Hlavní obsah

Přítelkyně se rozklepala, debutant Frydrych však Spartu vynuloval

JABLONEC

Byla to pro Jablonec docela rána, když před šlágrem fotbalové ligy se Spartou přišel o zkušeného gólmana Špita. Do branky musel jeho náhradník Luděk Frydrych, který v lize ještě nikdy nechytal. Nečekanou premiéru však zvládl na jedničku. Debutant udržel nervy na uzdě, letenským střelcům žádný gól nepovolil a byl dokonce vyhlášen mužem zápasu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Brankář Jablonce Luděk Frydrych (vpravo) v souboji s Bony Wilfriedem ze Sparty.

Článek

Špit je zraněný, proti Spartě jdeš do branky ty, dozvěděl se v poledne před zápasem. Jablonecký brankář Luděk Frydrych hned zvěstoval velkou novinu přítelkyni, rodičům a dalším známým. „Přítelkyně se úplně rozklepala, byla šťastná a ještě víc nervózní než já. Byl to pro ni šok,“ líčil gólman s úsměvem.

Ani on však nebyl právě v klidu. „Jak se zápas blížil, byly to samozřejmě nervy. Přešlapoval jsem v kabině z místa na místo, hlavou se mi honila spousta věcí. Po prvním chyceném centru ze mě nervozita naštěstí spadla.“

Frydrych není žádné ořezávátko, v minulé sezóně vychytal Čáslavi postup do první ligy, které se Středočeši nakonec zřekli. Před takovým soustem, jakým je ligový lídr Sparta, však ještě v kariéře nestál. „Zatím nejtěžším duelem pro mě asi byl jarní zápas ve druhé lize proti Bohemians 1905,“ vzpomínal.

Stříbro z Kanady a postup s Čáslaví

Třiadvacetiletý Frydrych je nenápadným členem stříbrného týmu z mistrovství světa do 20 let v roce 2007. Do bojů na šampionátu nezasáhl, ale jízdu až do finále si v Kanadě vychutnal. Loni v létě mu skončila smlouva v Hradci Králové, odkud jako volný hráč za tabulkovou hodnotu zamířil na Střelnici. „Šampionát v Kanadě byl dosud mým největším zážitkem v kariéře. A pak také postup do první ligy s Čáslaví.“

Od středečního večera může svůj žebříček s klidem přehodnotit. V ligovém debutu proti Spartě udržel čisté konto a pomohl tak Jablonci v bitvě o mistrovský titul. „Byl to pro mě opravdu zážitek. První ligové utkání proti Spartě, navíc o čelo tabulky, co víc bych si mohl ještě přát?“ básnil gólman.

Nejvíc se Frydrych zaskvěl při šanci Sionka v prvním poločase. Klíčovým zákrokem se definitivně uklidnil. „Remíza je zasloužená a bod je pro nás dobrý. Udržel nás v boji o titul,“ pochvaloval si nečekaný hrdina.

Reklama