Hlavní obsah

Budějovice obraly Slavii o výhru, Žižkov se odpoutal ode dna

PRAHA

Nečekaného obratu dosáhli fotbalisté Českých Budějovic v nedělní dohrávce 13. kola nejvyšší ligy proti Slavii, když dokázali nepříznivý stav 0:2 z první půle dotáhnout ke konečné remíze 2:2. Jihočeši tak již devět kol nepoznali hořkost porážky. Sešívaní mají na čele tabulky pětibodový náskok na Mladou Boleslav, která v pondělní dohrávce přivítá Baník Ostrava. Svou dopolední bezbrankovou remízou s Libercem se ode dna tabulky odpoutal Žižkov.

Článek

Sešívané dostal do vedení ve 35.minutě na půdě Českých Budějovic, které pod trenérem Tobiášem v osmi zápasech ještě neprohráli, záložník Jarolím. Nutno dodat, že s velkou porcí štěstí, neboť se jeho střela na hranici vápna odrazila od hlavy domácího Riegla a zapadla za bezmocného gólmana Kučeru.

O čtyři minuty později bylo konto Jihočechů zatíženo druhou brankou. Měl ji na svědomí Belaid, jenž tentokrát s přispěním zad českobudějovického Žižky překonal gólmana domácích podruhé. Ve druhé půli ovšem slávisté polevili, čehož aktivní Jihočeši dokázali využít v 72. minutě. Ke střele se zpoza vápna odhodlal Petr Šíma, jehož pokus tečoval při cestě do vlastní branky Tomáš Necid.

Pro vedoucí celek soutěže bylo ještě hůř v 79. minutě, kdy se na Stráského hlavu snesl centr z levé strany. Nový hráč na hřišti umístil svůj pokus dokonale k tyči, na což už nemohl dostatečně zareagovat ani plachtící Vaniak. Kouzlo jihočeského stadiónu, kde před týdnem v posledních minutách domácí otočili zápas proti Žižkovu, mohlo zafungovat i tentokrát, to by ovšem Šíma nesměl trefit jen pravou tyč slávistické branky.

Olomouc roznesla nováčka z Příbrami 

Na Hané šli sice do vedení příbramští fotbalisté zásluhou Huni, ovšem poté už úřadovali jen domácí. Ještě do poločasu stihl vyrovnat střelou do šibenice olomoucký mladík Hořava. Deset minut po změně stran otočil skóre ve prospěch domácího celku Janotka. Následně zvyšoval na rozdíl dvou branek po přihrávce Melinha Ordoš. Ten samý útočník byl úspěšný i v 66. minutě, když s trochou štěstí upravil na konečných 4:1.

Plzeň vyloupila Brno 

Aktivní hráči Plzně se domácího Brna nikterak nezalekli, což doložila i 30. minuta. V ní se velké chyby dopustil brněnský Živný, po němž se míče ujal záložník Západočechů Petržela. Ten poslal míč před bránu, kde si už věděl rady Rezek a brankou na 1:0 poslal svůj tým do vedení.

Zajímavé věci se na brněnském trávníku děly v závěru zápasu. V 84. minutě zvýšil skóre pro Plzeň na rozdíl dvou branek bývalý hráč Sokolova Mlika. Poté se na hřišti trochu začervenalo. Nejprve šel předčasně do sprch za druhou žlutou kartu domácí Švejnoha. Rovnou červenou viděl také plzeňský Trapp za faul v pokutovém území. Z následné penalty snižoval na konečných 1:2 brněnský záložník Polách.

Jablonec zabral proti Bohemians Praha

Jablonec, jenž po úspěšném vstupu do soutěže zažívá špatné období, se k lepším výsledkům chtěl odrazit v utkání proti nováčkovi Bohemians Praha. Severočechy poslal do vedení již v 16. minutě útočník Klapka, když využil přihrávky před branku ex-slávisty Eliáše.

V 68. minutě bylo na jablonecké střelnici ještě veseleji, neboť domácí přidali druhý gól. Konkrétně to byl bývalý reprezentant David Lafata, který si počkal na padající centr a střelou z voleje potěšil oko fotbalového diváka. Pět minut před koncem stanovil konečné skóre na 1:2 z pohledu hostů forvard Dobeš, jenž využil chyby jablonecké defenzivy.

Teplice opět klopýtly

Teplice, které výsledkově v posledních týdnech tápou, pokračovaly v nastoleném trendu i na Kladně. Jen čtyři minuty uběhly, když se domácí radovali z úvodní branky zápasu. Szabo se postavil k rozehrání rohového kopu, načež našel ve vápně Šilhána, který hlavou nekompromisně pod břevno poslal svůj tým do vedení.

Severočechům vykouzlil alespoň částečný úsměv na tváři Vlastimil Stožický, jenž v 71. minutě zakroutil míč ze standardní situace tak dokonale, až skončil přesně u tyče kladenské branky. O osm minut později neudržel nervy na uzdě teplický Sabou a za druhou žlutou kartu musel jít ze hřiště.

Program 13. kola Gambrinus ligy:
Sparta - Zlín 2:0on-line
Branky: 58. Berger, 76. Slepička
Žižkov - Liberec 0:0on-line
Kladno - Teplice 1:1on-line
Branky: 4. Šilhán - 71. Stožický.
Jablonec - Bohemians 2:1on-line
Branky: 16. Klapka, 68. Lafata - 85. Dobeš.
Brno - Plzeň 1:2on-line
Branky: 88. Polách (z pen.) - 30. Rezek, 84. Mlika.
Olomouc - Příbram 4:1on-line
Branky: 21. Hořava, 55. Janotka, 63. Ordoš, 66. Ordoš - 11. Huňa.
Č.Budějovice - Slavia 2:2on-line
Branky: 72. vlastní Necid, 78. Stráský - 35. vlastní Riegel, 39. Belaid
Pondělí:
17:15 Mladá Boleslav - Ostravaon-line

Reklama