Hlavní obsah

Plzeň - Liberec 2:3Liberec konečně vyhrál, body si veze ze západu Čech

MinutaMin. Tým Hráč Akce
20. Čorič 0 : 1
55. Čorič 0 : 2
71. Bakoš 1 : 2
80. Blažek 1 : 3
93. Horváth 2 : 3

PLZEŇ

Fotbalisté Slovanu Liberec konečně vyhráli, body si vezou ze západu Čech, kde ve 4. kole vyhráli na hřišti plzeňské Viktorie 3:2 a připsali si první výhru v novém ročníku. Svěřenci kouče Škorpila ve Štruncových sadech předvedli vynikající střeleckou produktivitu.

Článek

Ofenzivu táhla především dvojice balkánských hráčů - dnes nahrávač Kerič a dvougólový střelec Čorič. Domácí naopak prodloužili neúspěšnou šňůru proti Slovanu a na jeho skalp čekají již osm let. Viktorie sice většinu zápasu útočila, zradilo ji ale zakončení a hlavně nekoncentrované bránění prostorů po obou lajnách.

Domácí chtěli zlomit nepříznivou bilanci deseti utkání bez výhry s libereckým Slovanem, a tak kouč Vrba zařadil do základní sestavy i čerstvou akvizici z bulharského Levski Sofia Bystroně. Severočeši nastoupili do generálky na pohárový zápas v Bukurešti se třemi Chorvaty a tradiční hrou na dva útočníky. Úvod utkání ovšem i vinou velkého vedra příliš vzruchu nepřinesl.

Plzeňští hráli aktivněji směrem dopředu, ale dlouho naráželi na dobře organizovanou obranu Slovanu. Až ve 14. minutě se do šance protlačil ve skrumáži Střihavka, z dobré pozice v šestnáctce však pálil nad. O sedm minut později rozjížděl další útok Viktorie Kolář, zkazil ale přihrávku. Toho využil rychlonohý Kerič, předběhl stopera Radu a přesně našel nabíhajícího krajana Čoriče, který svou první trefou v Gambrinus lize otevřel skóre.

Domácí nebyli z inkasované branky otřesení dlouho a zlepšenou kombinací si vynutili územní převahu. Za chvíli se navíc dožadovali po kontaktu Jiráčka s libereckými obránci penalty. Málem ovšem udeřilo ve 39. minutě na druhé straně, když dlouhý pas Čoriče mířící na unikajícího Dočkala zastavil až včasným vyběhnutím brankář Daněk.

V závěru první půle nejprve prověřil Horváth přesnou střelou k levé tyči pozornost Hauzra a o chvíli později hostující gólman akrobatickým skokem odvrátil Jiráčkův centr na úplně volného Střihavku. Poté však Hauzr také chyboval a po jeho špatném odkopu Horváth chytrou střelou z půlky jen o dva metry minul opuštěnou branku.

Po přestávce posílil ofenzivu Plzně druhý útočník Bakoš a domácí se záhy vrhli do dobývání libereckého obranného bloku. Příležitosti ovšem nepřicházely a navíc hosté občas vyráželi do nebezpečných brejků. Po jednom z nich v 53. minutě se prohnal po pravé straně neúnavný Kerič a přihrávkou našel ve vápně Dočkala. Pravý záložník Slovanu přihrál pod sebe na Čoriče nabíhajícího z druhé vlny, jehož povedenou střelu k levé tyči zastavila až síť.

Domácí nezlomila ani další gólová pohroma a Petržela vzápětí pronikl až do šestnáctky, kde nedokázal prostřelit Hauzra. Tlak Západočechů rostl a hosté jen s obtížemi odolávali. V 58. minutě po vybídnutí od Lecjakse ale pálil v dobré pozici Bakoš jen doprostřed branky. Vyústění enormní snahy domácích přišlo až v 70. minutě, kdy nejprve po závaru nastřelil Ševinský pravou tyč a následně pohotově dorážel Bakoš na 1:2.

Myšlenky domácích na vyrovnání ovšem definitivně utnul střídající Blažek v 78. minutě, poté co si vyměnil balon s Keričem a přesnou ranou z hranice vápna k pravé tyči vrátil hostům dvoubrankové vedení. Fotbalisté Viktorie přesto nadále útočili. Pět minut před koncem vyrazil skvěle Hauzr bombu Limberského, hrajícího stý ligový zápas, a v samotném závěru hlavičkoval Bakoš zblízka nepochopitelně vedle. V nastaveném čase odpískal sudí Jílek penaltu za sražení smutného oslavence Limberského a Horváth jejím proměněním už jen uzavřel gólový účet zápasu.

4. kolo první fotbalové ligy:
FC Viktoria Plzeň - FC Slovan Liberec 2:3 (0:1)
Branky: 70. Bakoš, 90.+3 Horváth z pen. - 21. a 53. Čorič, 78. Blažek. Rozhodčí: Jílek - Hojsík, Kovařík. ŽK: Petržela, Kolář, Bystroň - Holeňák, Dočkal, Gebre Selassie. Diváci: 4750.
Plzeň: Daněk - Ševinský (78. Rajtoral), Rada, Bystroň, Limberský - Petržela, Kolář (46. Bakoš), Rýdel, Horváth, Jiráček (53. Lecjaks) - Střihavka. Trenér: Vrba.
Liberec: Hauzr - Gebre Selassie, Holeňák (46. Kelič), Dejmek, Vulin - Dočkal, Gecov, Čorič (82. Vácha), Liška - Nezmar (64. Blažek), Kerič. Trenér: Škorpil.

Reklama