Hlavní obsah

Hradec počtvrté za sebou prohrál, Dukla ho po debaklu bodově přeskočila

PRAHA

První dva zápasy vyhráli, od té doby ani ťuk. Fotbalisté Hradce Králové potvrdili sestupný trend také na Julisce a v předehrávce 6. ligového kola je Dukla porazila hladce 4:0. Jako by si oba soupeři předali štafetu nováčkovského elánu. Východočechům se dařilo loni, druhá sezóna po návratu do ligy však může být i pro ně kritická. Za Pražany se trefil i Lietava, čerstvá posila ze Žiliny.

Foto: Zbyněk Stanislav, ČTK

Radost fotbalistů Dukly Praha z gólu do sítě Hradce Králové.

Článek

Dukla v minulém domácím utkání s Plzní (2:4) přišla na Julisce o dlouhou sérii 25 ligových zápasů bez prohry (v součtu s druhou nejvyšší soutěží), a tak hned chtěla sérii novou. Hradečtí „votroci“ se k tomu zdáli být vhodným soupeřem. Třikrát za sebou prohráli a nedali 273 minut gól, takže se spolu s dalšími třemi týmy zařadili se čtyřmi brankami k nejméně produktivním celkům ligy.

Však také domácí na první šanci čekali jen necelé tři minuty, střela žilinské posily Lietavy těsně minula Lindrovu branku. Východočeši rychle odpověděli – Plašil po rohovém kopu pálil z úhlu přesně, na brankové čáře však jeho projektil zastavil domácí kapitán Gedeon.

Další minuty sice příliš vzruchu nepřinesly, ke konci úvodní půlhodiny se ovšem skóre změnilo. Hanousek unikl po levém křídle, ideálně přihrál Bergrovi a ten zblízka zajistil Dukle vedení. Pak se zase zápas uklidnil a svým monotónním tempem dospěl až k přestávce.

Fotbalista Dukly Patrik Gedeon (vpředu) je stíhán protihráči z Hradce Králové. Vlevo Radek Hochmeister a vpravo Filip Klapka.foto: ČTK/Zbyněk Stanislav

Dukla začala druhý poločas aktivněji a brzy se za to dočkala patřičné odměny. Lietava vybojoval míč a střelou k tyči zaskočil Lindra. Útočník, který teprve v úterý přišel na hostování ze Žiliny jako náhrada za zraněného Jirouše, se tedy hned za tři dny zapsal do listiny střelců.

Východočechům však bylo ještě hůř. Plašil fauloval Markoviče a nejenže byl po druhé žluté kartě vyloučen, ale kopala se navíc penalta. Proti fotbalovému přikázání se k míči postavil sám faulovaný – a proměnil. Plašil se tak hned ve druhém utkání po přichodu z Příbrami stal nešťastníkem svého nového týmu. Když pak Duklu při šanci Fischera podržel gólman Rada, bylo hostům jasné, že na žádný bod zase nedosáhnou. A to ještě měli štěstí, že je Lindr zachránil při sólech Lietavy a poté Bergra.

Při střele Pázlera ještě Hradec zachránilo břevno, debaklu však nakonec přece jen neušel. Po faulu Chlebouna kopala Dukla druhou penaltu. Střídající Malý ji musel opakovat, i podruhé ji však s přehledem kopl do stejného místa... Pražané tak uštědřili soupeři citelnou porážku a přeskočili ho v tabulce.

Dukla Praha – Hradec Králové 4:0 (1:0)
Branky: 29. Berger, 51. Lietava, 64. z pen. Markovič, 89. z pen. Malý. Rozhodčí: Adam – Lhoták, Moláček. ŽK: Mikula, Markovič, Lietava - Plašil, Fukal, Chleboun. ČK: 63. Plašil. Diváci: 1875.
Dukla: Rada - Pospíšil, Mikula, Švejdík, Vrzal - Podrazký (68. Malý), Gedeon, Hanousek (87. Šiml) - Berger (81. Pázler), Lietava, Markovič. Trenér Luboš Kozel.
Hradec: Lindr – Fukal, Chleboun, Poděbradský - Plašil, Pávek (52. Malinský), Klapka, Hochmeister - Fischer, Dvořák (79. Rezek), Štěpán (58. Zelený). Trenér Václav Kotal.

Reklama

Související témata: