Hlavní obsah

Spanilá jízda Sparty podzimem pokračuje, vyhrála i na Slovácku

PRAHA

Spanilá jízda Sparty fotbalovým podzim pokračovala i na Slovácku. Pražané tam ve třetím ligovém kole vyhráli 2:0 a dostali se do vedení v tabulce s plným ziskem devíti bodů. Dosud suverénní Hradec Králové totiž doma prohrál vysoko 0:3 s Libercem, zatímco Příbram, která nastřádala v prvních dvou kolech rovněž šest bodů, podlehla na Slavii. Pro Pražany to byla první podzimní výhra, kterou jim zajistili Jarolím s Vlčkem. Na první bod dál čeká Slovácko a také Č. Budějovice, které doma prohrály s Olomoucí.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Kamil Vacek (vpravo) se raduje společně s Martinem Juharem z prvního gólu Sparty na Slovácku.

Článek

Bilance Slovácka ze vzájemných zápasů se Spartou je prachbídná. V posledních sedmi duelech nezískalo ani bod, navíc dalo Pražanům pouhé dva góly. V nedělním zápase se sice snažilo bilanci vylepšit, v úvodu střetnutí mělo více ze hry, zatlačilo protivníka do obrany a dokonce si několik slibných příležitostí nechystalo,  střelecky se však neprosadilo. Pět minut před přestávkou naopak pohrozili Pražané, kteří šli zásluhou Vacka do vedení.

Po změně stran se sice domácí hrající s velkým nasazením snažili o vyrovnání, ale proti pozorně hrající a dobře bránící Spartě se neprosadili. Naopak v poslední minutě udeřili hosté a Grajciarem vítězství korunovali.

Slavia rozhodla až v samém závěru

V Edenu, kam stále ještě nesměli diváci, přivítala Slavia překvapení prvních dvou podzimních kol Příbram. Pražanům stále chyběl Čontofalský, jehož transfer z Řecka není dořešen. Přesto domácí začali lépe a hned v 9. min. navrátilec z Kaiserslauternu Hloušek vstřelil po centru Trubily hlavou vedou gól. Příbram však odpověděla bleskově. Jakmile se dostala k prvnímu rohovému kopu, předvedla nacvičený signál a Šlapák skóre srovnal. Těsně před přestávkou měl obrovskou příležitost Zbyněk Pospěch, ale zahodil ji.

Střelci gólů Slavie Lukáš Jarolím (vlevo) a Stanislav Vlček se radují z vítězstvífoto: ČTK/Zbyněk Stanislav

Po změně mohli jít hosté do vedení. Šlapák se objevil sám před brankářem, ale Hanuš jeho střelu vyrazil a opakovaný pokus mířil do tyče. Střídající slávistický Hurka záhy Šlapáka napodobil, neboť i jeho rána skončila s přispěním brankáře Hrušky na brankové konstrukci. Po hodině hry mohl rozhodnout hostující Wágner, ale jeho první pokus zlikvidoval Hanuš a při druhém zachraňoval na čáře Hubáček. V samém závěrtu však strhla Slavia zásluhou Lukáše Jarolíma a Vlčka výhru na svou stranu. Příbram však nezklamala, na druhou branku mohla Wagnerem odpovědět, ale gól nedala a inkasovala dotřetice.

Krutý debakl votroků

Také Hradec Králové odstartoval do podzimu výborně, získal šest bodů a v tomto trendu chtěl pokračovat i proti Liberci. Hned v úvodu mohl jít skutečně do vedení, jenže ránu Dvořáka brankář Bičík zlikvidoval a Hochmeister pálil nad. Severočeši se postupně osmělovali a k soustředěné obraně přidávali rychlé výpady.  V největší příležitosti se ocitl Breznaník, ale chybu váhajícího hradeckého brankáře Lindra ztrestat nedokázal.

Liberečtí fotbalisté Jan Blažek, Michal Breznaník a Jiří Štajner (zleva) se radují z Breznaníkova gólu.foto: ČTK/Jakub Macháček

Breznaník měl obrovskou šanci i po necelé hodině hry, ale gólman "votroků" jeho střelu zlikvidoval. Liberec byl ovšem aktivnějí, v ofenzívě daleko odvážnější než do přestávky a v 67. min. se po parádní střele Váchy dočkal zaslouženého vedení. Domácí se psychicky složili a po dvou trefách šikovného Breznaníka odešli ze hřiště s krutým debaklem.

Jihočeši se dlouho neradovali

Na jihu Čech byli od samého začátku nebezpečnější Hanáci. První velkou šanci měl zkušený Heinz, po něm se nabízela možnost otevřít skóre Schumeisterovi, dotřetice to byl opět Heinz, ale na Kučeru nevyzrál. České Budějovice držely příkazu trenéra Kotrby a snažily se hlavně zodpovědně bránit. Logicky, protože v prvních dvou zápasech se Spartou a na Dukle inkasovaly osm branek.

Jihočeši trpělivě čekali na svou příležitost a ta ve druhém poločase skutečně přišla. Vulin zatáhl míč a Ondrášek pohotově skóroval. Domácí se však z vedení neradovali  dlouho, protože po devíti minutách Heinz střelou ze šestnácti metrů vyrovnal. A byl to nakonec Heinz, jenž technickou střelou v 83. min. skóre otočil. České Budějovice tak na první podzimní bod dál čekají.

Fotbalová Gambrinus liga - 3. kolo
Plzeň - Teplice 2:0
Branky: 59. Ďuriš, 84. Pilař.
Viktoria Žižkov - Dukla 1:0
Branka: 36. Nestorovski.
Ostrava - Mladá Boleslav 1:4
Branky: 87. Zejdler - 23. Kulič, 77. Bulut, 90.+2 Chramosta, 90.+ 4 Wojnar.
Neděle
Slovácko - Sparta 0:2on-line
Branky: 40. Vacek, 90. Grajciar.
Slavia - Příbram 3:1on-line
Branky: 9. Hloušek, 78. L. Jarolím, 87. Vlček  - 14. Šlapák.
Hr. Králové - Liberec 0:3on-line
Branky: 67. Vácha, 83. a 85. Breznaník.
Č. Budějovice - Olomouc 1:2on-line
Branky: 65. Ondrášek - 74. a 83. Heinz.
Pondělí
Jablonec - Bohemianson-line

Reklama