Hlavní obsah

Dal jsem hattrick po sedmi letech, usmíval se jablonecký kanonýr Lafata

JABLONEC NAD NISOU

Severočeské derby v Jablonci, v němž domácí fotbalisté vyhráli nad Libercem 3:0, mělo jediného střelce. Hrdinou zápasu se stal útočník David Lafata, který hattrickem rozmetal naděje hostí na úspěšný výsledek a nechal tak zapomenout na lednový odchod podzimního jabloneckého kanonýra Pekharta do Sparty.

Foto: Radek Petrášek

David Lafata tleská poté co proti Liberci nastřílel hattrick.

Článek

„Náš klubový lékař má narozeniny a je z Liberce a před zápasem mi říkal, abych ten duel rozhodl a nejlépe hattrickem. Že by to byl pro něj nejlepší dárek. Odvětil jsem mu, jestli nemá snadnější úkol. Nečekal jsem, že to jeho přání splním,“ usmíval se Lafata, pro něhož to byl druhý hattrick v ligové kariéře.

„Ten první jsem dal před sedmi lety ještě za Budějovice proti Plzni. Je příjemné, že jsem to po tak dlouhé době zopakoval. Ale absolutorium si zaslouží celé mužstvo. Makali jsme a dřeli jako tým a po zásluze vyhráli,“ líčil střelec.

Jablonecký Jan Vošahlík (vpravo) v souboji s libereckým Renato Kelićem.foto: ČTK/Radek Petrášek

„Úvodní brance předcházela skrumáž, kdy se míč ke mně odrazil, a povedla se mi dorážka. To nám hodně pomohlo. Mohli jsme se víc zatáhnout a čekat, co Liberec vymyslí. Další dva góly padly po krásných centrech Kovaříka a Beneše z levé strany, takže jsem skóroval do prázdné branky. Měl jsem i potřebné štěstí,“ vykládal Lafata.

A cenil si toho, že jeho tým takhle úspěšně vykročil do jara právě proti Liberci.

Hattrick chutná proti Liberci víc

„Vítězství nad Slovanem jsme v předešlých letech moc nezažili, takže hattrick chutná víc než proti jinému soupeři. Porazil jsem Liberec teprve podruhé za dobu, co jsem v Jablonci,“ povídal střelec.

Loni na jaře zaznamenal Lafata devět gólů. A zdá se, že druhá polovina sezóny by mu mohla svědčit i letos. „Jsem rád, že to v prvním jarním vystoupení vyšlo střelecky na mně, ale příště se podobně může prosadit zase někdo jiný. Je nás na hřišti jedenáct a především musíme hrát kolektivně,“ uvažoval jablonecký útočník.

I přes pěkný střelecky počin zůstal nohama pevně na zemi. „Dnes je to krásné, ale zítra o tom nikdo nebude vědět. Do konce jara zbývá už jen dvanáct zápasů a chceme se na každý z nich připravit tak, abychom hráli o třetí místo v tabulce. Bude to těžké, protože dobrou formu má zřejmě i Olomouc, která jasně zvítězila na půdě ústeckého nováčka a je pro mě jedním z hlavních aspirantů na pomyslnou bronzovou medaili v lize,“dodal Lafata, který má na svém kontě aktuálně osm gólů.

Jen slova chvály měl pro svého svěřence jablonecký trenér František Komňacký: „David Lafata je pro tým nepostradatelným článkem. Na podzim tvořil skvělý tandem s Pekhartem a těší mě, že mu pracovitost vydržela i přes zimní přestávku. Ostatně se dá říci, že navázal na střeleckou bilanci z přípravy, kdy se mu také dařilo. Stavěl jsem ho do sestavy i v době, kdy nebyl zrovna ve střelecké formě, ale už jeho přítomnost na hřišti měla i tehdy pro tým velký význam.“

Reklama

Související témata: