Hlavní obsah

VIDEO: Derby je výjimečné, těší se Blažek na bitvu brankářských dědků

PRAHA

Sparta klopýtá na druhém místě za Plzní, Slavia se dokonce pořád ještě zachraňuje. Tabulkové postavení nesmiřitelných fotbalových rivalů by však nemělo hrát roli. Nejslavnější české derby je vyprodáno a Letná by v pondělním večeru (hraje se od 20:00) měla vidět parádní bitvu. „Je to největší zápas v lize, žádný podobný neexistuje,“ ujišťuje 38letý sparťanský gólman Jaromír Blažek. Branku Slavie bude hájit 40letý Martin Vaniak.

Článek

Derby o naději pro jedny i druhé bude také duelem dvou dědků v brance. Pouze teplický nezmar Pavel Verbíř (38) ruší hegemonii gólmanů. Jinak jsou Martin Vaniak (40) a Jaromír Blažek (38) suverénně nejstaršími aktéry fotbalové Gambrinus ligy.

„Vždyť já už končím, minimálně tak dva roky přesluhuji. Bude to určitě mé poslední derby! Chci si zápas užít a doufám, že s kladným výsledkem pro nás. Třikrát jsem na Spartě se Slavií vyhrál, doma nikdy,“ má jasno Vaniak.

Jeho protějšek mu až tak nevěří... „Martin už na podzim hlásil, že je to jeho poslední derby, tak jsem si od něj vyžádal dres. No a vidíte, pořád chytá. Já radši nic takového nehlásím, protože sám nevím, kolik zápasů mě ještě čeká,“ usmívá se Blažek.

Sparťanský brankář Jaromí Blažek v jednom z derbyfoto: Právo/Lukáš Táborský

Jako mladý zažil jedno derby se Slavií. „To už je pravěk...“ Spartě pak nosil štěstí. Z šestnácti derby s Blažkem v brance Sparta devětkrát vyhrála, šestkrát remizovala a pouze v říjnu 2005 prohrála na Strahově 1:4.

„Jo, to byl výprask, moc dobře si na něj samozřejmě pamatuji. Ale jinak jsme většinou vyhrávali,“ poukazuje Blažek. Raději si vybaví své první derby proti Slavii. Letenští v roce 2000 rozstříleli rivala 5:1 a zajistili si tak mistrovský titul.

Nejstarší hráči působící na jaře v lize
1. Martin Vaniak (Slavia)40 let (narozen 4. října 1970)
2. Pavel Verbíř (Teplice)38 let (narozen 13. listopadu 1972)
3. Jaromír Blažek (Sparta)38 let (narozen 29. prosince 1972)

Oba veteráni si derby náležitě cení. „Takové zápasy mi budou určitě chybět. Když jsem nastupoval do zimní přípravy, chtěl jsem si ještě naposledy zachytat doma v Olomouci a na Spartě. Také proto doufám, že diváci vytvoří skvělou atmosféru,“ líčí Vaniak, pro něhož je nejkrásnější vzpomínkou výhra 4:1 na Spartě v říjnu 2008. „Stadión se okamžitě po utkání vylidnil a my na něm zůstali sami slavit s našimi fanoušky...“

Derby ani mazákům nikdy nezevšední. „Tenhle zápas je v českých podmínkách naprosto výjimečný, má maximální náboj. Je to největší zápas v lize, žádný podobný neexistuje. Pro mě je to vždy velký svátek, ať se děje cokoliv,“ přizvukuje Blažek.

Gólman Slavie Martin Vaniak zasahuje proti střele sparťana Libora Sionka.foto: ČTK/Roman Vondrouš

Jasným favoritem je tentokrát Sparta, zkušení gólmani na to však příliš nehledí. „Nám to nevadí, je to pro nás určitě spíš výhoda. Máme některé mladé hráče, kteří zažijí derby poprvé. Zvládli zápas před čtyřiceti tisíci lidí ve Splitu, ale na Spartě to bude zase něco jiného,“ uvědomuje si Vaniak.

„Vůbec bych nemluvil o tom, že jsme velkým favoritem. V derby se totiž úplně mažou všechny rozdíly. Navíc Slavia na jaře ještě neprohrála,“ varuje Blažek.

Logicky, protože staré rčení tvrdí, že favorit derby nevyhrává...

Reklama

Související témata: