Hlavní obsah

Policie vysadila z vlaku do Prahy 150 fanoušků Baníku

PRAHA

Policisté v Praze se připravují na příjezd fanoušků ostravského Baníku na zápas s pražskou Slávií. V Ostravě je na nádraží doprovodili policisté. Pro fanoušky byly ve vlaku připraveny speciální vagóny. Příznivci ostravského klubu však začali dělat výtržnosti a policisté jich 150 na nádraží v České Třebové vysadili.

Článek

Skupinu, pro kterou České dráhy vlak posílily o čtyři vagony, doprovází 40 policistů. Do metropole mají dorazit před 14:00. "Až do Olomouce s námi pojede i šest příslušníků cizinecké policie. Budou kontrolovat příznivce Baníku z Polska, se kterými byl před časem problém v Brně," řekl ČTK před odjezdem vlaku velitel opatření.

Odjezd fanoušků se obešel bez problémů. "Řešili jsme jen jeden přestupek. Mladík dostal blokovou pokutu za kouření na nástupišti," doplnil velitel. Policisté se s fanoušky večer vrátí zpět do Ostravy. Návrat je plánovaný v úterý okolo 01:00.

V akci zhruba pět stovek policistů

Na fotbalové fanoušky bude v Praze dohlížet zhruba 500 policistů. V záloze je připravena i speciální pořádková jednotka, která zakročí v případě střetů obou týmů. Celou situaci monitoruje policejní vrtulník a v terénu je také antikonfliktní tým.

Na utkání prvního s pátým týmem tabulky nejvyšší soutěže se pro případ správního nebo trestního řízení chystají také pracovníci Obvodního úřadu pro Prahu 10 a státní zástupce, který v případě zjištěného protiprávního jednání rozhodne o právní kvalifikaci konkrétního skutku.

Bezpečnost na stadiónu nezajišťuje policie, ale pořadatel utkání, tedy Slavia Praha. Vyplývá to z nových pravidel, která v souvislosti s reformou policie platí od začátku jarní části ligy. Pořadatel může policii požádat o pomoc až v případě, kdy najatá bezpečnostní agentura přestane zvládat situaci. Postupovat musí tak, že nejprve přeruší nebo ukončí zápas, poté nechá vyklidit hrací plochu, požádá policii o zákrok a tuto skutečnost vyhlásí rozhlasem.

Reklama

Související témata: