Hlavní obsah

ČMFS chce po derby zpřísnit bezpečnostní opatření

PRAHA

Představitelé ČMFS se chystají po nepokojích při pondělním derby pražských "S" podniknout účinné kroky k bezpečnosti na prvoligových stadiónech. Z tohoto důvodu bude svoláno mimořádné Ligové shromáždění. V prohlášení, které na svých stránkách v úterý zveřejnil Českomoravský fotbalový svaz, se jeho zástupci vyjadřují k projevům vandalismu, násilí, či rasové a klubové nesnášenlivosti během derby.

Článek

Nepokoje propukly, a ačkoli byla v minulých dnech přijata patřičná opatření, nepodařilo se výtržnosti zcela eliminovat. Právě proto, aby se předešlo podobným incidentům, si nechal ČMFS v zimní přestávce zpracovat bezpečnostní audit na všech prvoligových stadiónech. „Již je hotová dokumentace kamerového systému na všech stadiónech I. GL centrálním monitoringem. Bude se jednat o finančně velmi nákladnou investici ve výši 60 - 70 miliónů Kč,“ píše se ve zprávě.

Primární úkol pro ČMFS je bezpečnost diváků a také zkulturnění prostředí na českých stadiónech. „Proto vedení svazu uložilo úseku Profesionálního fotbalu přijmout okamžitě zpřísněná bezpečnostní opatření k důstojnému dohrání soutěžního ročníku 2007/08 a zapracovat do Licenčního řízení klubů pro sezónu 2008/09 zpřísnění podmínek výkonu pořadatelské služby a opatření k identifikaci diváků.“

ČMFS by se tak rád přiblížil anglickému modelu, kde mají pro trestání výtržníků patřičnou legislativu, ta u nás zatím chybí. Jak vyplývá z vyjádření, na tomto problému se dlouhodobě spolupracuje se zákonodárci. Bez patřičných právních norem je takřka nemožné zamezit budoucímu násilí na stadiónech. Přijmutí příslušné legislativy vyžaduje i zavedení a využívání kamerového systému.

Reklama