Hlavní obsah

Jarolím ve Slavii zatím zůstává. Podle ředitele Platila ale chráněn není

PRAHA

Dlouhých pět hodin seděla v sobotní noci slávistická generalita s koučem Karlem Jarolímem a probírala situaci, v níž se ligové mužstvo po třígólovém výprasku na Slovácku ocitlo. Trenérovu nabídku na rezignaci samozřejmě také... „Nakonec jsme se shodli, že Jarolím zůstane a během reprezentační přestávky po utkání s Plzní současný stav vyhodnotíme a vyvodíme z něho závěry. Nevylučuji, že i personální,“ potvrdil pro Sport.cz generální ředitel fotbalové Slavie Miroslav Platil.

Foto: René Volfík, ČTK

Trenér Karel Jarolím to ve Slavii ještě neodpískal. Nabídl sice rezignaci, ale klubové vedení ji nepřijalo.

Článek

Nakonec jste dospěli k resumé, jež se dalo očekávat. Trenér Jarolím je prostě ve Slavii nedotknutelný...

Ale vůbec ne, ani Jarolím není v Edenu privilegovanou, natož pak chráněnou osobou.

Vážně? Vždyť on má přece hlavní podíl na tom, kam až Slavia klesla a jakou mizérii prožívá. Mít po deseti kolech na kontě pouhých deset bodů, před sezónou vyhlašovat atak na evropské poháry a po pouhé třetině ligy se zmítat u dna tabulky a ztrácet na vedoucí Plzeň patnáct bodů, to by bylo jinde na odstřel...

Takže jsme měli jít zase cestou, kterou Slavia před nedávnem zažívala? Odvolat Jarolíma a po jednom utkání ohlašovat jeho comeback? Instalovat nového kouče a po eventuálním pátečním nezdaru s Plzní meditovat, zda jsme udělali dobře a měli se k trenérské výměně uchylovat? To by byly kroky, jež by odporovaly mé filosofii a plánům, s nimiž jsem do Slavie přišel.

To jste ale zřejmě netušil, jak svízelné a komplikované bude ukončit s Jarolímem smlouvu. Slavii by možná v současné situaci zahubilo, kdyby mu musela vyplatit několikamilionové odstupné...

Finanční otázky v našem rozhodování roli nehrály, nezvažovali jsme, zda budeme mujset trenérovi platit odstupné či nikoli.

Ustaraný výraz trenéra pražské Slavie Karla Jarolíma, který prý není v Edenu nedotknutelnou osobou.foto: ČTK/Petr Sznapka

Nad čím jste tedy dlouhých pět hodin seděli a o čem jste se tak dlouho radili?

Zda chceme a dál půjdeme cestou, kterou od příchodu do Slavie razím, zda se budeme držet kursu, jenž jsme nastolili. Těžko můžeme v současné situaci očekávat, že do Edenu přijde bohatý mecenáš, jenž do klubu nasype balík peněz a my za ně skoupíme nejlepší hráče, kteří jsou k mání. Proto musíme využívat potenciálu, který ve Slavii byl a pořád je k dispozici.  Práce s mládeží, vlastních odchovanců, talentů, kteří v klubu vyrostli. A třeba se i ptát, proč v něm nenašli uplatnění, když jinde ligu hrají, a kdo za to nese vinu.

Jenže k takovémuto hodnocení a poznání jste měli dospět už dávno. Nebo jste snad neregistrovali, že v současné reprezentační jedenadvacítce hraje sedm mladých fotbalistů, kteří ve Slavii vyrostli a až na jedinou výjimku v ní nenašli uplatnění, zatímco ve vašem ligovém áčku nastupuje osm hráčů starších třicet let?

I to jsou otázky, které budeme odpovědným lidem během reprezentační přestávky klást a dožadovat se odpovědí. Od trenérů mládeže, lidí ze sportovního úseku, trenéra Jarolíma i členů jeho realizačního týmu. Pak teprve mohou přijít závěry. Dlouhodobé, k nimž se třeba dostaneme v zimní přestávce, ale i okamžité, jež mohou vyústit v personální zemětřesení.

Chcete tím naznačit, že ani trenér Jarolím nemá svou pozici jistou a že po dalším sezení klubového představenstva může skončit?

Chci pouze říci, že přijmeme opatření, jež mohou zasáhnout všechny. Od trenérů mládeže přes sportovní úsek až po realizační tým áčka.

Jarolím o tom ví?

Pochopitelně.

Jak na další šanci reagoval? Nebylo by i pro něho úlevou a vysvobození , kdyby skončil okamžitě?

Samozřejmě že je ze současné situace zdrcený, ale protože je typem vítězného trenéra, chce se dál rvát, propad zastavit a situaci změnit. Vůle a potenciál z něho přímo čiší. Teď bude důležité, aby připravil a motivoval mužstvo tak, aby páteční utkání s Plzní zvládlo. A pochopitelně aby i on sám momentální konstelaci ustál.

Naznačujete, že v průběhu dnů příštích se může klidně stát, že přijde na představenstvo opět s rezignací?

To dedukujete vy. Trenér je pod obrovským tlakem novinářů i fanoušků a nervy má každý člověk jen jedny.

Zvláště, když ze zákulisí prosakuji zprávy, že vedení už jedná s jeho případným nástupcem, přičemž nejčastěji skloňovaným jménem je Dušan Uhrin mladší, který už po třech kolech předčasně skončil v kyperském AEL Limassol...

Takovéto kuloární zvěsti ponechávám bez komentáře. Pro nás je prioritou důkladné vyhodnocení současného stavu, o němž jsem mluvil, a kurs, kterého se chceme držet. K tomu dojde během reprezentační přestávky.

Hráčům jste toto stanovisko klubového vedení také sdělili?

S nejstaršími a nejzkušenějšími hráči jsem v minulých dnech už seděl, o situaci jsme se bavili a já jim vysvětloval, jak se věci ve Slavii mají, jak fungují a fungovat by měly. Nevylučují, že se v nastávajícím týdnu sejdeme zase. Záleží na trenérovi, který musí posoudit a rozhodnout, zda takováto schůzka mužstvu prospěje.

Reklama

Související témata: