Hlavní obsah

Řepka byl po roce a půl kapitánem, pásku oblékne asi i proti Brnu

PRAHA

Malá obnovená premiéra zpestřila program 19. kola fotbalové Gambrinus ligy. Spartu dovedl k vítězství v derby na Žižkově staronový kapitán Tomáš Řepka. S páskou na rukávu přivedl mužstvo na hřiště poprvé od září 2007. Tehdy od disciplinární komise vyfasoval za vyloučení a následný incident v Teplicích zákaz výkonu této funkce na 15 měsíců.

Článek

Trest mu v tichosti vypršel. A jakmile se zranil kapitán Patrik Berger, rebel Tomáš Řepka po něm na Viktorii přebral pásku. Byl to návrat vítězný, Letenští vyhráli 2:1. „Derby jsme zvládli jako tým. Na rozdíl od utkání s Budějovicemi jsme dali góly a přidali víc bojovnosti,“ pochvaloval si Řepka.

Fanoušci ještě mají v živé paměti, jak o kapitánskou pásku přišel. V září 2007 Sparta prohrála v Teplicích, její lídr dostal v čase 90.+6 červenou kartu a při odchodu do kabin strčil do pořadatele i televizní kamery. Disciplinární komise mu tedy kromě sedmizápasové stopky napařila navrch zákaz výkonu funkce kapitána po dobu 15 měsíců. Řepka ještě ten večer navlékl pásku v poháru proti Odense, pak ji musel na rok a půl odložit.

„Funkci kapitána nesmí vykonávat, ideálním kapitánem Sparty však pro mě Tomáš zůstal,“ konstatoval po verdiktu Károlyiho tribunálu tehdejší kouč Michal Bílek. „Kapitánem je pořád Řepka, po dobu jeho nefunkčnosti ho nahradí někdo z jeho zástupců,“ dodal Bílek.

Zraněný Berger je zatím mimo

Po Pospěchovi a Sivokovi doputovala páska loni v létě k Bergrovi. Legionář se po dlouhých letech vrátil do domácí ligy. A hned jako kapitán. Třeba hokejista Jaromír Jágr po céčku nikdy netoužil, nový letenský lídr se však svým kapitánstvím nestresoval. „Já to tak neberu. Pořád jsem jeden z party, jeden z mužstva. Na hřišti musíme všichni jít za jedním cílem. Nezáleží, kdo má pásku. Budu se snažit, abych byl dobrý kapitán,“ řekl Berger.

Během jeho dlouhodobého zranění ho na podzim zastoupil Voříšek. Ten ale v zimě Letnou opustil, a tak se na místo Bergrova asistenta posunul Řepka, jeho velký kamarád. Trest mu skončil v závěru loňského roku.

Také Řepkův záskok se zřejmě protáhne, kapitánem by měl být minimálně i v pondělním duelu proti Brnu. Bergra totiž trápí svalové zranění a do sestavy se zatím těžko vrátí. Pro řízného stopera to bude dvojitý test toho, zda už zase seká dobrotu. Právě proti Brnu předvedl na Letné poslední ze svých slavných „blikanců“, kterým loni na jaře potopil své mužstvo směřující za obhajobou titulu...

Dvě podstatné věci budou v pondělí jinak. Za Brno už nehraje Aleš Besta, jemuž tehdy sparťan hodil míč do obličeje. A Řepka pak nenastoupí na hřiště jako řadový hráč, ale jako staronový kapitán.

Reklama

Související témata: