Hlavní obsah

Teplice prohrály s Brnem, takže Sparta po výhře nad Hanáky vede ligu

PRAHA

Fotbalová Sparta se ujala vedení v nejvyšší domácí soutěži. V sobotním odpoledni totiž rozstřílela doma Olomouc a po výhře 4:0 se prodrala na první místo. Dosud vedoucí Teplice totiž atak Pražanů neustály a prohrály doma s Brnem 0:1. Selhala i Ostrava, která ve vítkovickém azylu podlehla Českým Budějovicím.

Foto: Milan Malíček, Právo

Olomoucký Pavel Dreksa (vpravo) dostává červenou kartu v zápase se Spartou

Článek

Pro Jablonec byl duel v Příbrami nesmírně důležitý, neboť Severočeši museli na soupeřově hřišti konečně zabrat. V první půli byli sice lepším mužstvem, ale střelecky se prosadit nedokázali. Hned po přestávce jim zasadil navíc tvrdý direkt domácí Pilík. Komňackého tým se ale vzpamatoval, v závěrečné půlhodině si vynutil převahu, kterou zúročil góly Pavlíka a Pekharta, takže důležité tři body si nakonec od Litavky odvezl.

I Plzeň se přihlásila do hry o účast v evropských pohárech, neboť během čtvrt hodiny vyloupila pražský Strahov, který skýtá azyl Kladnu. Po bezgólovém prvním poločase načal skóre Bakoš, pak se dvěma trefami během pěti minut blýskl Limberský a o výsledku bylo rozhodnuto. Středočeši už dokázali prohru jen zmírnit zásluhou Ličky.

Sparťan Libor Sionko (vlevo) v souboji s Pavlem Dreksou z Olomoucefoto: Právo/Milan Malíček

Odpoledne 20. kolo nejvyšší domácí soutěže pokračuje dalšími zápasy. V televizním duelu hostí Sparta odpoledne Olomouc. Pražané začali iniciativněji, Sionko se dostal do slibné příležitosti, ale gól přišel až v 36. minutě z penalty, kterou nařídil sudí za fual na Sionka. Žofčák ji proměnil, olomoucký Dreksa navíc uviděl červenou kartu a musel ze hřiště. Těsně před přestávkou přidal Sionko druhý gól, takže Sparta měla navrch a kráčela za jasnou výhrou. Po přestávce ji třetím gólem stvrdil po akci Kadlece Wilfried třetím gólem, exibici Sparty završil druhou trefou v utkání Sionko a i když se publikum požadovaného "bůra" nedočkalo, odcházelo z Letné spokojeno. Sparta minimálně do večerního zápasu Teplic s Brnem vede ligu.

Večer pokračovala liga dalšími třemi zápasy. Liberci se proti poslednímu Střížkovu nepovedlo napravit si jarní reputaci a prohrálo s Bohemians 2:3. Šel sice rychle do vedení, ale pak dvakrát udeřili Pražané. Domácí se zmohli sice na vyrovnání, ale pak Střížkov znovu rozjásal Jeslínek, který dal vítězný gól.

Ani Ostravě se ve vítkovickém azylu proti Českým Budějovicím nedařilo. Ve 22. minutě inkasovala a pak se marně až do konce zápasu snažila překonat soustředěné a dobře organizované zadní řady Jihočechů. Ty nakonec odolaly a připravily Baníku nečekanopu porážku.

Teplice dopadly stejně, neboť šest minut před koncem zápasu s Brnem rovněž inkasovaly, na vyrovnání už se nezmohly a po nečekané prohře musely první příčku v tabulce opustit. Zaslouženě, protože hosté byli takřka celý zápas lepší, měli víc šancí a mohli vyhrát výrazněji.

Program 20. kola první fotbalové ligy:
Příbram - Jablonec 1:2 (0:0)          on-line
Branky: 48. Pilík - 65. Pavlík, 84. Pekhart
Kladno - Plzeň 1:3 (0:0)                  on-line
Branky: 79. Lička - 54. Bakoš, 64. Limberský, 69. Navrátil
Sparta - Olomouc 4:0 (2:0)             on-line
Branky: 36. Žofčák z penalty, 45. Sionko, 58. Wilfried, 67. Sionko.
Teplice - Brno 0:1                          on-line
Branku: 85. Jílek.
Liberec - Bohemians Praha 2:3      on-line
Branky: 6.Vulin, 58. Kerič - 13. Fenyk, 54. Dobeš, 71. Jeslínek.
Ostrava - České Budějovice 0:1       on-line
Branku: 22. Horejš.
Neděle:
17:00Bohemians 1905 - Mladá Boleslavon-line
Pondělí:
17:30Slovácko - Slaviaon-line

Reklama