Hlavní obsah

Chovanec volá po pokoře, která se loni Spartě vyplatila

PRAHA

Vykročení do sezóny se fotbalové Spartě povedlo. Tuzemský Superpohár vyhrála,první duel kvalifikace o Ligu mistrů v lotyšské Liepaje také zvládla, přesto letenský generální sportovní manažer a trenér v jedné osobě Jozef Chovanec před startem ligové soutěže tvrdí: „V top formě ještě nejsme. Proto musíme jít do každého zápasu se stejnou pokorou jako loni, neboť jedině tak ho zvládneme.“

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Sparty Jozef Chovanec volá i před novou sezónou po pokoře.

Článek

Šňůra úspěšných ligových zápasů mistrovské Sparty je už pomalu neskutečná. Ve třiatřiceti po sobě jdoucích zápasech na ni nikdo neměl. A otázkou je, zda v novém ligovém ročníku mít bude, neboť do sezóny vstupuje silnější  a sebevědomější než před rokem.

Bookmakeři mají jasnou, kouč se zdráhá

Alespoň bookmakeři to tvrdí a argumentují příchodem reprezentanta Matějovského z anglického Readingu, zkušeného gólmana Zítky z bruselského Anderlechtu,. ale třeba i dvěma kamerunskými akvizicemi, z nichž především Kweuke by mohl být posilou útočné formace.

A hlavně - z mistrovského týmu nikdo neodešel, dokonce ani žádný vážný zájemce o některého ze sparťanských fotbalistů se neobjevil, na což trenér přísahá. Tudíž i kursy sázkových kanceláří obhájce titulu favorizují.

Chovanec však není z těch, kdo by vykřikoval, že jeho tým je silnější než před rokem. „A podle čeho bych měl usuzovat? Rok co rok se podobné debaty opakují, ale já zas a znovu opakuji, že liga bude vyrovnaná a rozhodně nebude jen o dvou mužstvech bojujících o titul. I soupeři se posílili. My se proto musíme zaměřit jen sami na sebe, což jsme udělali už v loňské sezóně a vyplatilo se nám to. Proč tedy na této filosofii něco měnit?!“

Chovancovo krédo platí pro všechny

Volá proto po pokoře, usilovné práci a plnění stanovených úkolů a pokynů, což je krédo, které platí pro mladíka Kadlece, stejně jako pro kapitána Řepku.

„A bude platit zrovna tak pro Matějovského, o kterého jsem dva roky usiloval a teď ho v mužstvu mám. Je to komplexní, technicky vybavený a kondičně dobře připravený fotbalista, ale i on je ve Spartě od toho, aby plnil, co se mu řekne a co plní všichni ostatní. Už proto, že naše výkony nejsou postaveny na jednotlivcích, ale kolektivu,“ naznačil Chovanec, že ani nové letenské akvizici žádné pardony udělovat nemíní.

A to přesto, že kolem Matějovského se bude ve dnech a týdnech všechno točit, neboť on by měl být novým sparťanským špílmachrem a dirigentem letenské ofenzívy. „To ano, obrannou činnost jsme zkonsolidovali, ve hře dopředu jsme měli jako většina mužstev nedostatky. Na nich pracujeme, aby nás projev byl lepší,“ souhlasí generální manažer a trenér Jozef Chovanec.

Reklama

Související témata: