Hlavní obsah

Bylo by neseriózní ze smlouvy vycouvat, řekl Levý poté, co se upsal Zlínu

Pochybnosti narůstaly každým dnem, o který trenér Stanislav Levý oddaloval podpis smlouvy s ligovým Zlínem. Zvláště, když se jeho jméno začalo skloňovat i v souvislosti s Brnem, kde v týdnu vyhodili Petra Uličného. V sobotu se ovšem Stanislav Levý Zlínu upsal a už v neděli bude na jeho lavičce sedět v duelu dvou tonoucích proti Bohemians. „Bylo by neseriózní, abych z připravené smlouvy vycouval,“ řekl Levý v rozhovoru pro Sport.cz.

Článek

V posledních dnech se hodně spekulovalo o tom, že z nabídky Zlína elegantně vycouváte a počkáte si na lukrativnější angažmá. Proto překvapilo, že jste se týmu tonoucímu u dna ligové tabulky nakonec přece jen upsal...

Bylo by přece krajně nekorektní, kdybych ve finále vycouval a působení ve Zlíně odmítl. Takovou náturu rozhodně nemám. Zvláště poté, jak se Zlín zachoval. Vždyť celý měsíc vydržel čekat, až mně doběhne stará smlouva v Plzni.

To vás opravdu nelákala jiná štace? Skutečně jste neměl chuť raději ještě nějaký týden počkat, než se ozve klub s vyššími ambicemi, než jaké má Zlín?

Čekat jsem nemusel, protože konkrétní zájem několik klubů projevilo. Od nás i z ciziny. Mohl jsem jít za lukrativnějším angažmá, mohl jsem skutečně volit klub s vyššími sportovními ambicemi, ale to bych se zachoval vůči Zlínu krajně neseriózně.

Takže nakonec dohoda z rozumu a tudíž smlouva podepsaná jen do konce probíhajícího ligového ročníku?

Žádná dohoda z rozumu! Šlo o oboustranný požadavek, protože až čas ukáže, jak bude naše vzájemná spolupráce vypadat. Zvláště, když zlínskému vedení i mně je jasné, že budeme hrát o záchranu a ligové přežití. I proto jsem nechtěl svůj nový klub vydírat a dožadovat se smlouvy na dva či tři roky.

Necítíte se trochu jako sebevrah, který si sám hází oprátku kolem krku. Vždyť Zlín je u dna tabulky a kdo ví, zda se v lize zachrání!

Nejsme v jednoduché situaci, o to víc musí jít všem o to, abychom pro Zlín ligu zachránili.

Takže to byla vaše první slova, když jste před své nové svěřence předstoupil?

Pochopitelně. Ale mluvil jsem i o tom, že chci vidět od všech snahu, elán, nasazení, že budu vyžadovat, aby každý odevzdal na place maximum a měl svědomí naprosto čisté, až z něho bude odcházet, že samozřejmostí musí být disciplína a respekt.

A co naopak vy? Co jste hráčům slíbil?

Že se nedívám na jména, natož aby mě zajímal věk. Podstatné pro mě budou výkony.

V sobotu jste se mužstva ujal, už v neděli vás čeká v Praze na zlínské lavičce premiéra, neboť hrajete se střížkovskými Bohemians. Pro vás jako pravověrného klokana to bude asi obzvlášť motivující zápas.

Pro mě bude motivující každé utkání, jež teď přijde. A pro hráče musí platit to samé. Proti Bohemians nás čeká těžký zápas, protože soupeř má kvalitní mužstvo, které potřebuje body stejně jako my.

Takže nepřichází v úvahu, abyste se při premiéře na zlínské lavičce spokojil jen s remízou?

Až po devadesáti minutách uvidím, zda pro nás bude bod ziskem nebo ztrátou. Já jdu do každého zápasu s tím, že ho chci vyhrát. A totéž budu vyžadovat od hráčů.

Reklama

Související témata: