Hlavní obsah

Fotbalisté Boleslavi chtějí pokazit Plzni skvělou jarní bilanci

V rychlém tempu pokračuje fotbalová Gambrinus liga o víkendu už 22. kolem a v průběhu příštího týdne bude navíc rozehráno čtvrtfinále domácího poháru. Nejzajímavější duel přinese pondělní dohrávka Ostrava - Slavia, ale hodně pozornosti bude upřeno i na nedělní souboj na jaře neporažených týmů Sparty a Brna, či sobotní zápas ofenzivní Plzně v Mladé Boleslavi.

Foto: Petr Horník, Právo

Pavel Horváth (v červeném) táhne Plzeň k výborným výsledkům.

Článek

Pozor na Horvátha, nabádá Stanner

Program začne jediným sobotním zápasem. Zatímco Plzeň prochází jarní sezónou jako nůž máslem, zadřený motor týmu z města automobilů naskočil až naposledy v Olomouci, kde po 123 dnech Mladá Boleslav poznala chuť z vítězství. „Jedině další výhrou ale potvrdíme konec špatné série. Plzeň je však aktuálně jeden z nejlepších týmů, hlavní pozornost musíme věnovat Horváthovi,“ nabádal trenér Karel Stanner.

Tři výhry za sebou korunované pokaždé třemi vstřelenými góly - takovou bilancí se pyšní pátá Plzeň. Kouč Pavel Vrba přesto na posledních výkonech viděl i negativa. „Rád bych se dočkal toho, abychom nepředvedli pouze jeden dobrý poločas jako v posledních zápasech. I tak nám ale vstup do jara vyšel perfektně,“ pochvaloval si Vrba, jehož tým v šesti duelech získal čtyři výhry a má jen čtyřbodové manko na čelo. Obránce Bystroně čeká 200. ligový zápas, Viktoria v Mladé Boleslavi ještě nikdy nevyhrála.

Mladá Boleslav: Šeda - Ševinský, Procházka, Rolko, Hrdlička - Zahustel, Sylvestre, Kúdela (Mendy), Sedláček - Chramosta, Kulič. Absence: Janíček (zranění), Pecka (rekonvalescence).

Plzeň: Daněk - Ševinský, Navrátil, Bystroň, Limberský - Petržela, Horváth, Rada, Rajtoral - Kolář (Rezek), Bakoš. Absence: Střihavka (zranění).

Program 22. kola
Sobota 27. března
15:45: FK Mladá Boleslav - Viktoria Plzeň (rozhodčí Makovička - ČT4).
Neděle 28. března
15:00: Slovan Liberec - Baumit Jablonec (Zelinka), 17:00: Sparta Praha - 1. FC Brno (R. Hrubeš), 1. FK Příbram - Bohemians Praha (Královec), SK Kladno - Sigma Olomouc (Jílek) 1. FC Slovácko - Dynamo České Budějovice (Adámek), Bohemians 1905 - FK Teplice (Kocourek).
Pondělí 29. března
17:30: Baník Ostrava - Slavia Praha (Jech - ČT2).

Pod Ještědem prestižní derby

Ještě po víkendu by mělo derby Liberec - Jablonec jednoznačného favorita, jenže výhra Slovanu na půdě Slavie předpoklady pozměnila. Liberec bude chtít potvrdit, že je na vzestupu. O motivaci má postaráno - věčný rival ze sousedství má o 17 bodů více. „Už předchozí zápasy jsme odehráli aktivně, ale nedávali šance a dostávali hloupé góly. Ta výhra nám určitě zvedne sebevědomí,“ řekl trenér Josef Petřík.

Jablonecký kouč František Komňacký roli favorita přijímá. „Máme lepší výchozí pozici, nicméně pravidlo, že derby nemá favorita, umocnila výhra Liberce nad Slavií,“ varoval. Jablonec navíc ještě nikdy v Liberci nevyhrál.

Liberec: Zich - Zeman, Kelič, Dejmek, Janů - Dočkal, Vácha, Frejlach, Vulin - Kerič, Nezmar. Absence: Gebre Selassie (zranění), Vácha, Bosančič, Frejlach (nejistý start).

Jablonec: Špit - Zábojník, Huber, Drsek, Jablonský - Haurdič, Pavlík, Jarolím, Loučka - Lafata, Vošahlík. Absence: Valenta (zranění), Špit a Vošahlík (oba nejistý start).

Lídr tabulky hostí mužstvo jara

Sparta neprohrála v lize 24 utkání, ale pokud chce setrvat v čele tabulky, musí porazit Brno, které je mužstvem jara - svěřenci Miroslava Beránka ještě nevyšli naprázdno. Sparťané v nabitém programu trochu zvolnili v tréninku. „Udržujeme spíše tým v rytmu, neklademe v této fázi takový důraz na kondici, důležité je setřást únavu,“ řekl trenér Jozef Chovanec. Soupeře v bitvě o čelo prý nesleduje. „Vždy nás zajímá hlavně nejbližší soupeř,“ dodal.

Brno je v pohodě a nechce o ni přijít ani na Letné. „Chceme vítězné klima udržet co nejdéle. Nemohu však tvrdit, že jedeme na Spartu zvítězit,“ uvedl trenér Beránek, podle kterého Sparta příliš neoslňuje. „Na Letné asi budeme chvílemi pod tlakem. Představíme se však ve zcela jiné sestavě než před rokem,“ připomněl kouč debakl 0:4.

Sparta: Blažek - Kušnír, Brabec, Řepka, Pamič - Hoheneder - Sionko, Žofčák, Kucka (Kladrubský), Kadlec - Lačný. Absence: Hušek, Střeštík (oba rekonvalescence), Kucka (nejistý start).

Brno: Bureš - Jílek, Huška, Trousil, Husár - Dostálek, Křeček, Polách, Kalabiška - Rabušic, T. Došek. Absence: Križko, Dřížďal, Dvorník, Hodek (všichni zranění).

Příbram hledá ztracenou podzimní pohodu

Příbram od konce listopadu nevyhrála, na jaře získala jen bod a po třech prohrách za sebou klesla na desáté místo. Ztracenou podzimní pohodu chce získat zpět domácí výhrou nad předposledními Bohemians Praha. „Už je na čase, abychom zvítězili. Pro Bohemians je to ale jedna z posledních šancí. Je to zkušené mužstvo, v zimě zajímavě doplněné a myslím, že se proti podzimu zlepšilo,“ prohlásil trenér Karol Marko.

Střížkovští mají za cíl zopakovat výkon z vítězného duelu v Liberci a odvézt si alespoň bod. „Příbram určitě bude chtít konečně vyhrát, ale my musíme v naší situaci v každém zápase bodovat. Musíme se oklepat z prohry s Ostravou a jít do utkání s cílem hrát útočně a dát gól,“ řekl trenér Jaromír Jindráček. Šest hráčů má však zdravotní problémy a jejich start je velmi nejistý.

Příbram: Krbeček - Plašil, Nohýnek, Štochl, Pleško - Klesa, Tarczal, Hušbauer, Pilík - Huňa, Fantiš. Absence: Videgla (zranění).

Bohemians Praha: Belaň - Macháček, Lencevič, Horáček, Flachbart - Dittrich, Devátý, Dobeš, Fenyk - Jeslínek, Wakui. Absence: Ibe, Kincl, Pospíšil, Drobný, Dittrich, Demeter (všichni nejistý start).

Pikantní duel Zoubek kontra Olomouc

Kladno se vrací na svůj stadión a znovu chce sbírat body. „Terén je suchý, na některých místech není tráva a ještě se bude muset pořádně kropit,“ komentoval stav hřiště trenér Martin Hřídel. Olomouc je podle něj nejnebezpečnější v rychlém přechodu do útoku. Pikantní bude zápas pro Davida Zoubka, který je jedním ze svědků údajné loňské korupce Hanáků. „S Davidem o celé věci hovoříme, aféra na něm žádné stopy nezanechala,“ tvrdí Hřídel. Ženy a děti mají na zápas vstup zdarma.

