Hlavní obsah

Jihočeši prožívají velkou mizérii, Kotrba má ale jasno: I když to zabalím, problému se nezbavím

PRAHA

Jihočeská mizérie nemá konce. Kotrbovi svěřenci padli na podzim v lize počtvrté v řadě, neboť prohráli i v Praze s Bohemians a zůstávají u dna tabulky bez jediného bodu. „Přitom kde jinde už bychom měli bodovat?! Věděli jsme, že klokanům dělá doma problém tvořit hru, takže jsme je měli přehrát. Jenže sotva vyrovnáme, necháme si dát po hloupé chybě druhou branku a je konec,“ zlobil se českobudějovický kapitán David Horejš, který musel už po dvaceti minutách s poraněným kolenem střídat.

Foto: SPORT.CZ/Soňa Škývarová

Trenér, manažer a spolumajitel Českých Budějovic Jiří Kotrba ví, že odchodem z lavičky se problému nezbaví.

Článek

Zlobil se i českobudějovický trenér, generální manažer a spolumajitel klubu v jedné osobě Jiří Kotrba. „Je to pořád stejné. Kombinujeme, hrajeme, dostaneme soupeře pod tlak, a když konečně vyrovnáme, necháme si dát po fatální chybě druhý gól a musíme se prát zase,“ postěžoval si na zápasy, jejichž průběh se na podzim opakuje jako přes kopírák a pro jeho tým končí prohrou. V úvodu doma se Spartou, pak na Dukle, před svými diváky s Olomoucí, teď pro změnu na Bohemians.

„Hrajeme sice hezčí fotbal než v přechozích sezónách, protože na to máme vhodné hráče, jenže co je to platné, když nemáme body?!“ kladl zkušený kouč řečickou otázku mančaftu i sám sobě. „Třeba na úvod ligy jsme sehráli parádní partii se Spartou, z níž byli diváci nadšení a tleskali ve stoje. Jenže já musel po prohře 2:4 přijít do šatny a klukům říct, že takhle to nejde, že Spartu přece nemůžeme přestřílet a porazit ji 5:4. Ale i já za to nesu odpovědnost, já je musím o své pravdě přesvědčit. A pokud to nedokážu, musíme hledat jiné cesty,“ meditoval trenér a manažer Jiří Kotrba po nedělním utkání v Edenu, které skončilo pro Jihočechy čtvrtou prohrou.

Fotbalový trenér Jiří Kotrbafoto: ČTK/Zdeněk Němec

„A přitom jsem věřil, že tady už konečně vyhrajeme. A opravdu jsme hráli, běhali, kombinovali, po vyrovnání jsme byli nahoře psychicky i fyzicky. Bohemka rozhodně lepší nebyla, jenže my ji k chybám nedonutili a jí stačilo balóny jen odkopávat,“ nelámal po zápase s klokany, jejichž dres kdysi jako hráč sám oblékal, nad svými svěřenci hůl.

Sám nad sebou a nad svým návratem na trenérskou lavičku ale také ne. „Mám už toho tolik za sebou, že bych neměl sebemenší problém na pondělním představenstvu oznámit: Zítra odcházím, protože se současným stavem nic nesvedu,“ měl i po prohře s klokany jasno, že pokračovat prostě musí a avizované předávání žezla kolegovi Františku Ciprovi, který v Českých Budějovicích pracuje jako skaut, se tudíž konat nebude. „Kdybych byl jen trenérem, odejdu z klubu a bude klid. Jenže já jsem i manažerem a spoluvlastníkem, takže v Budějkách zůstanu a problému se stejně nezbavím. Jen ho budu řešit v jiné funkci.“

Reklama

Související témata: