Hlavní obsah

Baník chce uspět v Olomouci a stáhnout náskok na špičku

PRAHA

Ve 21. kole české nejvyšší fotbalové soutěže bude k vidění jak boj o první místo v tabulce, tak vršovické derby mezi Slavií a Bohemians 1905 a v boji o záchranu se představí čtrnácté Kladno s posledním Mostem. Na vyprodaný stadión v Mladé Boleslavi přijedou fotbalisté pražské Sparty, kteří budou chtít navázat dobrý výkon z posledního zápasu proti Teplicím. Severočeši doma přivítají Zlín s nelichotivou bilancí. V odehraných čtyřech utkáních se jim podařilo skórovat jen jednou.

Článek

První zápas 21. kola otevře sobotní duel týmů z východu republiky. Na Andrově stadiónu v Olomouci se představí aktuálně třetí tým tabulky Baník Ostrava. Vinou žlutých karet bude v utkání hostující trenér Večeřa postrádat dvojici útočníků Svěrkoš, Magera, a kouč Baníku proto nevyvrací alternativu s jedním útočníkem . „„Podíleli se na jaře z devíti našich gólů na osmi, zároveň je však tohle zase příležitost pro někoho dalšího, aby ukázal, že do základu patří,“ řekl Večeřa k absenci obávaného dua.

Nedělní program začne tradičně v dopoledním termínu žižkovská Viktoria. Ta na svém hřišti přivítá Dynamo z Českých Budějovic, kterému se ovšem na jaře nedaří podle představ. Ze čtyř odehraných duelů Jihočeši dva zápasy zremizovali a dva prohráli. „Utkání pravděpodobně nepřinese žádnou fotbalovou krásu. Jako trenér pevně věřím, že se nám konečně podaří proměňovat i šance, které si dokážeme vytvořit, ve vstřelené góly. V předešlých utkáních jsme měli na kopačkách několik tutovek, které nás stály body,“ připomíná hostující kouč František Straka nelichotivý fakt.

V boji o záchranu Most v Kladně

Záchranářský boj bude k vidění v Kladně, kam přijede po senzačním vítězství nad Mladou Boleslaví poslední Most. „Rádi bychom navázali na předcházející domácí utkání s Kladnem a Bohemians. Mužstvo ukázalo, že dokáže hrát nátlakový fotbal a to je dobře,“ přeje si domácí trenér Griga, kterého těší, že se marodka Viktorky pomalu vyprazdňuje.

Jablonec, který pořád trápí ohrožení sestupu, přivítá na svém hřišti Brno, které už s jistotou nepřijede na sever Čech s Lubošem Kaloudou. Ten v uplynulém týdnu přestoupil do CSKA Moskva a trenér Uličný už musí sázet na jiné tvořivé záložníky. Otázkou je, zda se v utkání objeví útočník Aleš Besta, který musel kvůli zranění střídat v posledním utkání s Olomoucí. A jelikož nejsou plně fit ani mladí útočníci Šural s Borákem, bude muset hostující kouč vsadit na někoho z trojice Wagner, Simr, Střeštík.

Viktoria Plzeň by v domácím duelu proti Slovanu Liberec ráda navázala na první jarní kolo, ve kterém jasně přejela Brno. Potom ovšem Západočeši ubrali plyn a ze tří posledních utkání vydolovali jediný bod s nelichotivým skóre 3:9. Zato Liberec na jaře ještě neprohrál a ze čtyř utkání ho hřeje zisk 8 bodů. „Není pro mě žádným překvapením, že Liberečtí stoupají v tabulce nahoru. V posledním utkání doma se Žižkovem ale ztratili dva body a budou to chtít napravit v Plzni,“ je připraven na tvrdou konfrontaci domácí trenér Stanislav Levý.

Na Strahově vršovické derby

Tepličtí fotbalisté se budou chtít konečně střelecky prosadit na domácím trávníku proti Zlínu. Severočeši totiž drží nelichotivou statistiku z posledních tří odehraných utkání, ani jeden z hráčů ve žlutém dresu nepřekonal brankáře soupeře. Naposledy se o tom přesvědčila Sparta, které na Letné stačilo k zisku tří bodů skórovat jednou. Zlín se v posledním utkání vytáhl na Plzeň a vyhrál 3:1. „Na domácí bude vyvinut enormní tlak, aby konečně uspěli. Pro vítězství musí udělat maximum, což může být pro psychiku mužstva velmi nepříjemné,“ tuší před utkáním na Stínadlech zlínský kouč Pavel Hoftych.

Nedělní program první ligy završí pražské derby Slavie s Bohemians 1905. Ještě než se oba soupeři o vládce Vršovic utkají v Edenu, musí vzít zavděk Strahovem, kde se Slavii na jaře daří. Vyhrála tam oba domácí zápasy, přičemž ani jednou neinkasovala. „Očekávám zápas s patřičným nábojem, vyhecované derby, kde se bude bojovat o každý míč. Věřím, že utkání dovedeme do vítězného konce, potřebujeme body v boji o titul,“ přeje si trenér sešívaných Karel Jarolím.

V dohrávce 21. kola se v pondělí představí fotbalisté pražské Sparty v prestižním zápase v Mladé Boleslavi. Domácí mají svým fanouškům co vracet, když v posledním ligovém duelu prohráli zápas s posledním Mostem. Naopak Sparta se v domácím utkání proti Teplicím prezentovala ve velmi dobré formě, ze spousty vytvořených šancí ovšem slavila gól jen jednou. „Sparta třikrát za sebou v Boleslavi prohrála, což je velmi špatná bilance. Na druhou stranu jsme v dobré formě a uděláme maximum pro zisk tří bodů. Samozřejmě se chceme dotáhnout na Slavii," říká odhodlaně před zápasem v Boleslavi sparťanský trenér Michal Bílek.

Program 21.kola Gambrinus ligy
Sobota 15. března
17:00Sigma Olomouc - Baník Ostravaon-line
Neděle 16. března
10:15Viktoria Žižkov - České Budějoviceon-line
15:00Jablonec - Brnoon-line
15:00Viktoria Plzeň - Slovan Liberecon-line
17:00Teplice - Zlínon-line
17:00Kladno - Moston-line
20:15Slavia Praha - Bohemians 1905on-line
Pondělí 17. března
17:15Mladá Boleslav - Sparta Prahaon-line

Reklama