Hlavní obsah

Našel se spasitel? Jednáme se Slavií, oznámila investiční skupina Natland

PRAHA

Nekonečný příběh „příchodu“ nového vlastníka fotbalové Slavie možná přece jen směřuje ke zdárnému konci, kterým by mělo být oddlužení klubu a získání profesionální licence pro příští sezónu. Svůj zájem o sešívané potvrdila investiční a finanční skupina Natland Group, která by měla ve středu vystoupit s vedením Slavie na společné tiskové konferenci. O licencích se bude rozhodovat již ve čtvrtek...

Foto: Petr Hloušek, Právo

Fotbalisté Slavie se radují z branky do ústecké sítě. Uvidí konečně i své peníze?

Článek

Času už moc nezbývá, možná se však fanoušci Slavie přec jen dočkají. V pondělí napochodoval na Strahov Antonín Franc. Muž, který je prezentován jako majitel SK Slavia Praha, předsedovi Českomoravského fotbalového svazu Ivanu Haškovi slíbil, že nejpozději ve středu 4. května bude klub informovat na oficiální tiskové konferenci o řešení krizové situace.

Řešením může být jedině příchod nového vlastníka, který by začal urychleně splácet dluhy Slavie. Spekulovalo se o tom, že klub by měla spasit česká stavební a železniční společnost Viamont se sídlem v Ústí nad Labem.

Nakonec se však na scéně objevil nový hráč, investiční a finanční skupina Natland Group. „Mohu potvrdit, že jednáme se Slavií o možnostech, jak situaci klubu řešit a aktivně se zapojit do finanční a právní restrukturalizace,“ oznámil Rostislav Starý, tiskový mluvčí společnosti.

„Skupina je připravena pomoci klubu splnit požadavky Českomoravského fotbalového svazu pro získání licence na příští sezónu a podílet se na restrukturalizaci Slavie, která by měla situaci klubu stabilizovat. Další informace a možné kroky obě strany předpokládají zveřejnit ve středu 4. května,“ předeslal Starý.

Tahle slova zní slávistům jako rajská hudba. Slibů však bylo jen od začátku roku tolik, že předčasná radost ještě není na místě...

Fanoušci Slavie udělili majitelům klubu symbolickou červenou kartu.foto: ČTK/Michal Doležal

Ve sportu se již angažují

Podle tiskové zprávy se Natland Group zabývá poskytováním finančních služeb a investicemi v oblasti private equity a real estate. Skupinu vlastní partneři, kteří se na jejím řízení podílejí, přičemž rozhodující podíl drží Tomáš Raška a Jan Koťátko.

Skupina spravuje prostředky dalších privátních i institucionálních investorů, které investuje do projektů se silným růstovým potenciálem zejména na trzích střední a východní Evropy.

Starý poukazuje, že ve sportu se Natland angažuje delší dobu. Od roku 2007 podporuje basketbalový klub BK Pardubice, dlouhodobě podporuje české lyžaře ať již partnerstvím Světového poháru ve sjezdovém lyžování, sponzoringem nadějného Kryštofa Krýzla nebo partnerstvím mistrovství České republiky v alpských disciplínách. Od roku 2008 pořádá skupina vlastní golfovou tour.

Nový vlastník by musel v první řadě uhradit částku kolem 10 miliónů korun, aby Slavia srovnala dluhy k hráčům a otevřela se jí tak cesta k udělení profesionální licence pro příští ročník. Svaz má o licencích rozhodnout tento čtvrtek 5. května.

A pak je tu dluh 110 miliónů korun bývalému majiteli klubu britské společnosti ENIC a další resty. Celkové dluhy Slavie se podle některých zdrojů šplhají až k 200 miliónům korun... Velkým problémem může být pro zájemce také nevyjasněná vlastnická struktura klubu.

Reklama

Související témata: