Hlavní obsah

Postup Bohemians zaráží. Jestli převzali úplatek, jedná se o trestný čin, říká právník

Velké množství otázek vyvolává postup střížkovských Bohemians v údajné korupční aféře, které od víkendu otřásá českým fotbalem. „Jestli hráči převzali úplatek, dopustili se trestného činu. Ze zákona existuje oznamovací povinnost. Vlastně se dopustili neoznámení trestného činu, což je skutečně rarita,“ říká právník Jaroslav Ortman.

Foto: PRÁVO/Jiří Růžička

Ilustrační foto

Článek

Jsou notářsky ověřené zápisy výpovědí hráčů Bohemians Praha s lednovým datem při řešení pokusu o údajné uplácení v květnu minulého roku dostatečným důkazem?

Podle trestního řádu nepředstavuje úkon formou notářského zápisu rozhodující důkaz. Jde o velmi nestandardní postup. Policie teď musí k podání vysvětlení předvolat hráče, kterých se celý proces dotýká. Pochopitelně i zástupce klubů a notáře.

Předseda klubového představenstva Bohemians Praha Karel Kapr argumentuje tvrzením, že chtěl mít vše řádně prošetřené. Proto událost zveřejnil až s takovým odstupem.

Ten postup je zarážející. Jestli hráči převzali úplatek, dopustili se trestného činu. Ze zákona existuje oznamovací povinnost. Vlastně se dopustili neoznámení trestného činu, což je skutečně rarita.

Měli peníze a pokus o uplácení hlásit na policii?

Ano. A okamžitě, aby orgány činné v trestním řízení mohly osoby do případu zapletené lokalizovat třeba podle telefonních výpisů. Výpověď u notáře vnucuje domněnku, že hráči byli svázáni budoucími výpověďmi. Navíc notář těžko ověří pravost vypovězených skutečností. Prostě jen zapíše tvrzení osob a ověří jejich podpis.

Může se tedy vše obrátit proti hráčům Bohemians Praha?

Rozřešení této otázky přísluší Policii České republiky a státnímu zástupci. Pokud bude obvinění pravdivé, pak půjde vše standardní cestou a brankář Olomouce Petr Drobisz se bude ze svého jednání zodpovídat před danými orgány. Pokud se však neprokáže tvrzení hráčů Bohemians Praha, půjde o křivé obvinění. A mohou být stíháni oni.

Co může být dalším důkazem, který by případné úplatkářství skutečně potvrdil?

Rozhodující budou výslechy. Půjde o případné prokázání viny brankáře Olomouce Petra Drobisze. Zřejmě se bude pátrat po původu bankovek. Pan Kapr bude muset vysvětlit, kde peníze celou dobu byly, proč je nepředal policii a jak bylo s penězi nakládáno. Je příliš mnoho otázek, nejasností a odpovědí.

Reklama