Hlavní obsah

Raúlův dres bych bral taky, tvrdí plzeňský Petržela

PRAHA

Plzeňský expres Milan Petržela (28) prožil nádherný fotbalový rok. Titul s Viktorií Plzeň, domácí Superpohár a nádherná cesta Ligou mistrů, na jejímž konci byl postup do Evropské ligy. Hrdě se hlásí i k tomu, že byl v týmu, který vybojoval postup na EURO, i když toho tolik neodehrál...

Foto: Petr Josek, Reuters

Velké sólo Milana Petržely proti Barceloně.

Článek

Zatímco v Plzni hraje v základu, reprezentační podzim prožil především na lavičce náhradníků. To vadí každému fotbalistovi... „Pochopitelně bych toho chtěl odehrát víc, ale byl jsem součástí týmu, všechno jsme prožívali společně. Měl jsem možnost připravovat se vedle hráčů jako jsou Petr Čech, Tomáš Rosický, Jaroslav Plašil, Milan Baroš... Vedle, jak já říkám, velkých kluků. V tom to bylo pro mne cenné. Byl jsem rád za každou minutu na hřišti. Teď už to může být jen lepší,“ říkal s vírou, že si na jaře vybojuje místo ve třiadvacítce pro EURO.

Messi pod postelí

FC Barcelona a AC Milán, dva giganti fotbalového světa. Petržela si zahrál proti oběma. „Moc rád budu vzpomínat na ty krásné zápasy na Nou Campu nebo San Siru. Nejvíc mám teď v hlavě duel doma s AC Milán, v němž jsme prohrávali 0:2 a dokázali za pět minut srovnat. To byla paráda,“ zasnil se.

Když přišla řeč na jeho nejlepší zápas, jen pokrčil rameny... „To je těžké, hodnotit sám sebe. Zápasů byla spousta, snad se mi i některé povedly. Ale mám-li vybrat jediný, pak utkání v Borisově. Tak by to asi z mojí strany mělo vypadat v každém utkání. Jenže ne vždycky se to povede. Během podzimu jsem měl období, kdy jsem cítil, že to není ono. Pral jsem se s tím, chvíli to trvalo,“ přiznal.

Kromě krásných zážitků má i dvě cenné trofeje v podobě dresů. O tom Messiho se hodně napsalo, moc po něm toužil jeho spoluhráč Václav Pilař, ale Petržela u něho byl na Nou Campu dřív... „Dres Messiho přímo z Barcelony jen určitě nejcennějším suvenýrem a věčnou připomínkou. Třeba už si proti němu nezahraji. Hodně se toho kolem té výměny napsalo, ale ať mi někdo řekne, že kdyby měl možnost si ho s ním vyměnit, neudělal by to. Nevěřil bych mu,“ nabídl svůj logický názor.

Messiho desítka ale zatím nikde nevisí. „Mám ho schovaný pod postelí. Až se zabydlím, pověsím ho. Zatím na něm vlastně spím. Messi je nejlepší fotbalista na světě, moc si jeho dresu cením, ale obrovskou hodnotu pro mne má i dres Ibrahimoviče z AC Milán,“ dodal.

Výpadky jsou o hlavě

Volné dny tráví doma na Moravě a přemýšlí o končícím roku 2011... „Jsem s ním maximálně spokojený. Získali jsme s Plzní titul, zahráli si Ligu mistrů, postoupili do Evropské ligy a reprezentace se probojovala na EURO. Spokojení jsme s tímhle rokem byli mi hráči a věřím, že i fanoušci. Byl opravdu výjimečný, můj zatím nejlepší,“ pokyvoval spokojeně hlavou.

Prozradil také, že hráči Viktorie si sáhli na podzim na samé dno fyzických sil. „Připravení jsme byli dobře, ale na dno jsme si sáhli. To je logické. Když se daří, únavu tak nevnímáte. Je to o hlavě. Nesmíte si ji připouštět, abyste mohl odvádět na hřišti vždycky maximum pro dobrý výsledek. Nechtěli jsme o tom mluvit, abychom nedávali někomu naději, že nás porazí,“ pravil Petržela.

Zatímco na evropské scéně Plzeň zářila, v domácí nejvyšší soutěži zaznamenala několik zbytečných ztrát. Tou poslední byla porážka v Příbrami. „Pár dní před tím jsme vyhráli v Borisově a zajistili si postup do Evropské ligy. Zápas nám vyšel herně i výsledkově. Utkání s Příbramí jsou specifická, vzhledem k blízkosti i vztahům mezi kluby. Domácí byli nahecovaní, na podzim se jim dařilo. Nám to správné nabuzení chybělo a než jsme se dostali do hry, bylo zle. Opravdu není lehké přepnout z Ligy mistrů na Gambrinus ligu. To by potvrdili asi i jiní fotbalisté, kteří něco takového zažili. Tím ten příbramský, ale ani jiné výpadky, neomlouvám. Není příjemné si to připustit, ale bylo to o hlavách. V Příbrami jako by nám ty správné hlavy chyběly,“ přiznal férově Milan Petržela.

Se Schalke snad doma

Viktorii čeká velmi náročné jaro. Na úvod utkání se Schalke v Evropské lize, ale také domácí pohár a nejvyšší soutěž. Jenže ztráta deseti bodů na vedoucí Spartu je veliká... „Šance je vždycky, zbývá ještě čtrnáct kol. My se o to popereme. V každém případě chceme být co nejvýš, abychom hráli v pohárové Evropě. V zimě nabereme sílu a jdeme do toho,“ řekl bez známky pochybností v hlase.

Už v únoru si to rozdají se slavným německý celkem z Gelsenkirchenu. „Los k nám byl vcelku přívětivý. Schalke je výzva pro nás hráče a tahák pro diváky. Hned po losu jsem si vzpomněl na rodiče a kamarády, jaký budou mít další pěkný zážitek. Bude to těžký soupeř, ale myslím si, že se přes něj přejít dá. Hlavně, kdybychom mohli hrát doma v Plzni na novém stadiónku. V Edenu, i když je větší, to není ono,“ přál si.

A když přišla řeč na rozšíření jeho sbírky vzácných dresů, jen se pousmál... „Raúlův dres by byl další skvělou trofejí, vždyť to je historicky nejlepší střelec Ligy mistrů. Jak jsem četl, není jisté, jestli v Schalke zůstane. Uvidíme, v každém případě se na ten dvojzápas moc těším, a věřím, že ten příští rok bude také tak dobrý, jako ten končící,“ rozloučil se fotbalový expres Milan Petržela.

Reklama

Související témata: