Hlavní obsah

Z žalujícího se stal žalovaný, aneb Kapr předhozený fotbalovému tribunálu

PRAHA

Střížkovského bosse Karla Kapra, jenž rozpoutal korupční skandál v českém fotbale, chce už v úterý předhodit disciplinárce a z žalujícího udělat žalovaného, jako svědky navrhuje olomoucký ředitel Jiří Kubíček předvolat před strahovský tribunál bývalého trenéra Bohemians Luboše Urbana, střížkovského sportovního ředitele Jíchu, ale třeba i hráčské agenty Novákovou a Vandase či statutárního zástupce fotbalového Jablonce.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Šéf střížkovského fotbalového klubu Bohemians Praha Karel Kapr přichází na mimořádné zasedání disciplinární komise.

Článek

Těžko předpokládat, že Kubíčkem navrhovaný zástup svědků už v úterý před strahovský fotbalový tribunál předstoupí, Goldova disciplinárka se však každopádně bude Kubíčkovým návrhem zabývat. Úplatkářská aféra se tak v příštích dnech a týdnech zřejmě rozroste do obřích rozměrů.

Sportovní ředitel fotbalové Olomouce a předseda legislativní rady ČMFS si totiž nechce nechat líbit obvinění, které vůči jeho klubu i jemu samotnému vznesl majitel fotbalového Střížkova Karel Kapr, a navrhl s ním zahájit disciplinární řízení.

Třista tisíc na Strahov, obálka prý existuje

Kapr vyrukoval s úplatkářskou kauzou, v níž měl olomoucký gólman Petr Drobisz před posledním utkáním loňského ligového ročníku mezi Olomoucí a Střížkovem slíbit a poté i předat jeho hráčům 300 tisíc korun. Výpovědi Romana Dobeše, Marka Kincla, Miroslava Obermajera a Davida Zoubka nechal dokonce zaprotokolovat, jenže nikoli na policii, ale pouze u notáře. Proto tato svědectví nemají žádnou důkazní hodnotu.

Inkriminovanou finanční částku navíc Kapr nepředal ani protikorupční policii, ani státnímu zástupci, ale bankovním převodem ji poslal ze svého účtu na účet ČMFS. Tím samozřejmě jeden z možných důkazů znehodnotil, neboť případné otisky prstů nebo stopy DNA se už pochopitelně nedají zjistit.

Karel Kapr přijíždí na jednání disciplinární komisi fotbalového svazu.foto: Právo/Václav Jirsa

Případný důkaz by mohla poskytnout obálka, v níž Drobisz údajně peníze střížkovským fotbalistům předal a která je podle Kaprovy výpovědi stále v úschově u jeho právníka.

Únorová vloupačka na Hané

V této souvislosti je zajímavá výpověď Jiřího Kubíčka na Krajském ředitelství policie v Olomouci. Sportovní ředitel Sigmy tam totiž oznámil, že 7. února došlo k vloupání do jeho kanceláře, stejně jako do kanceláří dalších činovníků a zaměstnanců fotbalového klubu, a že hned následující den podali Hanáci trestní oznámení na neznámého pachatele. Podle Kubíčkovy verze se lze domýšlet, že při vloupání klidně mohlo dojít i k odcizení obálek.

Jiří Kubíčekfoto: Sport.cz/Ondřej Lazar Krynek

Kapr ostatně označil nejen Drobisze a olomouckou Sigmu, ale jmenovitě i Jiřího Kubíčka, za aktéry celé korupční kauzy. Proto Kubíček v pondělí odpověděl a podal návrh na zahájení disciplinárního řízení s šéfem Bohemians Karlem Kaprem. To proto, že zveřejnil lživé informace, které Kubíčka obviňují ze závažného konání, včetně podezření ze spáchání trestné činnosti.

Celý zástup svědků

V žádosti navrhuje vyslechnout před Goldovým fotbalovým tribunálem jako svědky extrenéra Bohemians Luboše Urbana, sportovního ředitele střížkovského klubu Josefa Jíchu, ale třeba také hráčské agenty Hanu Novákovou a Pavla Vandase, člena výkonného výboru ČMFS Petra Voženílka, či třeba statutárního fotbalového Jablonce. Toho proto, že podle Kaprova tvrzení měli Severočeši na motivaci Střížkova rovněž zájem.

Disciplinární komise zasedne ke druhému kolu jednání o údajné korupční kauze v úterním odpoledni a zatím si předvolala Karla Kapra a pětici hráčů - olomouckého Drobisze a současné či bývalé střížkovské fotbalisty Dobeše, Kincla, Obermajera a Zoubka.

Reklama

Související témata: