Hlavní obsah

Budějovice - Žižkov 3:2Divoká přestřelka otočila zápas a přinesla výhru Jihočechům

MinutaMin. Tým Hráč Akce
69. Naumov 0 : 1
73. Naumov 0 : 2
76. Benát 1 : 2
85. Hudson 2 : 2
90. Benát 3 : 2

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Fotbalisté Českých Budějovic porazili Viktorii Žižkov 3:2, přestože ještě čtvrthodiny před koncem prohrávali o dvě branky. Rozhodující trefu zaznamenal v bláznivém závěru z penalty Benát, který stejně jako hostující Naumov vstřelil dva góly. Domácí protáhli neporazitelnost pod koučem Tobiášem na osm zápasů, naopak Pražané zůstávají poslední.

Foto: archiv

Josef Csaplár řval zbytečně. Jeho tým zase prohrál, i když vedl už o dva góly.

Článek

Jihočeši měli podobně jako proti Olomouci nebo v Brně hodně ospalý začátek. Naopak na hostech byla od úvodu patrná touha odčinit propadák z Kladna a odpoutat se ze dna tabulky. V 9. minutě propadl balon po nedůrazu domácí obrany k osamocenému Stracenému, který však unáhleně pálil vedle. Lépe seřízená mířidla měl za čtyři minuty Švancara, ale gólman Kučera krásnou ránu vytáhl zpoza břevna na roh.

Po čtvrthodině Dynamo zrychlilo kombinaci a postupně přebíralo iniciativu. Svátek ťukl míč pod sebe na nabíhající Benáta, jehož střelu žižkovští beci na poslední chvíli srazili do auta. Z následného rohu hlavičkoval na přední tyči těsně vedle Riegel.

České Budějovice dál hrozily především ze vzduchu. Ve 23. minutě vypadl Bartalskému Benátův centr z přímého kopu, ale hostující brankář se stihl zorientovat a vysoký balon nakonec sebral do svých rukavic. Z další domácí akce našel Homoláč dlouhým pasem zapomenutého Sedláčka, jehož hlavičku vyškrábl Bartalaský nad břevno.

Na trávníku se začalo jiskřit, po jednom ze soubojů se před vlastním pokutovým územím skácel k zemi domácí kapitán Horejš, ale nakonec ještě sám inkasoval žlutou kartu. Pak se hra trochu uklidnila a více vzruchu přinesly až závěrečné sekundy úvodního dějství. Nejprve Benát z nadějného přímého kopu s pomocí teče hostující zdi těsně přestřelil a pak zkoušel stejný hráč překvapit Bartalského přímo z rohu, jenže opět minul.

V druhé půli se až na Švancarovu nebezpečnou střelu z 55. minuty dlouho nic nedělo. Platonický domácí nápor zmrazil v 69. minutě po Koukalově centru z levé strany Naumov, který otevřel skóre. A za chvíli bylo s domácími ještě hůř; Pražané zopakovali gólovou akci s tím rozdílem, že na Naumova přihrával Kalod.

Dynamo však nesložilo zbraně a za další dvě minuty snižil přesnou přízemnou střelou z hranice vápna Benát. Jihočechy polila živá voda a na hostující branku se valil útok za útokem. Nebezpečně pálil Hílek, za moment ho napodobil Homoláč a Bartalský jen s námahou vyrazil.

Když neuspěl s tvrdou střelou ani Stráský, rozhodli se domácí překonat žižkovskou obranu kombinací, na jejímž konci uklízel do prázdné branky po přiťuknutí Stráského Hudson. V divokém závěru se nakonec podařilo domácím skóre dokonale obrátit. Xavier zahrál ve vápně rukou a hlavní sudí na pokyn pomezního ukázal na penaltu. Benát udržel nervy na uzdě a v poslední minutě rozhodl o tom, že tři body zůstanou na jihu Čech.

České Budějovice - Viktoria Žižkov 3:2 (0:0)
Branky: 76. a 90. z pen. Benát, 85. Hudson - 69. a 73. Naumov. Rozhodčí: Příhoda - Slavík, Tacina. ŽK: Horejš, Hílek, Hudson - Hruška, Vozábal, Stracený. Diváci: 2782.
Č. Budějovice: Kučera - Riegel (66. Hudson), Horejš, Hunal, Leština (81. Mezlík) - Benát, Homoláč, Hílek, Šíma - Svátek (58. Stráský), Sedláček. Trenér: Tobiáš.
Žižkov: Bartalský - Kučera (79. Šťastný), Hruška, Gabriel, Xavier - Stracený, Vozábal, Procházka, Koukal - Švancara (67. Kalod), Naumov. Trenér: Csaplár.

Reklama

Související témata: