Hlavní obsah

Sparta v Kladně nepřesvědčila, přesto získala tři body

KLADNO

Fotbalisté pražské Sparty si výhrou 1:0 na hřišti Kladna pojistili vedoucí pozici v tabulce české nejvyšší fotbalové soutěže. Utkání 25. kole ovšem rozhodně neukázalo fotbal, ve kterém by tým bojující o titul jasně přehrál mužstvo bojující o záchranu. Domácí se častokrát dostali k ohrožení letenské branky, k nevýraznému výkonu hostů přispěl i nejistý výkon brankáře Grigara. Jediný gól vstřelil v 73. minutě Daniel Koláře.

Článek

Hostující Sparta si od začátku utkání vypracovala mírnou herní převahu, přesto to byl kladenský Čáp, který se neohroženě dostal před sparťanskou šestnáctku a jen o málo přestřelil Grigarovu branku. V 9. minutě si na centr za obranu dobře naběhl sparťan Slepička, který laxní vyběhnutí gólmana Pavlíka mohl potrestat vedoucí brankou zápasu, jeho pokus letěl bohužel pro hosty vedle kladenskou branku.

Vzápětí si svou slabší chvilku vybral sparťanský strážce svatyně, měl velké štěstí, že jeho přízemní odkop neskončil na kopačkách Kroupy, před kterým by se v tu chvíli odkryla velká příležitost ke skórování. Po čtvrthodině hry se domácí Hochmeister dobře zbavil dvou sparťanů na levé straně hřiště, odcentroval, kladenský útočník Kroupa byl ovšem v hlavičkovém souboji hodně tísněn a nedokázal míč usměrnit za záda Grigara, který míč následně lapil do náruče.

Potom hra mírně ztratila na tempu, oba dva týmy si dobře plnily defenzivní povinnosti, pročež žádná gólová šance k vidění nebyla. Až 43. minuta přinesla největší gólovou příležitost, na pozemní přihrávku do pokutového území si dobře naběhl Slepička, jeho pokus prostřelit Pavlíka mezi nohy ale nevyšel.

Chyběl hlad po gólu

„V prvním poločase chyběl hlad po gólu, kdybychom kolem kladenského vápna vytvářeli větší pohyb, mohli jsme některou z šancí proměnit,“ litoval sparťanský trenér Bílek na pozápasové tiskové konferenci pasivity svých svěřenců.

Ve druhém poločase si sice hosté vypracovali územní převahu, nebezpečnější byli ovšem kladenští, stále jim ovšem chyběla potřebná přesnost v koncovce. Do druhého poločasu nastoupil pro posílení ofenzivy Sparty Libor Došek, ani jeho působnost na hřišti ke kýženému úspěchu nevedla. Ani druhá půle nenasvědčovala, že je na hřišti tým, který bojuje o titul s týmem, který bojuje o záchranu.

V 70. minutě výrazně pohrozili domácí, Szabo vyslal parádní kolmici na uvolněného Čápa, tomu před vyběhnuvším Grigarem chybělo jen málo, aby se před osamoceným gólmanem pokusil o zakončení. Nedáš dostaneš se projevilo o tři minuty později. Sérii centrů před branku využili sparťané, když jednom takovém z levé strany z kopačky Matušoviče, dotlačil na malém vápně střídající Kolář.

„I když měla v prvním poločase Sparta převahu, do vyložené šance jsme ji nepustili. Takové příležitosti, kdy šel Čáp s Klinkou sám na brankáře a dávají si přednost, ty nás sráží. Chybí nám fotbalová chytrost,“ řekl k výkonu svého týmu kladenský stratég Jaroslav Šilhavý s tím, že boj o záchranu nekončí.

Nešlo o krásný fotbal

Na 2:0 mohl zvýšit sparťan Slepička, když se v 85. minutě natlačil do pokutového území, jeho pokus prostřelil Pavlíka na vzdálenější tyč ovšem nevyšel, kladenský brankář míč lapil. V závěru utkání ještě vyvolal emoce střet gólmana Pavlíka s Matušovičem, který následně za nesportovní chování obdržel červenou kartu.

„Bohužel jsme se ve druhé půli nedostali k tolika centrům jako v poločase prvním. Je nám jasné, že to žádný krásný fotbal nebyl, pro nás je ale důležitý zisk tří bodů,“ dodal kouč letenských.

SK Kladno - AC Sparta Praha 0:1 (0:0)
Branka: 73. Kolář. ŽK: Došek (SPA). ČK: Matušovič (SPA). Rozhodčí: Jílek, Ondo, Kubáň. Diváci: 4000.
Kladno: Pavlík - Bartoš, Killar, Beneš, Jablonský - Klinka (89. Zachariáš), Brunclík (78.Kousal), Hochmeister, Szabo, Čáp (84.Cigánek) - Kroupa.
Sparta: Grigar - Voříšek, Sivok, Řepka, Kadlec - Kisel (57. Kolář), Horváth, Hušek, Matušovič - Kulič (46. Došek), Slepička (90. Kladrubský).

Reklama

Související témata: