Hlavní obsah

VIDEO: V českém fotbale se čeří vody - liga se kupovat nebude, kritika sudích bez pokut

PRAHA

Stále více se v českém fotbale začíná projevovat rukopis nového předsedy svazu Ivana Haška. Hlavně z jeho iniciativy vycházely body, jež se projednávaly na úterním jednání ligového shromáždění. A mnohé byly kluby první a druhé ligy přijaty.

Článek

Od nové sezóny se tak například nebude moct první liga kupovat, aktéři utkání nebudou pokutováni za kritiku rozhodčího a po dvou žlutých kartách v jednom utkání přijde automaticky stop na další zápas.

Na úterním jednání zástupců klubů první a druhé ligy se toho projednalo hodně, a hodně věcí se také od nového fotbalového ročníku změní. Třeba nyní již nebude členům vedení klubů, realizačního týmu a hráčům hrozit padesátitisícová pokuta, pokud se po utkání kriticky vyjádří na adresu výkonu rozhodčího. Doteď se výkony sudích nesměly kritizovat po dobu čtyřiadvaceti hodin po utkání.

„Přeci jen by ovšem měli aktéři zápasu držet nervy na uzdě. Je samozřejmě i v jejich zájmu, aby dělali fotbalu dobré jméno,“ řekl novinářům šéf ligy Ivo Lubas s tím, že jakákoliv pokuta by nyní byla zbytečná. Nové rozhodnutí obhajoval také nový místopředseda svazu za ligu Miroslav Kříž. „Tento bod jednání vyšel z mé iniciativy. Je na samotném hráči, trenérovi, nebo zástupci klubu, jestli se po zápase k výkonu rozhodčího vyjádří či nikoliv. Pakliže ale bude tvrdit nepravdu, může ho samozřejmě disciplinární komise potrestat,“ uvedl na pravou míru Kříž.

Liga se kupovat nebude

Velká změna přichází i v oblasti postupů do nejvyšší ligy. Od teď už nebude možnost si účast v první lize koupit. „Upřednostňuje se sportovní hledisko. Do ligy postoupí ty týmy, které se umístí na prvních dvou místech druhé ligy. Pokud na to nebude někdo z jakéhokoliv důvodu mít, přijde na jeho místo tým v dalším pořadí,“ poznamenal Kříž. Nebude tak již k vidění situace jako z letošního ročníku, kdy si účast v nejvyšší soutěži na úkor Čáslavi koupilo Slovácko.

„Další změnu, kterou Ivan Hašek navrhl a kluby ji odsouhlasily, je úprava disciplinárního řádu, kdy po dvou žlutých kartách či červené přijde automaticky stop v dalším utkání. Podmíněné tresty se tak tímto ruší,“ osvětlil novinářům mluvčí svazu Václav Tichý.

Pohár ponese jméno partnera

Na novém výkonném výboru je, aby zvolil šéfa disciplinárky i její členy. „Ano, to je priorita, kterou se bude zabývat nejbližší výkonný výbor,“ přiznal místopředseda Kříž, jenž dodal, že výbor bude zasedat v úterý. Rozhodne se na něm také o budoucnosti šéfa komise rozhodčích a delegátů Macely a jejích členech.

Na závěr z úterního ligové shromáždění také vyplynulo, že se fotbaloví diváci mohou těšit na nový diskusní pořad, jenž by po jednání s Českou televizí měl být na obrazovkách vysílán každý čtvrtek od 20:00. „Půjde o pořad, který by měl být jakousi pozvánkou na nové kolo a měl by být pojatý zábavnější formou. Vysílat se bude na ČT 4,“ objasnil Kříž, jenž také přiznal, že od nového ročníku by měl Pohár ČMFS mít smluvního partnera a nést tak jeho jméno.

Reklama