Hlavní obsah

Spartu spasili Afričané. Bourák Wilfried už vévodí All Stars letenských cizinců

PRAHA

Blahořečí svým Afričanům. Fotbalisté Sparty už v Liberci pomalu upadali do letargie, ale dál dřeli a útočníci z černého kontinentu je v samém závěru nakonec spasili. Střídající Kamerunec Leonard Kweuke nejprve vyrovnal a Bony Wilfried z Pobřeží slonoviny vstřelil vítězný gól na 2:1. Osvědčený kanonýr potvrdil, že je nejvydařenější posilou, jakou si Sparta z ciziny pořídila.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Autor druhého gólu Bony Wilfried se objímá s Tomášem Řepkou po vítězství Sparty v Liberci.

Článek

Šli za góly jako buldoci a byli za své úsilí odměněni. Útočná dvojice Wilfried - Kweuke nebyla jen atraktivní, ale tentokrát také efektivní.

„Sparta využila dvou vysokých hráčů při nakopávaných míčích, my její tlak nedokázali ustát a dvakrát inkasovali, což jsme si nezasloužili,“ bědoval liberecký kouč Josef Petřík.

Na příchod kamerunského obra chtěl reagovat zařazením Dejmka, střídání však přišlo pozdě. „Už to bylo nachystané, ale než se dostal na hřiště, bylo vyrovnáno,“ líčil Petřík.

Naopak Pražanům střídání vyšla. „Matějovský nám pomohl v přechodové fázi a Kweuke přinesl důraz, agresivitu a výškovou převahu. Důležité je, že se chytil i střelecky,“ oddechl si kouč Jozef Chovanec.

Jedenáctka nejzajímavějších letenských cizinců podle Sport.cz
Kozáčik (Slovensko) - Križanac (Chorvatsko), Abanda (Kamerun), Pamič (Chorvatsko) - Lustrinelli (Švýcarsko), Hoheneder (Rakousko), Sylvestre (Francie), Pečnik (Slovinsko) - Lazzaro (Argentina), Wilfried (Pobřeží slonoviny), I. Gluščevič (Černá Hora).
Jde o výběr bez slovenských fotbalistů, pouze v éře samostatné české ligy. Výjimkou je Kozáčik - žádný exotický gólman za Spartu nechytal.

Zatímco Kweuke vstřelil svůj premiérový gól v české lize, Bony je letenská jistota. V lize si připsal 56 startů a 19 gólů, na české poměry pak je mimořádná především jeho bilance v evropských pohárech - 25 utkání a již 11 branek.

„Na tlak jsme zvyklí, věděli jsme, že musíme vyhrát. Leo mi hrozně pomohl. Není to jednoduché, když jsem na hrotu sám. V závěru jsme šli za vítězstvím ve dvou,“ liboval si Wilfried po obratu v Liberci.

Teprve jedenadvacetiletý útočník se nedávno dočkal své reprezentační premiéry za Pobřeží slonoviny. Dá se říci, že již dnes vévodí jedenáctce atraktivních posil Sparty. Sport.cz ji sestavil z cizinců, kteří letenským klubem prošli v éře samostatné české ligy.

Jakou stopu ve Spartě zanechali

Matúš Kozáčik (Slovensko, 2007-10) - Raritou bylo, že přišel rovnou z konkurenční Slavie. Jedničkou mezi tyčemi se nikdy na delší dobu nestal. Po zranění Blažka výrazně pomohl k letošnímu titulu, potom raději odešel na Kypr.

Ivica Križanac (Chorvatsko, 2000-01) - Velký paradox. Za Spartu si připsal jediný start, přitom z celého výčtu dosáhl největších úspěchů... S Petrohradem pak totiž vyhrál nejen ruskou ligu, ale také Pohár UEFA a Superpohár!

Patrice Abanda (Kamerun, 2000-04) - Přišel jako čerstvý olympijský vítěz ze Sydney, velká očekávání však nenaplnil. Po hostováních v Drnovicích a Teplicích ze Sparty zmizel.

Manuel Pamič (Chorvatsko, od 2009) - V Salcburku nehrál, tak si pronajal levou stranu obrany v Praze. Pro Letenské bylo důležité, že jeho hostování dokázali změnit v přestup.

Mauro Lustrinelli (Švýcarsko, 2005-07) - Populární „Lustrigól“ přišel s vizitkou muže, který Thunu vystřílel senzační postup do Ligy mistrů. V Praze však vydržel jen rok. Zbyl po něm jeden rekord - Jablonci dal gól již po úvodních 11 sekundách zápasu.

Mauro Lustrinelli (vlevo) se snaží prosadit přes Stama z Ajaxu.foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Niklas Hoheneder (Rakousko, od 2009) - Člen úspěšné rakouské juniorky se přišel do Prahy hlavně fotbalově učit. Byl pevnou součástí týmu, který získal titul, v posledních týdnech ovšem přišel o místo v sestavě.

Ludovic Sylvestre (Francie, 2006-08) - Musel se věnovat spíš defenzivě, což byla chyba. Jeho invenci víc ocenili v Plzni a především v Mladé Boleslavi, která ho nedávno prodala Blackpoolu do Premier League...

Nejc Pečnik (Slovinsko, 2008-09) - Také on si zřejmě zasloužil víc trpělivosti. Nebýt jeho gólů na Slovensku a především v baráži s Ruskem, Slovinci by se sotva senzačně probojovali na letošní mistrovství světa.

Smutný záložník Sparty Nejc Pečnik po vyřazení z Poháru UEFA od Dinama Záhřebfoto: ČTK/AP

Leandro Lazzaro Liuni (Argentina, 2000-01) - Liberec mu ležel u nohou, tam střelecky řádil. Po přestupu do Prahy už to takové nebylo, brzy odešel do Itálie. Po návratu domů začal na stará kolena zase pálit v dresu Tigre.

Bony Wilfried (Pobřeží slonoviny, od 2008) - Pomohla mu dostatečná adaptace v letenském béčku, navíc je ochotný prát se s češtinou. Před Spartou ho testoval také Liverpool a pokud neustrne, klidně se jednou do klubu podobného kalibru může dostat.

Igor Gluščevič (Černá Hora, 2003-04) - Přicházel jako zkušený kanonýr, ne vždy však měl na hřišti dostatečnou podporu spoluhráčů. Zbylo po něm jen pár gólů, Prahu si ale zamiloval.

Reklama

Související témata: