Hlavní obsah

Kapitán Slavie Erich Brabec: V derby bychom měli soupeře přestřílet

Kapitán fotbalistů pražské Slavie nastoupí v pondělí vpodvečer na pražské Letné ke svému prvnímu slavnému derby pražských "S". Po úspěchu v Poháru UEFA věří i v bodový zisk proti Spartě. Největší silou týmu, který povede v 17.15 hodin do boje, by měla být ofenziva a střelba. "Nám se střelecky daří, máme v týmu dva aktuálně nejlepší ligové střelce. Měli bychom tedy soupeře přestřílet," doufá stoper sešívaných.

Článek

Máte před sebou svoje první derby pražských "S". Jak se těšíte?

Hodně a doufám, že derby bude pro nás úspěšné. Je to velice specifický zápas. Spartě sice poslední zápasy nevyšly, dvakrát dokonce inkasovala tři góly, ale to v těchto utkáních není rozhodující. My máme určitě psychicky navrch, protože se nám daří.

Proti Spartě jste mohl nastoupit už dvakrát, ale pokaždé jste chyběl, co bylo příčinou?

Loni na podzim, když jsme na Letné vyhráli, jsem byl zraněný. Do jarního souboje, který skončil nerozhodně, mě nepustil trest za žluté karty. Doufám, že do třetice to vyjde, pokud mě trenér Jarolím nominuje.

Zažil jste v zahraničí atmosféru derby?

Samozřejmě jsem ta pražská sledoval, vím o co jde, i když jsem do příchodu do Slavie nikomu výrazně nefandil. Derby jsem zažil v Rusku. S Dynamem Moskva jsme jich absolvovali snad deset za půl sezóny. Hlavně ta se Spartakem a CSKA byla hodně vyhecovaná.

V čem by měla být vaše Slavia lepší?

Sparta v posledních zápasech hodně inkasuje. Nám se střelecky daří, máme v týmu dva aktuálně nejlepší ligové střelce. Měli bychom tedy soupeře přestřílet a já doufám, že se to podaří. Naše ofenziva, vycházející už od středové řady, je hodně silná.

Čím může zahrozit Sparta?

Standardkami, má výborné hlavičkáře. Jak ukázal zápas se Záhřebem, zlepšila se v ofenzivě. Má hráče, kteří dovedou vystřelit z dálky, především Kladrubského a Voříška.

Vaším protějškem v roli kapitána Sparty je Petr Voříšek, s nímž jste hrál v Rakousku za Pasching. Hecovali jste se už před vzájemným duelem?

Mluvili jsme spolu někdy koncem září. To měl Petr ještě dobrou náladu, bylo to před zápasem s Libercem. Před derby to není o hecování. Spousta hráčů z obou klubů se zná. My jsme s Petrem dobří přátelé, tak jednou za měsíc zajdeme třeba na večeři. Na trávníku to ale bude jiné, pokud se potkáme, nic si nedarujeme. Budeme bojovat naplno každý za svůj klub.

Pokud Slavia zvítězí, bude mít náskok před Spartou už pět bodů. Může to mít velký vliv na další průběh soutěže?

My jdeme do utkání s cílem bodovat a pokud možno vyhrát. Slavia si nižší cíle ani klást nemůže. Nepřemýšlíme teď o tom, co bude dál, chceme body. Ani pětibodové vedení nemusí mnoho znamenat. Loni byla situace podobná. Vyhráli jsme derby na Letné, šli do trháku, ale o vedení jsme brzy přišli a v závěru měla navrch Sparta. Ligu jsme nakonec vyhráli, když největší rival v jejím závěru třikrát v řadě prohrál. Už jsme se poučili a jdeme zápas od zápasu s cílem v každém bodovat. Na konci soutěže se uvidí. Chceme obhájit titul, ale je to ještě hrozně daleko. V derby půjde o to, abychom zvítězili a uspokojili naše fanoušky i kvalitním fotbalem, který jim nyní nabízíme.

Reklama

Související témata: