Hlavní obsah

Strahov se zřejmě stane českým Ta Qali

PRAHA

Na Maltě se všechny zápasy tamní fotbalové ligy hrají na stadiónu Ta Qali. V tuzemsku sice něco podobného nehrozí, ale dost možná, že se pražský Strahov takovým českým Ta Qali nakonec stane. Útočiště by tam v novém ligovém ročníku mohly najít ligové celky Bohemians 1905, Střížkova, Kladna a dost možná i Příbrami, zatímco Ostrava se v případě nouze uchýlí do vítkovického vyhnanství.

Foto: SK Kladno

Takhle vypadalo kladenské hřiště bez vyhřívaného trávníku před zápasem proti Bohemians, před brankou je led a odklizený sníh.

Článek

Projekt Stadióny 2012 působí na zmiňované kluby jako strašák. Vyhřívaný trávník ve svých svatostáncích nemají, takže by neměly obdržet ani licenci na nastávající ligový ročník.

Čtyři kluby v ohrožení a Příbram s nimi

Absurdní, aby kvůli vyhřívanému trávníku byly z nejvyšší soutěže vyobcovány hned čtyři, anebo dokonce pět klubů? Vůbec ne! Kdyby licenční komise trvala na svém, Ostrava, Kladno, Střížkov a Bohemians 1905 by licenci nedostaly. A pokud Příbram nestihne během léta vybudovat na stadiónu U Litavky vyhřívání, zařadila by se k nim.

Šalamounské řešení

Jenže jsme v Čechách, takže bylo nakonec přijato šalamounské řešení. Zvláště když všechno navíc omluví panující hospodářská krize nebo avizované přestavby některých stadiónů. Zmiňované kluby musí tudíž předložit nájemní smlouvy na stadióny s vyhřívaným trávníkem, na nichž by hrály své zápasy v případě nepříznivého počasí. Alespoň takový je verdikt fotbalové generality, která ovšem ponechala poslední slovo na ligovém shromáždění, jež se koná 22. června.

Sankce? Půl miliónu, možná dva!

„Liga volá po autonomii, nechť si tedy rozhodne,“ zdůvodnil šalamounské rozhodnutí svazový místopředseda Jiří Kubíček. „Když souhlas dostanou, zaplatí za to. Navrhujeme, aby jim STES srazil z financí, které jim každoročně posílá na konto, půl miliónu,“ dodal první muž českého fotbalu Pavel Mokrý.

„Klubům, které vyhřívaný trávník mají nebo se na jeho budování chystají, se to zdá málo. Příbramský Jaroslav Starka navrhuje dvoumiliónovou sankci,“ prozradil Kubíček, podle něhož bude na ligovém shromáždění, jakou výši nakonec stanoví. Jen pro orientaci – ligové kluby dostávají od marketinkové společnosti STES ročně v průměru 4,6 miliónu korun.

Na zlínském fotbalovém stadiónu museli pořadatelé po odklizení sněhu položit před branky ochranné plachty.foto: <a href="http://www.ctk.cz/">ČTK</a>/Zdeněk Němec

Strahov útočištěm obou Bohemek

Za této konstelace je víc než pravděpodobné, že se střížkovský klub Bohemians, Kladno a ligový nováček Bohemians 1905 uchýlí do strahovského azylu, zatímco Ostrava vezme za vděk vyhnanstvím ve Vítkovicích.

„Požádali jsme o výjimku, protože s radnicí Prahy deset vedeme jednání o budoucnosti našeho stadiónu. Pokud by došlo na rekonstrukci toho stávajícího, tak nemá smysl dělat nyní vyhřívaný trávník za pětadvacet miliónů, protože úpravy by byly tak zásadní, že by se musela posunout celá plocha a tudíž by investice do vyhřívání byly zbytečné,“ vysvětluje Lukáš Přibyl, ředitel Bohemians 1905, proč jeho klub nesplňuje podmínky licence a uvažuje o pronájmu Strahova.

„Ekonomická krize projekty s vyhříváním zbrzdila. Je rozumné, že došlo ke shodě a zápasy ohrožené počasím se odehrají mimo náš domovský stadión,“ říká Josef Jícha, sportovní ředitel a předseda dozorčí rady Bohemians Praha, kteří budou i v nadcházející sezóně hrát domácí zápasy na stadiónu Viktorie Žižkov a za azyl si vybrali „větrnou horu“.

Kladenští pořadatelé chystají hřiště na zápas proti Bohemians s pomocí traktorů.foto: SK KladnoVyhnanství dostatečným trestem

Vyhřívaný trávník nemá a pro nadcházející sezónu ho ani neplánuje Kladno. „Měli jsme rozjednanou dotaci, ale z té sešlo. A v důsledku ekonomické krize ani firmy, s nimiž byl projekt předjednaný, nehodlají momentálně tak rozsáhlou investici uskutečnit,“ naříká Eduard Novák, manažer Kladna.

V podání Středočechů byl celý projekt realizovatelný za osm miliónů korun. „Pod trávník by se položilo čtyřicet metrů topného kabelu, který by se zařezal pětadvacet centimetrů do země. Stejným způsobem vyhřívají trávník v Mostě a vše funguje bez problémů,“ říká Novák, který za dostatečný trest pro kluby bez vyhřívaného trávníku považuje stěhování mimo domovský stánek. „Tím bychom byli potrestáni dostatečně. Je ale přece nesmysl hrát celou sezónu od července mimo vlastní stadión kvůli chybějícímu vyhřívání,“ je přesvědčen Novák.

Baník najde azyl ve Vítkovicích

„Pro případ špatného počasí máme domluvený pronájem hřiště ve Vítkovicích. Město bude stavět nový fotbalový stadión, tudíž investice do vyhřívaného trávníku na Bazalech by neměla smysl,“ líčí situaci Igor Bruzl, mluvčí ostravského Baníku.

Jeho vedení uvažovalo o řešení vyhřívání pomocí systému užívaného na předních golfových hřištích, kdy jsou pod trávník zařezány měděné dráty a pomocí elektrického proudu je pak plocha nahřívána. „Provedení samotné je sice levnější než kupříkladu při vytápění plynem, jenže následné užívání vše mnohonásobně prodraží,“ vysvětluje Bruzl nevýhodu systému užívaného na greenech.

Rozhodnutí nebude na jednotlivci

Kompromis z rozumu nakonec zřejmě projde, takže Strahov a Vítkovice se stanou českým Ta Qali. Otázkou ovšem je, kdo bude rozhodovat o tom, že se vzhledem k počasí a stavu hřišť v Kladně, ďolíčku, na Bazalech či Žižkově hrát nedá.

„V žádném případě by neměl rozhodovat jednotlivec, ale řídící orgán soutěže a to nejpozději pět dnů před utkáním,“ prozradil Jiří Kubíček, kdo a jak by měl posuzovat, zda se na hřištích bez vyhřívaného trávníku dá ligový zápas hrát.

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Slovácko zítra 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav zítra 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia zítra 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.