Hlavní obsah

Mokrý: Fotbal léta hledá opatření proti chuligánům

PRAHA

Předseda Českomoravského fotbalového svazu Pavel Mokrý odmítl invektivy ministra vnitra Ivana Langra, který nařkl vedení svazu z nezájmu o fotbal a vybízí ke konkrétní spolupráci. „Fotbal, ani vedení svazu, v boji proti chuligánům rozhodně nespí," řekl Právu šéf svazu.

Článek

"Konkrétní kroky svaz dělá už od poloviny devadesátých let minulého století a jsou zakotveny například v projektech Stadióny 2003 a dalších, které následují, až po Stadióny 2012. S Policií ČR spolupracujeme také několik let. Svaz však není stát, aby mohl diktovat, kdo co smí nebo nesmí. Například kamerový systém na stadiónech patří k našim prioritám, ale je to finančně nákladná záležitost, na které musí svaz a kluby sehnat finanční prostředky,“ uvedl Mokrý.

O prioritách při modernizaci stadiónů a zkvalitňování bezpečnostních opatření rozhodují především kluby, které je ve spolupráci se svazem určují i podle svých finančních možností. „Některá opatření je ale skutečně třeba opřít o legislativu. Vždyť současní fotbaloví chuligáni jsou organizovaní a vůbec jim nejde o fotbal. Fotbal je věc veřejná, a tak jako se policie zabývá extremisty, měla by se zabývat tzv. fotbalovými chuligány,“ zdůraznil Mokrý.

 Jaká opatření přijme Ligové shromáždění?

Jedná se například o kompetence pořadatelské služby, do jaké míry má skutečně právo zasáhnout, koho opravdu smí nevpustit nebo následně vyvést ze stadiónu, aniž by se vystavovala nebezpečí, že se dostane před soud kvůli omezení práv občana. Je třeba si také uvědomit, že tyto bojůvky, pokud budou vytlačeny z fotbalových stadiónů, se mohou přemístit do hledišť jiných sportovišť nebo i kulturních akcí.

Bez nadsázky lze říci, že se jedná o určitou variantu organizovaného zločinu. Zatím dochází „jen“ k velkým hmotným škodám a zraněním, zatím... A co se týká Baníku, na jeho domácích zápasech pyrotechnika nechybí, ale nikoho neohrožuje a ani radikální fanoušci zařízení „svého“ klubu neničí.

„Rezerv v práci pořadatelských služeb jsme si vědomi. V úterý se v Praze uskuteční mimořádné Ligové shromáždění, na němž zdůrazníme klubům nutnost zpřísnění pořadatelské služby, zejména při vstupech na stadióny, aby se dovnitř nedostala například žádná pyrotechnika. Uděláme maximum opatření pro důstojné dohrání probíhajícího ligového ročníku,“ dodal předseda ČMFS.

Reklama