Hlavní obsah

Rozhodující moment podle Šmicera? Řepkova červená proti Brnu

PRAHA

Fotbalista pražské Slavie Vladimír Šmicer pomohl v sobotu na hřišti v novém Edenu sešívaným k zisku ligového titulu. Šmicer je jediným pamětníkem v dresu Slavie, který zažil poslední titul před dvanácti lety, který červenobílí slavili právě v Edenu. „Jsem moc rád, že se nám to podařilo,“ řekl bezprostředně po zápase Šmicer.

Článek

Zhodnoťte prosím vývoj utkání.

Uhráli jsme si to sami, ale bylo vidět, že jsme byli hodně nervózní a že jsme se báli. Naštěstí jsme nemuseli třeba vyhrát. Jsem moc rád, že se nám to podařilo.

Jak jste se na sobotu vyspal?

Musím říct, že jsem trošičku nervózní byl. Ono se to nezdá, ale čím je člověk starší, tím více ví, že šancí vyhrát bude míň a míň, a proto jsem si strašně přál, abych zahrál dobře a mužstvu pomohl. Díky zranění jsem vlastně pořádně trénoval jenom včera. Je to těžké, člověk to pak už hraje jenom z těch zkušeností. Vím, že kdybych byl stoprocentně zdráv, tak bych mužstvu pomohl mnohem víc.

Jak jste prožíval zápas?

Uklidnilo mě, když jsem se dozvěděl, že Sparta prohrává. Bylo to všelijaké, odpovědnost nám svazovala nohy více než jsme čekali a dost jsme se báli. Byl to pro nás zajímavý test a můžeme se z toho ponaučit.

Věděli jste jak hraje Sparta?

Věděli.

Stavíte tento úspěch hodně vysoko?

Je to můj teprve třetí titul v kariéře. Vyhrál jsem sice nějaké poháry, ale titul je titul. Určitě ho stavím hodně vysoko. Bavili jsme se o tom s klukama. Oni říkali, že ještě nikdy nic moc nevyhráli a já jsem zase říkal, že už na to nemám místo, že ty trofeje nemám kam dávat. Trošku jsem je hecoval a nakonec to dobře dopadlo.

Kam si dáte medaili?

Na půdu, za těma ostatníma.

Kam se Slavia za poslední rok podle vás posunula? Postoupila do Ligy mistrů, postavila stadión, vyhrála ligu...

Ukázali jsme si, že to jde. Měli jsme i trochu štěstí. Jestli chceme být lepší a lepší, tak musíme přidat. Měli jsme hodně rezerv, chce to se od toho odrazit a objektivně si přiznat, kde to bylo dobré. Tento klub by potřeboval hrát každý rok Champions League, ale nebude to snadné. Nebudeme nasazeni a potřebujeme mít štěstí na los. Doufám, že je to začátek něčeho na čem se dá stavět. Nejsme moc v oblacích, protože víme, že nám to spadlo do klína i trošičku cizí vinou.

Jak dlouho ještě chcete hrát za Slavii?

Tvrdě jsem pracoval celý rok, abych si těch pár zápasů mohl zahrát. Přál bych si hrát ještě rok, ale zranění bylo opravdu hodně. Novou sezónu začnu přípravou normálně ve Slavii, ale udělám si smlouvu jen jako plezír. Chtěl bych pomoct klukům, když to půjde dál, tak budu pokračovat.

Takže jste rozhodnutý pokračovat?

Určitě. Mým přáním je hrát dál. Stadión mě strašně láká. Mužstvo bude dobré, uzdraví se třeba Janda a další kluci. Když ještě dobře posílíme na určitých postech, tak věřím, že to mužstvo bude dobré i příští rok.

Chtěl byste hrát už s Patrikem Bergerem?

Taky bych si to moc přál samozřejmě. Kdyby se to povedlo a Patrik se vrátil do Slavie, tak je to pro mě další motivace navíc. Pořád mě fotbal baví, nikdy jsem neříkal, že končím. Se Slavií se určitě dohodnu, tam nebude žádný problém. Poslední zápasy jsem odehrál trochu se sebezapřením, ale jsem rád i za to. Doufám, že jsem mužstvu alespoň trošku pomohl.

Vzpomínal jste jak jste před dvanácti lety slavili v Edenu?

Tenkrát jsme hlavně 3:0 prohráli. Tehdy to bylo takové více očekávané, letos to bylo naopak. Věděli jsme, že to máme ve svých rukou, ale po Viktorce jsme moc nevěřili. Paradoxně to spíše asi ublížilo Spartě, která si myslela, že už to bude mít. Pak dostal Řepka červenou s Brnem, jinak si myslím, že by ten zápas neprohráli a to byl rozhodující moment.

Věřil jste po Viktorce v titul?

To jsme byli hodně dole, podali jsme katastrofální výkon. Byli jsme smíření s tím, že budeme druhý. To že to dopadlo takhle bylo asi nějaké štěstí.

Už víte jak budete oslavovat?

Nechám užívat si hlavně ty mladý, já si to spíš budu vychutnávat. Zatím ale nic domluveného není. Asi půjdeme k Václavovi a pak uvidíme jak se kdo bude cítit.

Reklama

Související témata: