Hlavní obsah

Sparta přemohla dotírající Jablonec, vyplatil se jí vydařený nástup

PRAHA

Bitva dvou účastníků evropských pohárů skončila na Letné výhrou Sparty nad Jabloncem 2:1. Domácím fotbalistům vyšel nástup, hosté však byli až do konce nebezpeční. O góly se postarali Kweuke a Matějovský, za Jablonec snižoval Lafata. Sparta mohla v závěru svou výhru několikrát pojistit, ale šancemi pohrdla. Tři body však uhájila, takže ligu zahájila stoprocentním ziskem v úvodních dvou kolech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Útočník Sparty Léonard Kweuke (vlavo) uniká jabloneckým hráčům.

Článek
Fotogalerie

Kdyby to hosté z Jablonce náhodou nevěděli, hned v samém úvodu zápasu pocítili, na koho si budou muset dávat největší pozor. Kamerunský kanonýr Kweuke si v úvodních dvou minutách vypracoval dvě šance. První jeho střelu Špit vyrazil na roh, při obrově hlavičce pak brankář tlačil míč do bezpečí jen očima. Málo platné, africký bijec udeřil v 11. minutě. Sionko potvrdil, že je na začátku sezóny dvorním letenským nahrávačem a jeho ideální přízemní centr Kweuke zblízka usměrnil do sítě.

Utkání se tak odvíjelo podle scénáře posledních sezón. Zatímco na Střelnici si Sparta jezdí pro porážky, doma se jí proti Jablonci daří. Hosté kromě pokusu Jablonského zdálky moc nezlobili. Naopak Sionko byl při chuti. Nejprve pálil z přímého kopu těsně vedle a pak servíroval druhý gól. Kweuke tentokrát jeho nabídku přepustil Matějovskému a nový letenský kapitán nedal střelou k tyči Špitovi šanci. Jablonec ovšem vzápětí vstřelil kontaktní gól. Kovařík přesně našel Lafatu a král střelců minulého ročníku se mezi sparťanskými stopery hlavou prosadil. Baumit byl dopředu nebezpečný, třeba před přestávkou musel Řepka v tísni poslat míč na roh. Poslední akci první půle si připsal opět Sionko, na zadní tyči stačil v pádu trefit jen boční síť.

Také po přestávce byl Řepka zaměstnaným mužem. Nejprve hlavičkoval na branku soupeře, pak znovu dvakrát hasil před zle dotírajícím Jabloncem. V 64. minutě se po čase připomněl zase Kweuke, jeho hlavička byla hodně nebezpečná. Letenští cítili, že gól k dobru by jim nemusel stačit, a zvýšili aktivitu. Podaný pojistku odmítl, stejně tak i Vacek a Kadlec, skóre se však už nezměnilo.

Sparta Praha - Baumit Jablonec 2:1 (2:1)
Branky: 11. Kweuke, 30. Matějovský - 34. Lafata. Rozhodčí: Královec - Gallo, Marek. ŽK: Hušek - Loučka, Lafata, Beneš. Diváci: 9913.
Sparta: Blažek - Vidlička, Zápotočný, Řepka, Pamič - Hušek - Sionko (86. Kadlec), Vacek, Matějovský, Juhar (67. Podaný) - Kweuke. Trenér Jozef Chovanec.
Jablonec: Špit - J. Štochl, Pavlík, Beneš, Jablonský - Loučka - Kopic (75. Třešňák), Piták, Vaněk, Kovařík - Lafata. Trenér František Komňacký.

Reklama

Související témata: