Hlavní obsah

Nic jsem nepředal, tvrdí Hastík

UHERSKÉ HRADIŠTĚ

Obvinění policie, že měl předat asistentovi sudího Stanislavu Hruškovi z pátku na sobotu v noci úplatek ve výši 175 000 korun, aby jím ovlivnil průběh březnového utkání první fotbalové ligy mezi Synotem a Spartou, zcela jednoznačně odmítá sportovní ředitel slováckého klubu Jaroslav Hastík.

Článek

V noci na sobotu zahájila policie trestní stíhání funkcionáře Synotu pro trestný čin podplácení a rozhodčího pro trestný čin přijímání úplatku v souvislosti s domácím utkáním Moravanů se Spartou, konstatuje policejní zpráva.

"175 tisíc? Vždyť to nejsou žádné peníze"

"K ničemu takovému rozhodně nedošlo," oponuje Hastík, který nepokládá za nic mimořádného, že se s Hruškou u benzínky poblíž Vyškova sešel. "Vždyť funkcionáři, trenéři, hráči, rozhodčí i novináři, kteří se kolem fotbalu točí, tvoří jednu velkou rodinu. S Hruškou jsme kamarádi, domluvili jsme se tudíž, že si chvíli u kafíčka popovídáme. Podobných setkání absolvuji denně několik. Tak tomu bylo i v pátek při zpáteční cestě z Prahy," vysvětloval.

Ani v tom, že měl u sebe tak vysokou částku, nevidí Hastík nic divného. "Vždyť to nejsou dneska žádné velké peníze. Byl jsem v Praze na arbitráži a měl jsem v plánu i jednání s právní zástupkyní, která mi pomáhá řešit moji soukromou záležitost. Nebudu ji tajit, rozvádím se. Nevlastním momentálně žádnou kreditku, finance tudíž nosím u sebe v hotovosti."

Hastík jen těžko nachází vysvětlení, proč policie uvedla čas schůzky skoro o pět hodin později, než k ní ve skutečnosti došlo. "Zřejmě bylo nutné navodit dojem, že šlo v nezvyklou dobu ve tři ráno o nějakou konspiraci," myslí si. Nechápe ani, proč v policejní zprávě bylo uvedeno, že obnos byl zajištěn u obou mužů. "Ty peníze jsem měl přece u sebe já sám. Pokud vím, u Stanislava Hrušky se našlo jen asi sto korun. I to je přece jasný důkaz, že jsem mu žádné peníze nepředal," podivuje se nad policejní verzí.

Hastík prý už v poslední době tušil, že je jeho mobilní telefon odposloucháván. "Slyšel jsem kolem sebe, že je odposlouchávána řada fotbalových činovníků. Podle mého názoru je to v demokratické společnosti něco neskutečného. Já naštěstí žádné milenky nemám, a tak mohu být klidný," pokusil se o žert.

Čekali úder

Předseda dozorčí rady 1. FC Synot Ivo Valenta si chce nechat u právníků zjistit, zda je odposlouchávání legální.

"Už dlouho jsem čekal, že přijde podobný úder. Zřejmě někomu náš klub i firma vadí. Jdeme výkonnostně stále nahoru, což se asi v Praze moc nelíbí. A na Slovácku jsou zřejmě trnem v oku naše podnikatelské úspěchy. Naši nepřátelé si vybrali fotbal, protože útok třeba na naše rodiny by nebyl zdaleka tolik medializovaný," rozhořčilo Valentu.

"My se ale nedáme. Náš klub je čistý a věříme v brzké vyřešení uměle vyvolané causy. I proto jsme požádali vedení ČMFS o co nejrychlejší svolání mimořádné schůze výkonného výboru," dodal Valenta.

"Policisté odmítají, že by šlo o komplot, jak se v některých médiích říká. Jedná se o akci, kdy měla policie dostatek důkazů, aby muže zatkla a obvinila," řekla policejní mluvčí Blanka Kosinová.

Reklama

Související témata: