Hlavní obsah

Tahákem 5. kola GL souboj Ostravy se Slavií, Žižkov hraje na Spartě

PRAHA

Šlágrem 5. kola české nejvyšší fotbalové soutěže bude pondělní dohrávka mezi Ostravou a mistrovskou Slavií. V prvním pražském derby sezóny přivítá vedoucí tým ligy Sparta svěřence Stanislava Grigy ze Žižkova. Jubilejní 200. start v lize si může v ostravském dresu připsat stoper René Bolf. Všechna utkání můžete sledovat v on-line reportážích na Sport.cz.

Článek

Nováček z Příbrami, jenž ve čtyřech odehraných duelech inkasoval jen dvakrát a třikrát se radoval ze vstřeleného gólu, bude chtít na svou dobrou bilanci navázat v utkání s Libercem. Severočeši se musejí rychle oklepat z vyřazení ve 2. předkole Poháru UEFA se Žilinou, jež by prý nemělo ovlivnit výsledky v ligové soutěži. „Je to úplně jiná soutěž. Ligu máme dobře rozjetou a nemyslím si, že se vyřazení negativně podepíše na našil ligových výsledcích,“ řekl Sport.cz zkušený pilíř zadních řad Liberce Miroslav Holeňák.

Bazaly může ve šlágru kola vyprodat Slavia

Magnetem 5. kola bude pondělní dohrávka Ostravy se Slavií. Také sešívaní k utkání přistoupí s bezprostředními pocity z vyřazení z evropského poháru, neboť jim ve čtvrtek zamezila cestu do Ligy mistrů italská Fiorentina. Na Bazalech se ve svém jubilejním 200. prvoligovém zápase může představit stoper René Bolf, jenž se svými spoluhráči bude usilovat o přeskočení svého soka v tabulce, když do této doby nasbíraly oba týmy shodně 7 bodů.

Debakl v podobě prohry 0:5 z minulého utkání v Edenu budou chtít doma odčinit hráči nováčka Bohemians Praha. Nečeká je ovšem lehký úkol, neboť také jejich brněnský soupeř vyšel naposledy proti Mladé Boleslavi bodově naprázdno, a tak mají svěřenci kouče Petra Uličného o motivaci navíc. „Po dlouhé době jsem musel v přestávce spustit bouřku. Ve druhé půli to sice bylo lepší, ale dnes jsme si vyhrát nezasloužili. Soupeř byl prostě lepší,“ řekl před týdnem po prohře se Středočechy trenér Uličný.

Žižkov naposledy bodoval na Spartě před patnácti lety

První pražské derby uvidí v neděli od 20:00 sparťanská Letná, kam přijedou fotbalisté Viktorie Žižkov. Svěřenci Vítězslava Lavičky už budou mít možná v hlavě Dinamo Záhřeb, které jim do 1. kola Poháru UEFA přinesl páteční los v Monaku, přesto musí myslet jen na vítězství, aby si s jistotou udrželi vedoucí pozici tabulky. Svůj velký návrat na stadión na Letnou zažije žižkovský stoper Petr Gabriel, jenž před odchodem do Německa v roce 2000 působil právě na Spartě. Viktoria na půdě svého nedělního soupeře bodovala naposledy v roce 1993, kdy se jí podařilo uhrát bezbrankovou remízu.

Druhý celek nejvyšší soutěže Sigma Olomouc zavítá na hřiště Mladé Boleslavi. Moravané v letošním ročníku ještě nepoznali hořkost porážky a navíc se svým nadcházejícím soupeřem už dva roky neprohráli. To by trenér Středočechů Pavel Hapal rád změnil. „Olomouc je jistě povzbuzená výsledky z prvních ligových kol. My samozřejmě budeme chtít navázat na úspěšný výsledek z Brna, hlavně na výkon, který jsme tam předvedli v první půli, a za každou cenu vyhrát,“ řekl Hapal na boleslavském webu. V utkání se ovšem bude muset obejít bez zraněného Tomáše Hrdličky.

Jablonec se chce na špičce udržet i po Kladnu

Jedním z největších překvapení dosavadního průběhu nového ročníku jsou bezesporu fotbalisté Jablonce. Svěřenci trenéra Františka Komňackého jsou s osmi body na třetí příčce tabulky a nyní je čeká jeden z adeptů na sestup - Kladno. „V popředí tabulky se nám samozřejmě líbí, ale úspěchy musíme potvrdit výhrou nad Kladnem, jinak ty předchozí body degradujeme,“ nechal se pro stránky jabloneckého klubu slyšet navrátilec David Lafata.

Tepličtí po vydařeném vstupu do sezóny zažívají útlum. Z posledních tří zápasů získali Severočeši pouhý jeden. Trenér Jiří Plíšek se bude muset obejít bez zraněného Antonína Rosy, který má natržený vaz držící meniskus. Do sestavy však naopak může zařadit nejnovější posilu z Jablonce Vlastimila Stožického. „Stožický je záložník, který je schopný hrát zleva i zprava, a tyto posty nám nyní nehráli, jak bychom si představovali, takže se jedná o zvýšení konkurence," řekl k nové posile asistent trenéra Zdeněk Klucký. Plzeňský tým v týdnu opustili Malcharek a Róth, i tak si ale domácí věří. „Chtěli bychom dát první gól a pak diktovat hru,“ řekl asistent plzeňského kouče Václav Kotal.

Poslední Budějovice povede poprvé Tobiáš

Poslední tým ligové tabulky České Budějovice se pokusí ode dna odpoutat bodovým ziskem ve Zlíně. Pomoci mu k tomu má nový muž na trenérské lavičce Pavel Tobiáš, ten v týdnu u kormidla vystřídal odvolaného Jana Kmocha. "Bohužel jsem měl pocit, že té práce bylo málo. Jsme schopni odvést víc. Hráči musí opouštět trávník s pocitem, že jsou totálně vyčerpaní a že jim není dobře. Teď musíme udělat tlustou čáru a začít tvrdě pracovat," poznamenal nový kouč, který na lavičku Jihočechů usedl již počtvrté.

Gambrinus liga - 5. kolo:
Sobota 30. srpna:
17:00 Plzeň - Tepliceon-line
19:00 Zlín - České Budějoviceon-line
Neděle 31. srpna:
17:00 Příbram - Liberecon-line
17:00 Mladá Bolesav - Olomoucon-line
17:00 Jablonec - Kladnoon-line
17:00 Bohemians Praha - Brnoon-line
20:00 Sparta Praha - Viktoria Žižkovon-line
Pondělí 1. září:
Baník Ostrava - Slavia Prahaon-line

Reklama