Hlavní obsah

Rozřeší korupční kauzu detektor lži? Střížkovští Bohemians věří, že ano

PRAHA

Podle sportovního ředitele střížkovského klubu Bohemians Praha Josefa Jíchy by měly korupci, která se měla udát loni po utkání jeho týmu v Olomouci, posunout k rozřešení výsledky z detektoru lži. Na jejich výslech se údajně dostavila čtveřice současných či bývalých hráčů klubu ze Střížkova. „Jsem přesvědčen, že svaz celou záležitost schválně oddaluje,“ řekl v pondělí Jícha.

Článek

Sportovní ředitel pražského klubu se navíc ohrazuje proti nedávnému rozhodnutí disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu, která střížkovskému celku vyměřila pokutu 6 miliónů korun a odečet dvaceti bodů jako trest za nenastoupení k utkání 24. kola na půdě vršovických Bohemians 1905, a také za to, že byl laxní při poskytování důkazů ohledně korupční kauzy.

„U tiskové konference disciplinárky, která se tomuto případu věnovala, jsem se opravdu pobavil. Pokud by všechny komise svazu měly pracovat podobně jako ta disciplinární, pak nikomu nedoporučuji, aby dělal fotbal,“ řekl v pondělí novinářům Jícha. „Potrestat někoho, kdo upozorní na korupci,“ divil se. „Svazu jsme dali prvotní důkazy, zároveň jsme všichni na policii museli podepsat dokument o mlčenlivosti pod pokutou jednoho miliónu korun,“ vysvětloval Jícha skutečnost, proč se svaz dosud dalších důkazů z jejich strany ještě nedočkal.

Udělali maximum

Až na jeden. Zástupce klubu, který sezónu zakončil na posledním místě tabulky s mínus čtyřmi body, totiž prozradil, že policii a následně i svazu poskytl závěrečné zprávy z detektoru lži, které prý potvrzují, že čtyři bývalí i současní hráči zmiňovaní v celé kauze mluví pravdu.

„Rozbory na detektoru lži absolvovali Obermajer, Dobeš, Zoubek i Kincl u jedné zahraniční firmy. Jistě to budou moci policie i svaz považovat za listinné svědectví,“ poznamenal Jícha. „Disciplinární komisi jsme navíc poslali peníze, které naši hráči dostali jako úplatek, dále jsou v řešení další věci, kterou jsou ale předmětem vyšetřovaní, takže je ještě nemůžeme zveřejnit,“ zopakoval Jícha často používanou argumentaci vedení Střížkova.

Chtěli snad fotky?

„Nevím, jestli si pan magistr Golda (předseda Disciplinární komise, pozn. red) myslel, že jim přineseme fotografie, kde dochází k předání peněz. My jsme udělali maximum, abychom svazu poskytli všechny informace,“ pokračoval Jícha. „Svaz nám dal likvidační trest a přitom řekne, že kauzu nechává otevřenou. Přeci nemůžu dát trest, aniž by byla celá kauza vyřešena,“ divil se představitel střížkovských Bohemians Praha s tím, že celou věc řeší i policie v Olomouci, která si k výslechu pozvala jednoho z hráčů Střížkova.

Jícha si také stále stojí za svým v přesvědčením, že je jeho tým v právu na rozdíl od Bohemky z Vršovic. „Jednak je nesmysl, že jsme nenastoupením k utkání znevážili jméno fotbalu. Toho se může podle směrnice ČMFS dopustit jen jednotlivec a ne klub. V rozhodnutí ale jasně stálo, že se toho dopustil klub Bohemians Praha. Je také vyloučeno, aby se takový trestní skutek stal, protože jsme neměli proti komu nastoupit,“ řekl Jícha a znovu se odvolával na právní audit advokátní kanceláře Havel a Holásek, kterou si nechala vypracovat ČMFS a střížkovský klub si jej následně vyžádal. „Tam se jasně tvrdí, že Bohemians 1905 nejsou členy svazu a nikdy se jím nemohli stát. Náš zápas by pak byl tedy jen nějakým přátelským utkáním,“ řekl Jícha.

Pokutu ještě nezaplatili

Sportovní ředitel střížkovského celku pak přiznal, že disciplinární komisí určenou pokutu 6 miliónů korun ještě nikdo nezaplatil. „V rozhodnutí, které Disciplinární komise vydalo a paradoxně ani nebylo podepsáno jejím předsedou Goldou, bylo uvedeno poučení, že se proti tomu můžeme do sedmi dnů odvolat. Tak jsme také učinili. Celé vyšetřování naší kauzy pak považujeme za účelovou likvidaci řádného člena ČMFS,“ myslí si Jícha. „Jsem přesvědčen, že svaz celou záležitost schválně oddaluje,“ dodal.

Reklama

Související témata: