Hlavní obsah

Kerič o vábení Sparty: Chápu, že na mně chce Liberec vydělat

Radek MalinaPrávo

Byl nejlepším střelcem české fotbalové ligy. Ale v minulých osmnácti měsících výkonnostní křivka útočníka fotbalového Liberce Andreje Keriče nevyzpytatelně kolísala. Teď se mu rýsuje možnost přestupu do Sparty. „Šlo by o obrovský impuls,“ netají čtyřiadvacetiletý Chorvat touhu po přesunu. Jedním dechem však přiznává, že ani případný kolaps přestupových jednání chuť do pokračování resuscitace jeho formy neotupí.

Foto: Vlastimil Vacek

Andrej Kerič

Článek

Jak se vyvíjí situace s vaším přesunem z Liberce do Sparty?

Nic se zatím nezměnilo. Tudíž jsem pořád hráčem Liberce.

Řešíte možný přesun hodně, nebo vás neustálé spekulace nechávají chladným?

Člověk už si zvyknul. Už dva roky se každý přestupový termín řeší, jestli půjdu tam nebo sem. A vždy jsem zůstal pod Ještědem. Vážně o dění kolem mé osoby nepřemýšlím, hlavu si tím nezatěžuji.

A láká vás přesun do týmu úřadujícího ligového šampióna?

Kdybychom byli s nabídkou spokojeni Slovan i já, tak bych asi na jaře oblékal dres Sparty. Je mi jasné, že klub na mně chce něco vydělat. Mám smlouvu už jen na půl roku. I proto oceňuji, že na mě Liberec netlačí, abych prodloužil kontrakt, o němž jednáme už půl roku. A současně mě nenutí ani k přestupu.

Jak byste si vsadil na pravděpodobnost vašeho přesunu?

Já jsem špatný sázkař, tudíž nechám vše osudu a raději tipovat nebudu.

Když jste byl s patnácti góly před rokem a půl nejlepším střelcem, tak jste prohlásil, že Sparta vás neláká. Změnil jste tedy názor?

Bylo to míněno tak, že chci zkusit jinou zemi. Měl jsem blízko k přestupu do Salcburku. Ale z toho sešlo a od té doby všechny spekulace neřeším. Dokud není nic uzavřeného, nemá smysl se rozptylovat. Ale moc mě to láká. Sparta je největší klub v Česku. Po třech letech bych přesun do jejího kádru bral jako obrovskou výzvu. Navíc by nešlo o tak velkou změnu, protože umím jazyk, tudíž bych se rychle adaptoval.

Není to tak, že po minulých měsících je Sparta jedinou volbou, která vás může posunout k případnému přestupu do zahraničí?

Když jsem byl nejlepším ligovým střelcem, cítil jsem se fajn. Ale minulý rok a půl jsem nehrál úplně dobře. Hlavně podzim 2009 byl strašidelný. Dal jsem jediný gól, na jaře přidal jen čtyři. Nyní už je zase vše na správné cestě, šel jsem výkonnostně nahoru a dal šest branek. Čas by ukázal, jestli je Sparta ideální pro odraz k formě z doby, kdy jsem vládl zdejším kanonýrům.

Je pro vás velkým lákadlem k přestupu do Sparty i její jarní účinkování v Evropské lize, ve které se utká se slavným Liverpoolem?

Pro každého hráče je sen hrát proti Liverpoolu. Ale nepřemýšlel jsem nad tím tak, že chci přestoupit, abych si zahrál tenhle zápas.

Pražané navíc absolvují velkou část přípravy v teple. Nejprve v Dubaji, poté poletí na soustředění do Španělska. Asi by bylo mnohem příjemnější absolvovat zimní tréninkový proces v teple a na přírodním trávníku než ve sněhových závějích na severu Čech.

Pochopitelně bych byl raději v teple. Ale to každý fotbalista. Prostě trénuji s mým mužstvem. A je klidně možné, že příští týden budu i při druhém soustředění v Hraběticích. Nemáme ve srovnání s předešlými sezónami běžky. Já jsem si je nijak nezamiloval. Třistakrát za jediný výjezd jsem spadnul... Ale běhat po svých umí každý, takže jsem rád, že s trenérem Radou se podoba tréninků změnila.

Neměl jste vy či někdo ze spoluhráčů při nástupu do přípravy problémy s nadváhou?

Byl jsem sice doma v Chorvatsku celý měsíc, ale nepřibral jsem. A jestli snad někdo měl nějaké kilo navíc, rozhodně za tři dny na soustředění rychle shodil. Tak ostrý začátek přípravy jsem ještě nezažil. Naplnil se trenérův slib, že tréninky budou ostré.

Reklama

Související témata: