Hlavní obsah

Sparta začala se Zítkou, příchod Matějovského se zkomplikoval

PRAHA

Teprve před třemi týdny vyhráli bez porážky mistrovský titul. Dlouhé dovolené si však fotbalisté Sparty neužili a v pondělí dopoledne zahájili přípravu na novou sezónu, v níž se pokusí ze druhého předkola probít do hlavní soutěže Ligy mistrů. První posilou je brankář Daniel Zítka, který přišel z Anderlechtu. Dalším na řadě by měl být záložník Marek Matějovský z Readingu.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Brankáři Sparty Jaromír Blažek (vpravo) a Daniel Zítka na tréninku

Článek

Osmadvacet fotbalistů vyběhlo v půl jedenácté na vedlejší hřiště Generali Areny k prvnímu tréninku Sparty před novou sezónou. Z aktuálního kádru chyběli jen dva záložníci - Sionko se vrací z dovolené a Kucka se jako jediný zástupce Gambrinus ligy připravuje se Slováky na mistrovství světa.

Letenští tak zatím představili dvě nové tváře. Brankáře Daniela Zítku a asistenta Aleše Jindru, který rozšířil realizační tým. „Po sezóně jsme prodloužili smlouvy s Václavem Kadlecem (o čtyři roky), Tomášem Řepkou (o rok s roční opcí) a Jiřím Kladrubským (také o čtyři roky). To pro nás bylo mnohem důležitější než případné posílení,“ poukázal generální sportovní manažer a kouč Jozef Chovanec.

Kromě Zítky však má pochopitelně vyhlédnuty i další posily. „Jejich jména si však nechám pro sebe. Sotva se začal přetřásat náš zájem o záložníka Matějovského, jeho příchod se zkomplikoval. S Readingem však intenzivně jednáme, byť teď jsou v Anglii fotbalové prázdniny,“ řekl Chovanec.

Sparťané Tomáš Řepka (vlevo) a Bony Wilfried na tréninkufoto: ČTK/Michal Krumphanzl

Vacek zůstává, Freiburg nabídl málo

Naopak Freiburg chtěl získat záložníka Vacka, Eindhoven mladého Krejčího a ostravský Baník má zase zálusk na útočníka Jeslínka. „Naše hráče nenabízíme, chceme kádr zkonsolidovat. Freiburg zdaleka nenaplnil naše představy, takže Vacek zůstává. Pokud jde o Krejčího, uvidíme, jak velký zájem o něj bude mít nové vedení Eindhovenu. A ohledně Jeslínka nás Baník zatím oficiálně nekontaktoval,“ rekapituluje kouč.

Zítka minulý čtvrtek ukončil v Bruselu své jedenáctileté působení v Belgii a v pondělí po prvním tréninku podepsal se Spartou dvouletou smlouvu s roční opcí. „Na jaké místo přicházím, to určí až trenér po skončení přípravy. Jsem tady, abych zvýšil konkurenci. A aby Sparta získala v sezóně co nejvíc ocenění - aby vyhrála ligu, domácí pohár a postoupila do Ligy mistrů,“ prohlásil Zítka po podpisu smlouvy.

Zkušený Blažek začal po zranění trénovat bez omezení, takže Sparta má momentálně pět brankářů. Kromě exreprezentačního tandemu ještě Kozáčika, Zicha a Švengra. „Jenže Kozáčik je na odchodu, protože odmítl prodloužit smlouvu, kterou jsme mu nabídli. A vzhledem k tomu, že Blažek byl v závěru sezóny zraněný, je náš zájem o Zítku logický,“ doplnil Chovanec.

Do přípravy se zapojili také dorostenci Jánoš (syn známého bývalého brankáře Jablonce či Slavie), Skalák, Čerňan a Kadeřábek. Z hráčů, kteří vybojovali titul, zatím odešel jen trojlístek Kalouda, Střeštík a Kovba.

Reklama

Související témata: