Hlavní obsah

Olomouc před fotbalovou sezonou vyhlásila boj o Evropu

OLOMOUC

Boj o účast v evropských pohárech je před novou sezonou hlavní výzvou fotbalistů Olomouce. Šestý tým minulého ročníku by se do nich nejradši dostal přímo z ligy, ale na vedlejší kolej nestaví ani domácí pohárovou soutěž Ondrášovka Cup.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Trenér Olomouce Zdeněk Psotka

Článek

"Stále se chceme pohybovat v horní polovině tabulky a bojovat o evropské poháry. Chceme také hrát naplno Ondrášovka Cup, abychom měli stále dvě možnosti jak se do evropských pohárů dostat," uvedl trenér Zdeněk Psotka na dnešní tiskové konferenci.

I když výsledkově v letní přípravě Sigma nezářila, Psotka je spokojený. K uklidnění přispěla i sobotní výhra 1:0 v generálce nad dánským mistrem FC Kodaň. "Jsme hodně spokojení s tím, jak kvalitní se nám letos podařilo zajistit soupeře. Všichni soupeři hráli v základních jedenáctkách, nebyla to žádná béčka. Mohli jsme si ověřit naši práci a kvalitu. Jedinou kaňkou je pořád neúčast Michala Ordoše, který je stále zdravotně indisponován," litoval Psotka absence nejlepšího střelce minulého ročníku ligy.

V kádru nedošlo k výrazným změnám. Hlavní událostí je návrat zkušeného univerzála Radima Kučery z německého Bielefeldu, jinak byl tým doplněn z vlastních zdrojů a o nové uplatnění se v něm snaží i brazilský záložník Melinho, který rok hostoval v Koblenci.

Melinho na sobě pracuje

"Melinho si je vědom, že je ve špatném kondičním a herním stavu, ale velmi na sobě pracuje a na tréninku si přidává," těší olomouckého kouče. Podle něj není podoba soupisky stále definitivní. "Druhá liga je posunuta o tři týdny, třetí ještě o týden navíc a u některých hráčů se stále neví, kam zamíří na hostování," vysvětlil olomoucký trenér s tím, že možný je odchod některého z mladých stoperů.

Klub v létě neopustil žádný stabilní hráč. Pryč jsou třeba Martin Komárek (Senica), Vojtěch Štěpán (Hradec Králové), novou smlouvu nedostal ani zkušený obránce Ladislav Onofrej.

Podle místopředsedy představenstva a ředitele klubu Jaromíra Gajdy bude Sigma v nadcházející sezoně hospodařit s rozpočtem mezi 70 a 80 miliony korun. K jeho pokrytí výrazně napomohl uskutečněný transfer mladého obránce Tomáše Kalase do Chelsea, který zatím na Hané zůstává na hostování.

"Klub potřebuje získat každý rok zhruba 20 milionů z přestupů a v tomto jsme na delší období zajištěni z přestupového projektu Tomáše Kalase," uvedl Gajda. Dalším příjmem může být změna názvu stadionu. Podle Gajdy by Andrův stadion v blízké budoucnosti mohl nést název dlouholetého partnera společnosti Sigma group.

Na stadionu Hanáků finišují stavební práce při budování nové jižní tribuny se skyboxy. Tribunová část by měla být zkolaudována na konci srpna a připravena pro kvalifikační utkání reprezentace ČR s Litvou. Novinkou budou i dvě velkoplošné obrazovky v rozích stadionu.

"Tribuna bude poprvé využita při kvalifikačním utkání 7. září a uživatelé vnitřních prostor by měli začít využívat svoje prostory od 10. října," ujistil Gajda.

Reklama

Související témata: