v minulém kole a mohu říci, že mě potěšil přístup hráčů k rozboru tohoto výkonu. Jsou to dobré signály,“ dodal slovenský trenér.

Zápasy 19. kola Gambrinus ligy:
Sobota 2.3.:
17:00Tescoma Zlín - Slovan Liberecon-line
Neděle 3.3.:
15:00Viktoria Plzeň - Baník Ostravaon-line
15:00Jablonec - Kladnoon-line
17:00Mladá Boleslav - České Budějoviceon-line
17:00Slavia - SIAD Moston-line
17:00Teplice - Brnoon-line
20:15Viktoria Žižkov - Bohemians 1905on-line
Pondělí 3.3.:
17:15Sigma Olomouc - Spartaon-line

Reklama

  Plzeň - Slovácko zítra 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav zítra 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia zítra 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.