Olomoucí otřásá obvinění z korupce a teď navíc narazí na obávaného soka: Kladno ze sedmi ligových pokusů porazila jedinkrát. V posledních čtyřech vzájemných zápasech vždy podlehla. „Je fakt, že nám poslední dva zápasy nevyšly, ale nespojoval bych to jenom s tím, co se okolo nás děje. Věřím, že se zvedneme už na Kladně, i když zápas bude náročný už jen tím, že soupeř se vrací do domácího prostředí,“ tvrdí trenér Zdeněk Psotka.

Kladno: Tesař - Mráz, Beneš, Gross, Procházka - Bartoš, Holub, Strnad, Lička, Zoubek - Tatanašvilli. Absence: Pavlík, Szabo, T. Mašanský, F. Mašanský, Hajník (všichni zranění).

Olomouc: Lovásik - Janotka, Dreksa, Škerle, Heidenreich - Rossi, Kaščák, Bajer - Petr, Šultes, Hubník. Absence: Ordoš (4 ŽK), Hořava (nejistý start).

Mazura chystá Slovácko na dobývání tvrze

Slovácko podstupuje náročnou porci tří zápasů v průběhu šesti dnů. Po pondělním vítězství nad Slavií sahali ve čtvrtek svěřenci trenéra Josefa Mazury po vítězství i v Teplicích, ale nakonec podlehli 1:2. „Je škoda, že jsme inkasovali obě branky až v posledních osmi minutách, ale tlak Teplic byl enormní,“ uvedl Mazura, jenž má obavy z velmi kvalitní obrany soupeře. „Musíme se připravit na to, že nás čeká dobývání tvrze. Ale budeme hledat cestu, jak přijít k cenným třem bodům, které v naší situaci potřebujeme jako sůl,“ dodal kouč.

České Budějovice chtějí na Slovácku získat zpět body, které ztratily středeční domácí remízou s Bohemians 1905. Jihočeši vstřelili venku o tři góly víc než před vlastními fanoušky. „Samozřejmě je jednodušší hrát do volného prostoru, než když musíte dobývat zformovanou obranu soupeře. Pokud bude Slovácko hrát aktivně dopředu, tak by nám to mohlo vyhovovat,“ mínil kouč Jaroslav Šilhavý.

Slovácko: Filipko - Kuncl, Němčický, Košút, Kubáň - Fujerik, Kordula, Perůtka, Urbánek - Nestorovski, Ondřejka. Absence: Chmelíček (zranění).

Č. Budějovice: Kučera - Laštovka, Horejš, Hunal, Krob - Hudson, Otepka, Riegel, Černák, Volešák - Meszároš. Absence: Mezlík (nemoc), Jarabica (zranění), Benát, Hunal (oba nejistý start).

Klokani se těší na svůj Ďolíček

Domů se vrací také klokani a věří, že budou pokračovat v bodových hodech ze Strahova. „Na podzim jsme v Teplicích nešťastně prohráli, máme velkou motivaci to odčinit. Síla Teplic je v dobře organizované hře, ale musíme zahrát jako proti Mladé Boleslavi,“ řekl trenér Pavel Hoftych.

Teplice ve čtvrtek se Slováckem spasil až obrat režírovaný náhradníkem Liborem Doškem, který Severočechy udržel na stejné bodové úrovni se Spartou. „Kdybychom se Slováckem nevyhráli, byli bychom pod mnohem větším tlakem. Hráče otočení zápasu hodně povzbudí, ukázali velkou morální sílu,“ prohlásil trenér Jiří Plíšek a doufal, že se zlepší i výkon týmu.

Bohemians 1905: Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Nikl, Rychlík - Kotyza, Pávek, Kaufman, Štohanzl - Škoda, Hartig. Absence: nikdo.

Teplice: Slavík - Vidlička, Klein, Rosa, Siva - Verbíř, Ljevakovič, Vachoušek, Zoubele - Došek, Vondrášek. Absence: Matula, Rosa, Elsamni (všichni zranění), Lukáš (po operaci slepého střeva).

Reklama