Hlavní obsah

Kweuke spasil zoufající Spartu, obhájce je už tři body za Plzní

PRAHA

Stíhací jízda za titulem tedy vypadá rozhodně jinak... Fotbalisté Sparty měli v předehrávce 25. ligového kola neskonalé problémy se Sigmou Olomouc. Celý první poločas Hanáci domácí přehrávali a měli šance. Letenské tak tradičně musel spasit kamerunský útočník Kweuke, který se po rohu trefil hlavou a rozhodl. Výhru 2:0 pojistil z penalty Vacek. Sparta se přiblížila k Plzni na tři body, Viktoria však v pondělí dohrává kolo se Slavií.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Léonard Kweuke střílí vedoucí gól Sparty do sítě Olomouce.

Článek

Nic než tři body nepřicházelo pro Spartu ve stíhací jízdě za Plzní v úvahu. Hanáci však dali hned od začátku najevo, že přijeli hrát otevřenou partii a rozhodně se nehodlají stát snadným soustem. Docela brzy také mohli jít do vedení. Hořavův technický lob ještě tak velké nebezpečí nepředstavoval. V 10. minutě však Vepřek přesně odcentroval, Ordoš vyskočil ve vápně nejvýš a po jeho prudké hlavičce musel Blažek předvést skvělý zákrok.

Domácí byli evidentně zaskočeni, že zápas nemá očekávaný scénář. Olomoučtí vyhrávali souboje ve středu hřiště a nečekaně snadno se dostávali před šestnáctku Sparty. Rossi pálil nad, Petr na Blažka. Letenští byli bezradní, nadějný brejk zazdil Kadlec. Ve 28. minutě si tak hosté připsali již druhou tutovku - Rossiho hlavičku po rohovém kopu znovu lapil pozorný Blažek. To už si favorit o facku přímo říkal a Hořava po rozborce sparťanské obrany trefil dokonce tyč. Sigma byla jasně lepší a mátožní obhájci titulu nevěděli, co se s nimi děje.

Sparťan Ondřej Kušnír stíhá olomouckého Jakuba Petra.foto: ČTK/Kateřina Šulová

O přestávce musel zůstat v kabině zraněný hrdina první půle Blažek. A také útočník Kerič, místo nějž nastoupil defenzivní záložník Kladrubský. I z toho bylo patrné, s jakými problémy se Sparta potýkala. Z nejhoršího jí vytrhl znovu až africký obr Kweuke. Po Vackově rohu se důrazně protlačil k míči a hlavou přehodil vybíhajícího Drobisze. Byl to jeho 11. ligový gól v sezóně, takže se o jednu trefu odpoutal od svého podzimního parťáka Wilfrieda.

Až pak začala Sparta trochu hrát, rychlý Kušnír připravil šanci Kadlecovi. Také Olomouc však dál hrozila i dopředu a bylo cítit, že jestli sparťané tenhle zápas přežijí bez ztráty bodu, měli by dát na modlení... Střídající Pekhart nakonec došel pro penaltu a Vacek z ní pojistil zlaté tři body.

Olomouc dojela na neproměněné šance

„O přestávce jsme si říkali, že to je dobré, že Spartu přehráváme. Ale dojeli jsme na neproměňování šancí. Kdybychom o půli vedli 2:0, nikdo by se nemohl divit a hrálo by se nám jinak,“ litoval olomoucký útočník Michal Ordoš.

„Nás slabší produktivita bohužel sráží už druhý rok. Kluci to přitom nezakončovali špatně, ale Blažek předvedl skvělé zákroky,“ litoval trenér Zdeněk Psotka.

Letenský hrdina přitom musel zůstat o přestávce v kabině. „Jarda utrpěl svalové zranění, tak jsem se rozcvičil a šel na to. Přežili jsme první poločas, pak jsme se chytili Leovým gólem,“ líčil Daniel Zítka.

„O přestávce jsme museli mužstvo spíš uklidnit, než mu něco vytýkat. Hráči sami věděli, že nehrají dobře. Nezlepšili jsme se po přestávce o moc, ale natolik, že jsme zápas vyhráli. Olomouc pak už tolik šancí neměla,“ oddechl si kouč Jozef Chovanec.

Sparta Praha - Sigma Olomouc 2:0 (0:0)
Branky: 59. Kweuke, 90. z penalty Vacek. Rozhodčí: Bílek - Handlíř, Tacina. ŽK: Kušnír, Matějovský, Kladrubský - Hořava, Škerle. Diváci: 9491.
Sparta: Blažek (46. Zítka) - Kušnír, Brabec, Řepka, Pamič - Matějovský, Vacek, Podaný - Kerič (46. Kladrubský), Kadlec - Kweuke (79. Pekhart). Trenér Jozef Chovanec.
Olomouc: Drobisz - Janotka, Kučera, Škerle, Vepřek - Rossi - Navrátil (71. Přikryl), Bajer (86. Tomeček), Hořava, Petr (60. Šultes) - Ordoš. Trenér Zdeněk Psotka.

Reklama

Související témata: