Hlavní obsah

Baníku nehrozí disciplinární trest za střety fanoušků s policisty

PRAHA

Baníku Ostrava nehrozí žádný disciplinární postih za výtržnosti fanoušků při sobotním utkání fotbalové ligy s Plzní. Střety příznivců s policisty se odehrály mimo stadión a disciplinární komise ve čtvrtek oznámila, že proto není možné zahájit s klubem řízení.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Řádění fanoušků ostravského Baníku.

Článek

Zápas byl v prvním poločase na dvacet minut přerušen, hráči museli utéct před slzným plynem, který policisté použili proti fanouškům u stadiónu. Následně bylo zadrženo dvanáct výtržníků, deset z řad ostravských příznivců a dva plzeňští. Komise události zaznamenala, ale trestat nikoho nebude.

"Za běžných okolností by to vedlo automaticky k disciplinárnímu řízení. Zároveň však bylo zjištěno, že zápas byl narušen událostmi, které probíhaly mimo stadión, tedy mimo kompetenci pořadatelské služby. Jde tedy o unikátní případ, který nelze v rámci disciplinárního řádu nijak řešit," uvedl mluvčí komise Jaroslav Kolář.

 Patnáct tisíc za hudbu

Pokutu 15.000 korun musí zaplatit mladoboleslavský klub, který v rozporu s rozpisem první ligy během utkání opakovaně na stadiónu pouštěl hudbu. "Rozpis povoluje jen krátkou, maximálně patnáctivteřinovou produkci neobsahující komerční sdělení, a to jen po vstřelení branky," uvedl Kolář.

Příbram přijde na 10.000 korun nedostatečná pořadatelská služba v zápase se Slavií, jejíž fandové masivně používali pyrotechniku v ochozech stadiónu. "Za kontrolu u vchodů odpovídá pořadatelský klub," řekl Kolář.

Slávistům také hrozí trest. Komise s nimi zahájila řízení, protože při jejich posledním domácím duelu s Jabloncem asistenta rozhodčího zasáhl kelímek hozený z tribuny.

Komise se na příštím jednání bude zabývat i případy z druholigových stadionů: v duelu Mostu s Třincem vběhl na hřiště jeden z fanoušků, za což třeba dostal Liberec před týdnem padesátitisícovou pokutu a Ostrava ještě o deset tisíc vyšší. Nedostatečnou pořadatelskou službou se provinilo i Znojmo v utkání se Zlínem.

Měsíc nemůže vykonávat funkci delegáta Josef Bajer, který doplatil na rozpor ve svých vyjádřeních. Nejprve do zápisu o utkání uvedl, že diváci v Hradci Králové s rasistickým podtextem skandovali proti mladoboleslavskému záložníkovi Alexandru Mendymu. Ale poté, co se královéhradecký klub při disciplinárním řízení ohradil, své původní vyjádření popřel. "Uvedl, že o rasistický projev v žádném případě nešlo. Jde tedy rozpor, z něhož plyne, že jde o chybné vyplnění zápisu delegáta," uvedl Kolář s tím, že měsíční zákaz výkonu funkce je na spodní hranici sazby.

Disciplinárka také zastavila činnost hráčům. Jablonecký Jan Vošahlík, příbramský Josef Divíšek a Miroslav Holeňák z Liberce si o víkendu nezahrají v 16. kole první ligy kvůli nasbíraným čtyřem žlutým kartám, za vyloučení ve středečním utkání Ondrášovka Cupu čeká nucená pauza i českobudějovického obránce Dmitrije Lenceviče.

Ve druhé lize si za čtyři žluté karty v jednom kole nezahrají Martin Opic, Vladan Milosavljev a Ondřej Ficek z Karviné, Martin Knakal a Patrik Onyango z Mostu, zlínský David Šmahaj, kladenský Milan Vukovič a znojemský kvartet Todor Jonov, Lukáš Podzemský, Dominik Krhut a Petr Zapalač.

Delší pauza čeká hlučínského Ondřeje Vaňka, který dostal trest na tři zápasy za vulgární urážku rozhodčího. Další hráč Hlučína Vladimír Coufal si dvakrát nezahraje za surovou hru a jeho spoluhráč Petr Ondrušík za vyloučení. Všechny incidenty se odehrály v utkání Hlučína s Viktorií Žižkov.

Reklama

Související témata: