Hlavní obsah

Skalní fanoušci Slavie znovu zatopí v kotli. Bojkot Edenu ale přerušili jen dočasně

PRAHA

Tribuna Sever na stadiónu v Edenu se už v neděli opět zaplní skalními fandy Slavie. Tradiční bašta sešívaných ultras doposud zela prázdnotou jako výraz protestu proti společnému užívání stadiónu s Bohemians 1905, po řadě jednání s vedením klubu se ale zatvrzelí příznivci červenobílých rozhodli bojkot přerušit. „V neděli ukážeme, kdo je v Edenu pánem. Pokud ale vedení nebude závazky plnit, přistoupíme k radikálnějším krokům,“ uvedli ultras v prohlášení.

Článek

"Přerušením bojkotu jasně ukazujeme, že nám na Slavii záleží. Je určitým vstřícným krokem směrem k vedení. Věříme, že vedení a zejména pan (předseda představenstva) Rosen to se Slavií myslí dobře. Taktéž věříme, že dojde k výraznému zlepšení v komunikaci mezi klubem a fanoušky," uvedli slávističtí ultras v prohlášení.

Vedení klubu, který letos usiluje o napravení propadáku z loňské sezóny, i samotní fotbalisté změnu postoje fanoušků z "kotle" uvítali. "Fotbalu i Slavii to prospěje. Beru to jako výsledek našich společných jednání i jako začátek příští, ještě lepší vzájemné komunikace," uvedl ředitel Slavie Miroslav Platil na klubovém webu. „Za celou kabinu mohu říct, že se na fanoušky moc těšíme. Pokusíme se je přivítat vítězstvím a dobrým výkonem a k tomu budeme jejich povzbuzování potřebovat,“ vzkázal Stanislav Vlček. „Nebylo to bez nich lehké a proti kvalitnímu Liberci je budeme potřebovat,“ oddechl si Jaroslav Černý.

Nulová tolerance všemu zelenému

Jednání fanoušků s vedením klubu by mělo přinést zlepšení oboustranné komunikace a Eden by měl naplnit představy slávistických fandů o domácím stadiónu. Před stadiónem by měl vyrůst stožár pro slávistickou vlajku, nad arénou zazáří klubové logo a sami příznivci se chtějí podílet na vybudování prohlídkové trasy, síně tradic i výzdobě stadiónu, a to i finančně.

"Slavia se zavázala, že stadión v Edenu vyzdobí, jak už to mělo dávno být. Musíme se zde cítit jako doma! Konkrétní kroky v plnění tohoto závazku budeme bedlivě sledovat," uvedli fanoušci na webu. Sami na druhou stranu hodlají respektovat skutečnost, že vedení nehodlá odtajnit akcionářskou strukturu.

S přítomností "klokanů" v Edenu se ale slávističtí ultras smířit nehodlají. "I nadále budeme dělat vše pro to, aby Bohemka z Edenu co nejdříve zmizela a aby stadión zůstal co nejvíce slávistický. Vyhlašujeme nulovou toleranci všemu zelenému v době zápasu Slavie a naprosto odmítáme jakékoliv další úpravy do zeleno-bílých barev v Edenu. Další zezeleňování Edenu je pro nás nepřípustné," píše se v prohlášení.

Jde o pohotovostní stav

A současně ultras zdůraznili, že přerušení bojkotu je dočasné. „Vedení si je vědomo chyb, které způsobilo v komunikaci. Věříme, že udělá vše pro to, aby nyní náš klub v tomto směru fungoval daleko lépe. Bojkot proto tímto přerušujeme. Žádáme fanoušky, aby si nekupovali permanentní vstupenky, ale lístky na jednotlivá utkání, jelikož se jedná o pohotovostní stav. Vyzýváme také vedení ke splnění závazků. Pokud vedení závazky nebude plnit, přistoupíme k radikálnějším krokům,“ mají jasno skalní příznivci.

Slávističtí fanoušci dosud bojkotovali domácí zápasy, protože nesouhlasili s rozhodnutím, že v Edenu budou své domácí zápasy hrát i fotbalisté Bohemians 1905. Na dosud jediný domácí zápas Slavie s Mladou Boleslaví (1:0) přišlo do dvacetitisícového hlediště jen 4259 diváků, v úvodním kole na derby s Bohemians 1905, kteří byli vedeni jako domácí a jejichž fanoušci rovněž zápasy v Edenu bojkotují, dorazilo do ochozů 5623 lidí. V minulé sezóně dosahovala průměrná návštěva Slavie bezmála 10 000.

Reklama

Související témata: