Hlavní obsah

Augusta: Vlasák s Hlinkou si zaslouží MS

PRAHA

Bývalý trenér české hokejové reprezentace Josef Augusta bedlivě sledoval Švédské hokejové hry. Jako většina fanoušků měl možnost v přímém přenosu sledovat pouze zápas s Finskem, ale ze sestřihů ostatních utkání si udělal dobrý obrázek o hře našeho mužstva. A některé hráče by neváhal vzít na mistrovství světa. O své postřehy se podělil s čtenáři Sport.cz.

Foto: Právo

Josef Augusta

Článek

"Zápas s Finy na Švédských hokejových hrách se mi velmi zamlouval. Byl to velice rychlý a vyrovnaný hokej, hra se přelévala z jedné strany na druhou. Finové si v podstatě žádné větší šance nevytvořili. Naši byli velice aktivní, o což se starala především dvojice Hlinka, Vlasák.

Především Tomáš Vlasák byl po celý turnaj hodně vychvalován a myslím, že právem. Byl pokaždé u těch klíčových momentů, ať už šlo o zápas s Finskem, či jeho parádičku proti Rusku. Navíc absolvoval snad všechny akce reprezentace v letošní sezóně. Myslím, že by na letošním mistrovství světa v Praze a Ostravě neměl mezi útočníky chybět.

Sami trenéři tvrdí, že šanci dostat se na šampionát má ze současného kádru čtyři až pět hráčů. To je samozřejmě jejich věc, a nikdo nemá právo jim do toho mluvit. Pokud bych já měl někoho vybrat, tak vedle  Vlasáka bych neváhal se zařazením Jardy Hlinky. Má za sebou většinu akcí, a spojení s Vlasákem funguje parádně.

Mezi obránci už je výběr poněkud horší. Líbil se mi hodně Vykoukal. Proti Finům ukázal, že neztratil nic ze svého přehledu a na ledě si vedl suverénně. Škoda, že se rozhodl v reprezentaci skončit. Svoji stabilní výkonnost potvrzuje i Hejda, jenž se v angažmá v Rusku snad ještě zlepšil.

V dobrém světle se ukázal i Petr Průcha. Je dobré vědět, že se na ledě dokáže prosadit i bez svých souputníků z Pardubic Koukala a Koláře. Ve Švédsku byl velmi aktivní a díky své univerzálnosti by možná byl vhodným adeptem na roli třináctého útočníka pro MS. Ale pořád je ještě velmi mladý a má všechno teprve před sebou.

Co se týče brankářů, tak tam je situace úplně jiná. Při vší úctě k Salfickému i Málkovi nevěřím, že by měli šanci jet na MS. I když Salfovi bych to osobně přál. Proti Švédům měl smůlu, celý tým hrál dost špatně a skoro všechny góly dostal po dorážkách. Málek prokázal svoje kvality, ale trenéři budou na postu brankáře hledat spíše v zámoří. Pokud bych měl na výběr já, volil bych Romana Čechmánka.

Reklama