Hlavní obsah

Hráli jsme o holý život a museli vítězství urvat, přiznal ostravský Lukeš

OSTRAVA

Ta rána musela být slyšet po celé Ostravě, jak fotbalistům Baníku po vydřeném vítězství 1:0 nad Hradcem Králové spadl kámen ze srdce. Na tříbodový zisk v nejvyšší domácí soutěži čekali od 31. července, kdy ve třetím kole porazili doma Brno. Pak přišlo pět porážek, orámovaných pohárovými nezdary s Mogilevem a ve Slavičíně.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Kapitán Martin Lukeš (uprostřed) se spoluhráči z Baníku

Článek

„Je to radostný pocit si po tak dlouhé době zase vítězně zakřičet,“ ulevil si Martin Lukeš. „Museli jsme utkání za každou cenu zvládnout. Byla to ale obrovská dřina, než se povedlo vítězství ubojovat,“ říkal Tomáš Frejlach a přiblížil, jak vstřelil jediný gól: „Dostal jsem krásnou přihrávku proti noze, stačilo jen trefit branku.“

Lukeš přiznal, že hráči Baníku byli před zápasem s Hradcem pod obrovským tlakem. „Hráli jsme o holý život. Kdyby se nám nepovedlo zvítězit, bylo by už hrozně zle. Proto jsme museli dřít a za každou cenu tu výhru urvat. Nápor na psychiku byl obrovský, to se pak těžko běhá a klidně přihrává, ale od začátku jsem nějak věřil, že to konečně přijde,“ vykládal Lukeš.

„Čekali jsme na to vítězství dlouho, ale spíš než ve stavu euforie se cítím jako pacient, který se probouzí z umělého spánku a svůj zdravotní stav ještě potřebuje hodně zlepšit,“ přiznával ostravský trenér Miroslav Koubek. „Na hřišti bylo až moc cítit, že Baník prostě musí vyhrát,“ reagoval hradecký kouč Václav Kotal, jehož navíc trápí zoufalá koncovka mužstva. „Našim mladým útočníkům prostě chybí zkušenosti, že pozici ve vápně musí ustát nebo padnout na transparentní penaltu,“ říkal trenér hostů.

Ostravskému trenérovi se ulevilo. „Náš výkon byl hodně o vůli, museli jsme se prát s vlastním stresem a Hradec se mi zdál na tom herně lépe než my. V úvodu druhého poločasu se nám však povedlo vytvořit tlak, z nějž padla jediné branka,“ doplnil Koubek. „Když budeme takhle makat, přijdou i další hezké chvíle. Snad je to pro nás začátek lepších zítřků a je třeba i poděkovat divákům, že fandili a nenadávali,“ mínil Lukeš.

„Chci věřit, že nás zisk tří bodů posiluje k tomu, abychom se vysekali ze složité situace, do níž jsme se dostali. Němci mají jeslo, že přes boj vede cesta ke kvalitě, tak se toho budeme držet,“ uzavřel Koubek.

Reklama

Související témata: