Hlavní obsah

Policie bude hlídat pondělní výjezd fanoušků Baníku do Prahy

OSTRAVA

Kvůli pondělnímu zápasu pražské Slavie s Baníkem Ostrava chystají severomoravští policisté bezpečnostní opatření. Dohlížet budou na fanoušky ostravského celku, kteří zamíří na utkání do Prahy. Policisté očekávají, že by se na střetnutí mohlo vlakem vypravit 500 až 600 příznivců Baníku, řekla ČTK severomoravská policejní mluvčí Darina Majková. Přísná bezpečnostní opatření budou platit i na stadiónu.

Článek

Pro fanoušky nebude vypraven speciální vlak, ale měli by jet pravidelným spojem, který má do Prahy dorazit krátce před 14:00. Vlak však bude posílen o pět vagónů, jež budou vyhrazeny právě fotbalovým fanouškům, kteří by se tak neměli dostat k dalším cestujícím.

Policisté budou dohlížet na fanoušky nejen na samotném vlakovém nádraží v Ostravě, ale ve spolupráci s dalšími kolegy i ve všech vlakových stanicích, v nichž spoj zastavuje. Podle Majkové policie z taktických důvodů nechce sdělovat celkový počet policistů, kteří se na opatření budou podílet. Jen v samotném vlaku by však s fanoušky mělo cestovat několik desítek z nich. Přepravu příznivců Baníku z pražského vlakového nádraží na stadión budou mít na starosti pražští policisté.

Na rizikový duel se připravuje i pořádající Slavia, jež prodává vstupenky pouze na jméno a fanoušci se při příchodu na stadión budou muset prokázat občanským průkazem. Posílena bude pořadatelská služba i počty pracovníků bezpečnostní agentury. Navíc budou připraveni státní zástupce a přestupková komise řešit případné přestupky na obvodním úřadě Prahy 10 ve zrychleném řízení.

Problémy při poháru v Opavě

Fandové Baníku o sobě dali naposledy vědět při středečním pohárovém utkání s druholigovou Opavou. Nejprve ničili stadión a pak se s opavskými příznivci střetli přímo na hrací ploše. Zápas musel být kvůli výtržnostem chuligánů zhruba na 15 minut přerušen.

Příznivci obou klubů se navíc do sebe pustili i při opouštění stadiónu. Výsledkem šarvátky bylo zadržení čtyř lidí. Chování dvou už vyřešil soud ve zkráceném řízení. Pokutou ve výši 10 000 korun a dvouletým vyhoštěním z republiky potrestal osmatřicetiletého Poláka. Trest 150 hodin veřejně prospěšných prací dostal třiatřicetiletý muž z Opavy.

Z trestných činů výtržnictví a útoku na veřejného činitele byli obviněni ještě další dva muži. Jejich prohřešky však nebudou řešeny ve zkráceném řízení, ale při běžném procesu. Policie navíc zkoumá záznamy ze samotného incidentu na hřišti a další obvinění tak zřejmě ještě padnou.

Reklama

Související témata: