Hlavní obsah

Jsme důchodci, říkal Němec Sieglovi

PRAHA

Nic nezměnili na stavu nerozhodného souboje (0:0) dvou fotbalových Viktorií, ale byli vidět. Kdo by si také nevšiml matadorů, kteří kdysi kopali i za reprezentaci. Novic v plzeňském týmu Horst Siegl dokonce mohl dát gól. I když se mu to nepovedlo, bral jeho protějšek Jiří Němec svoji premiéru v žižkovském dresu jako nepříliš vyvedenou.

Foto: PRÁVO

Žižkovský Jiří Němec (vlevo) obchází Skuhravého z Plzně

Článek

"Komplikujeme si situaci," uznal Němec, jehož tým zůstal na sestupové pozici bod za čtrnáctou Plzní. Se Sieglem na sebe narazili nejen při předzápasovém pozdravu. "Jirka se rozčiloval míň než kdy jindy. Jen říkal, abych byl v klidu, když už jsme oba v důchodu," naznačoval průběh vzájemného hecování na hřišti Siegl, o jehož nedělních pětatřicetinách Němec, sám už sedmatřicetiletý, moc dobře věděl.

Siegl mohl slavit gólem. Šanci ve druhé půli ale nedal. "Míč jsem zpracoval, ale zůstal mi pod nohou, na těžkém terénu neodskočil, chvíli potom jsem ještě nahrával do dobré pozice Luboši Blahovi, ten to ale netrefil," líčil Siegl. Bod ze Žižkova, kde se nejednou durdil nad verdikty sudího Helebranta, nakonec bral. Trenér František Cipro Siegla za zahozenou příležitost veřejně nevyplísnil. "Mohl to řešit jinak, ale jeho úkolem bude dávat góly hlavně doma. Tady to pro něj nebylo stavěné, hráli jsme víc zezadu," přemítal Cipro.

Nářky na špatný terén

Trápení zažili Žižkovští. "Potřebovali jsme se chytit nějakou náhodnou akcí, třeba šťastnou tečí... Kdybychom dali gól, tak by se do otevřené obrany útočilo samozřejmě mnohem líp," zračilo se zklamání v Němcově tváři. Tradičně dlouho po utkání setrvával v šatně, netradičně obšírně se pak ale rozmluvil. "Do zápasu jsme dali všechno. Chtěli jsme za každou cenu vyhrát," tvrdil, ač trenér Günter Bittengel si po zápase zakritizoval.

Málo bojovnosti viděl u ofenzivních hráčů. "Je to jeho názor, ale útočníci to na takovémhle terénu mají těžší," bránil své spolubojovníky Němec, jemuž kousky na trávníku vynesly pochvalu. "Tak jako celá defenzíva si Jirka odehrál svoje, určitě nezklamal, chtěl dát i konstruktivní přihrávku, ale na tomhle terénu to prostě nešlo," hodnotil Bittengel.

Němec: Viktorka nesestoupí

S Němcem dobře vědí, jaké to je hrát o záchranu. Zkusili si to už v Blšanech. "Tam kádr nebyl na takové úrovni jako tady a zvládli jsme to. Nepochybuju ani teď o tom, že ligu zachráníme. Až se budeme bavit za pět kol, už Viktorka v sestupovém pásmu nebude. Nesmíme čekat na zázrak někdy v závěru sezóny," pokračoval Němec.

Už v příštím kole může jeho tým v přímém souboji téměř dorazit poslední Blšany. "Bude to existenční zápas, který hodně napoví o tom, kam budou oba týmy v tabulce směřovat. V Blšanech jsem loni zažil pěkný rok, ale teď tam s Viktorkou už nesmíme zaváhat. Heslo je jasné: vyhrát za každou cenu," dal Němec najevo, že nehodlá svůj bývalý tým šetřit.

Reklama

Související témata: