Hlavní obsah

Starka: Hráčům nedlužím, dalším zaplatím na jaře

PŘÍBRAM

O finanční situaci klubu, problémech s gólmany, odchodu Horsta Siegla, mladých talentech i o úloze diváků se v rozhovoru pro Právo rozmluvil majitel fotbalové Příbrami Jaroslav Starka. "Peníze se shánějí stále obtížněji a lepší to asi hned tak nebude," tvrdí.

Foto: Archiv

Příbramský podnikatel Jaroslav Starka

Článek

Z Příbrami odešlo několik hráčů zvučných jmen, především Siegl, Zavadil, Václavík a Svoboda. Nemáte obavu, že se mužstvo hodně oslabilo? Pokud bych měl mluvit o oslabení, pak jedině v případě Zavadila, který byl tvůrcem hry. Musíme ho nahradit z vlastních zdrojů. U ostatních bych o oslabení kádru nehovořil. Tito hráči neodevzdávali výkony, které jsme od nich očekávali, přestože byli velmi dobře finančně ohodnocení. V závěru podzimu už nebyla většina z nich ani v základním kádru.

Nebudou Marile na jaře chybět Sieglovy góly? Horst Siegl udělal pro český i příbramský fotbal skutečně hodně, ale léta nelze zastavit. Na podzim se trefil v prvním kole, ale pak nedal ani jeden gól. Už se nedostal ani do základu. Jaro mívá lepší a já bych mu upřímně přál, aby se opět střelecky chytil, protože si ho velmi vážím.

Na podzim klub dlužil hráčům peníze, což nikdy nebývá pro vnitřní atmosféru dobré. Už se podařilo dluhy vyrovnat? Našim hráčům, myslím tím ty, kteří jsou v kádru, už peníze nedlužím. S ostatními se vyrovnám v průběhu jara. I když se peníze zpožďovaly, nemyslím si, že by to mělo mít vliv na přístup hráčů k zápasům. Jsou to profesionálové a tím, že budou hrát špatně, rozhodně situaci nepomohou. Tyto problémy jsme neměli na podzim jen my, ale o nás se v této souvislosti hovořilo nejvíc.

Vy jste je ale také přiznali... Ano, ale úplnou pravdu vám v tomto směru neřekne nikdo. Fotbal je obchod, kluby jsou obchodními společnostmi a otázku financí si hlídají.

Může podobná situace nastat i na jaře? Věřím, že nenastane, ale vyloučit to nikdy nelze. Kromě tak čtyř nejbohatších klubů v lize máme my ostatní podobné finanční problémy. Někdo je tají lépe nebo víc, jiný méně nebo hůř. My jsme vykročili cestou šetření, jiným způsobem s tím začal i Liberec, ale tahle cesta čeká dřív nebo později i ostatní. Máme podle mne tak roční náskok. Odchodem jmenovaných hráčů klub skutečně šetří. Peníze se shánějí stále obtížněji a lepší to asi hned tak nebude.

Odešly hvězdy, zůstali nebo přišli mladíci. Co když to nebude na záchranu stačit... Žádné sestupové starosti si nepřipouštíme, i když už úvodní jarní los je těžký. Ti mladí hráči se buď chytí, nebo ne. I kdybychom sestoupili, pracovali bychom dál, ale věřím, že k tomu nedojde. Stavíme na mladých, kteří cítí, že mají šanci se v lize ukázat a pak jít výš. Atmosféra v kabině se výrazně pročistila, což vnímám jako velký klad.

Vy jste si kladl vždycky nejvyšší cíle, to budete slevovat? Slevovat není to pravé slovo. Dívám se na situaci reálně a věřím, že přijde čas, kdy budeme hrát nahoře, což je můj cíl. Vždycky chci hrát co nejvýš. Kdybych se spokojoval s málem, nemělo by smysl do fotbalu dělat. Krátkodobé cíle si ale kladu podle reálných možností mužstva. V každém případě však chceme hrát dobrý fotbal, na který diváci přijdou.

Příbram má už léta problémy s gólmany, jak budete situaci výhledově řešit? Nenazval bych to letitým problémem. Potíž je spíš v tom, že nemáme kvalitního vlastního brankáře. Tuhle roli začal plnit Sňozík, ale vážně se zranil. Na hostování u nás byli velmi dobří brankáři jako třeba Blažek nebo Václavík. Nechytali špatně, ale v jiných klubech se jim dařilo víc. Budeme se snažit vychovat si svého kvalitního gólmana. A nejen brankáře.

Sázka na mládí se vyplácí i ekonomicky. Vezměte si jen příklad Teplic a jejich talentů Voříška a Rezka, kteří odešli do Sparty a mateřský klub vydělá i na jejich pozdějším přestupu do zahraničí. V Příbrami šikovné mladé fotbalisty máme, proto věnujeme velkou pozornost propojení výchovy talentů s rezervou i prvoligovým týmem. Jde o přirozenou cestu vývoje talentu.

Hodně jste také investovali do stadiónu, nebylo to až přehnané? Divák je pro nás na prvním místě, pro něj se fotbal hraje. Otevřeli jsme další tribunu, do níž se postupně přestěhuje celé zázemí, a pak se pustíme do té čtvrté. Máme nové hřiště s umělou trávou, které v našich klimatických podmínkách potřebujeme, chystáme další tréninkové s přírodní trávou.

Jediné, nad čím uvažuji, že to nemuselo být, protože i jiné kluby dostaly výjimku, je umělé osvětlení. Stálo sedmnáct miliónů a využijeme ho minimálně. Když bychom chtěli hrát později v neděli, protože pro nás je neděle lepší, nejde to. Na druhou stranu, když jsme chtěli v zimě začínat ve 14 hodin, protože v naší nadmořské výšce přes pět set metrů hraje každá hodina roli a znamená několik stupňů dolů, zase to nešlo.

Přitom se neustále hovoří o tom, že fotbal se hraje pro diváky...Někdy mi připadá, že tento neustále deklamovaný zájem, udělat maximum pro diváka, aby přišel, jsou jen prázdná slova, což je škoda. Kdo viděl stadión u Litavky před pěti roky a přijde nyní, musí uznat, že u nás to tak není. Pomáhá nám i město v rámci svých možností, ale sami jsme za poslední dva roky investovali do stadiónu kolem šedesáti miliónů korun. Nelituji, věřím, že se to v zájmu diváků vrátí.

Nelitujete odchodu Blšan z Příbrami? Proč bych měl? Nabídl jsem jim azyl, protože si vážím toho, co pro český fotbal udělal František Chvalovský. V této souvislosti mě nezajímají jeho jiné problémy. Blšany měly hrát dávno na svém stadiónu, ale u nás je na splnění podmínek rozdílný pohled. Někdo výjimku dostane, jiný ne. Bohužel především pro fanoušky.

Reklama

Související témata: