Hlavní obsah

Chovanec uznává, že jeho Sparta nabízí spíš atletiku než fotbal

Upachtěný letenský podzim. Fotbalisté Sparty sem tam zaznamenají nadějný výsledek, vzápětí však s neúprosnou pravidelností zase zabřednou do své remízové mizérie. S Baníkem si připsali v lize již osmý nerozhodný výsledek, a tak trenéra Jozefa Chovance nemůže nijak zvlášť těšit neporazitelnost, kterou si jeho tým na domácí scéně drží.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Sparty Jozef Chovanec.

Článek
Fotogalerie

Baník byl asi nejlepší soupeř, který se na podzim na Letné představil.

Také Jablonec tady měl dobrý projev, zápas s ním jsme zvládli. Ale Baník hrál opravdu dobře. Jde nahoru, stabilizuje výkony a šlape mu to. Mužstvo má dobře skloubené.

Jakou cenu tedy pro vás má bod ze sobotního duelu?

Doma jsme remizovali již počtvrté, což je neúspěch. Proti Baníku jsme si však nevytvořili tolik šancí, takže dělba bodů je spravedlivá.

Nešlo vytěžit víc?

Baník má velkou sílu ve středu pole, ale my jsme tam nebyli dostatečně agresivní. Postupně jsme to zlepšili, ale nestačilo to k tomu, abychom zápasu vévodili. Záloha nám nehraje optimálně, to je příčina, že nemáme tolik šancí.

To pak diváci chodí spíš na atletiku než na fotbal...

V našem podání bohužel ano. Je to dané kvalitou hráčů. V záloze nám chybí klid a zkušenosti, ale hráči je sbírají. Pracujeme na tom a věříme, že se zlepší.

Ve čtvrtek hrajete pohár v Kluži. A znovu po ne právě ideálním výsledku v domácí lize.

Máme čas něco vymyslet, bude to jiný zápas. Mě spíš mrzí hra útočníků a křečovitost záložníků. Pak Baník získával sebevědomí, mohl rozehrávat.

Spartu ještě čeká podzimní finiš. Máte už představu, k jakým změnám v kádru dojde v zimě?

Ještě je to předčasné, nepřijde mi seriózní odpovídat. Hrajeme Evropskou ligu, podzim pro nás skončí 16. prosince. Analyzujeme si výkony hráčů a jejich adaptaci v kolektivu. Je vidět progres, chtějí pracovat pro Spartu a neberou ji jen jako odrazový můstek do zahraničí. Zranil se Berger - v minulé sezóně nás dovedl ke druhému místu a teď nám hodně chybí. Každý hráč je svého štěstí strůjcem, ke změnám se však vyjádříme až po skončení podzimu.

Před rokem jste přebíral mužstvo v průběhu podzimu a po jeho skončení byla Sparta už prakticky ze hry o titul. Cítíte, že letos je to lepší?

Nechci srovnávat, bylo tu jiné mužstvo, hráli jsme proti jiným soupeřům, hodně se to obměnilo. Naším cílem bude stabilizace.

Na vedoucí Teplice a Jablonec ztrácíte šest bodů. To je docela dost.

Tolik jsme už v průběhu podzimu ztráceli. Musíme se dívat především sami na sebe, snažit se rozvíjet naši hru. Tvrdil jsem to už na začátku, říkám to i teď.

Porážka Slavie v Příbrami vám však nahrála, že?

Já to neberu, tohle neustálé srovnávání dvou ‚odvěkých rivalů‘ jsou pro mě bláboly. Mám respekt ke všem soupeřům a liga je pro mě soutěží o šestnácti týmech!

Reklama

Související témata: