Hlavní obsah

Šmicer se vložil do hry o Jarolímovu ideální sestavu Slavie

PRAHA

Jezdí sem reprezentace, teď si alpskou základnu národního týmu pronajala fotbalová Slavia. Právě v Seefeldu by měl trenér Karel Jarolím dotvořit sestavu pro útok na třetí ligový titul v řadě a především na postup do Ligy mistrů. Ještě před odjezdem na rakouské soustředění však měl kouč prý víceméně jasno, přestože některé posty má i ztrojené.

Foto: Petr Horník, Právo

Vladimír Šmicer byl během letní přípravy zatím víc cyklistou než fotbalistou.

Článek

Osm nových posil se vložilo do bitvy o základní sestavu, s níž Slavia vyrukuje vstříc velké šanci postoupit podruhé v historii klubu do Ligy mistrů. A s nimi také rekonvalescent Vladimír Šmicer, který zatím v přípravných zápasech nenastupoval, ale kouč ho do Seefeldu trochu překvapivě vzal.

„V Edenu se dává dohromady velmi silný tým. Slávistický podzim bude moc zajímavý, šance na postup do Ligy mistrů a na třetí ligový titul jsou podle mě velké. Na jaře jsme toho moc nepředvedli, ale podzim bude o něčem jiném. A to mě láká...“ řekl Šmicer před odjezdem na soustředění pro Sport.cz.

„Vláďa má sice nabídku, aby se stal manažerem reprezentace, ale zatím u něj převládá chuť hrát dál. Určitě má sílu, aby se vrátil. Dokáže to,“ věří trenér Karel Jarolím.

Zkušený internacionál se zatím ještě definitivně nerozhodl. Chce hrát dál, ale třeba ho stav operovaného kolena donutí přijmout nabídku Ivana Haška, která ho také velmi láká. „Háša dobře ví, že ještě chci hrát a nechává to na mně. Na druhou stranu si moc dobře uvědomuji, že kdybych koleno nedal na sto procent do pořádku, opravdu bude lepší s fotbalem skončit a funkci manažera reprezentace přijmout,“ ví Šmicer.

Jak se tvoří sestava Slavie
Vaniak (Romanovs) - Krajčík (Čelůstka, Kaufman, Dens), Vomáčka (Hošek), Suchý (Hubáček), Hloušek (Trubila) - Janda (Šmicer, Grajciar), Ragued (Trapp), Belaid (M. Jarolím, Volešák), J. Černý (M. Černý) - Vlček (Ivana, Tafat), Naumov (Pekhart, Šenkeřík)
(Tučně vytištěné jsou letní posily)

Na většinu míst hned tři uchazeči

Šmicer má zatím do základní jedenáctky daleko, určitě se však do ní nevejde najednou ani osm letních posil. Slavia prodala Šventa do Salcburku za přibližně 54 miliónů korun a de facto stejnou částku hned investovala do nových hráčů. Není divu, zisk minimálně 100 miliónů korun v případě postupu do Ligy mistrů za to stojí...

Na Jarolímovi teď je, aby hned na úvod sezóny poskládal optimální jedenáctku. „Nesouhlasím s názory, že ve Slavii došlo k rozsáhlé obměně kádru. Odešli nám vlastně jen dva hráči ze základní sestavy,“ poukazuje kouč, který vyrazil do Seefeldu mimořádně dobře naložený. „Už mám o sestavě tušení, začíná se mi rýsovat. Nevím, co se se mnou děje, že tak brzy začínám mít jasno. Jsem sám ze sebe v šoku,“ vtipkuje Jarolím.

Na většinu míst v sestavě má tři uchazeče. Pokud cíl klubu splní, klidně by si v nabitém podzimní kalendáři mohl dovolit v případě potřeby postavit jeden tým pro Ligu mistrů a úplně jiný pro domácí soutěž. „Nepředbíhejme. Pro mě je podstatné, abych měl kam sáhnout. A abych měl jistotu, že na řadu zase přijde další kvalitní hráč.“

Třeba nejdražší letní posila, záložník Hloušek, nastupuje v přípravě také jako levý obránce. A Krajčíka vzala Slavia zpátky, přestože už měla čtyři pravé obránce před ním - Čelůstku, Grajciara, Kaufmana a Dense... „Pokud Čelůstka odjede na šampionát dvacítek, může být měsíc pryč. Grajciar zase nebyl zcela klasickým obráncem, takže návrat Krajčíka, s jehož začleněním zpátky do mužstva nebude sebemenší problém, jenom vítám,“ libuje si Jarolím, že variant na výběr bude mít víc než dost. A to ještě dál testuje srbského ofenzivního záložníka Vasiljeviče, který o víkendu nastoupil v Mostě a dal jeden gól...

Program v Rakousku
Úterý 14. července Freiburg – Slavia (18:00, Schrunz), čtvrtek 16. července Slavia – Ankaragucu (18:30 Jenbach), sobota 18. července AEK Atény – Slavia (18:30, stadion Schwaz).

Reklama

Související témata: