Hlavní obsah

Potvrzeno: Žižkov sestupuje, titul pro Baník

PRAHA

Na svém zasedání uzavřeli zástupci prvoligových celků letošní ročník fotbalové ligy. Dosažené výsledky ponechali v platnosti, titul tedy definitivně patří ostravskému Baníku a do druhé ligy sestupuje společně s Plzní i Žižkov. Probíhající disciplinární řízení, které vyprovokovala korupční aféra, tedy již ligovou tabulku nezmění.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Hráči Žižkova (v pruhovaném) přišli o poslední možnost, jak setrvat v lize. Ligové shromáždění rozhodlo o sestupu Viktorie.

Článek

Pokud by při neúčasti Synotu klesl počet přihlášených týmů do dalšího ročníku na patnáct, šestnáctým by se stal třetí tým konečného pořadí druhé ligy. Po jednání v hotelu Praha to oznámil šéf ligy Jaroslav Vacek.

Na třetí - možná postupové - příčce druhé ligy jsou momentálně fotbalisté SK Kladno. Jejich funkcionáři se úvahám o lize nebrání, o čemž svědčí slova tamního sportovního ředitele Eduarda Nováka. "O této variantě víme a jsme na ni připraveni. Určitě bychom o postup měli zájem," prohlásil kladenský funkcionář.

Výtky k rozhodčím

Kluby výsledky soutěže odsouhlasily jednomyslně, ale další průběh jednání už tak jednoznačný nebyl. Skupina několika funkcionářů totiž znovu připomněla, že současné problémy spojené s úplatkářstvím úzce souvisí i s postavením ligy, která není samostatná, významných výtek se dostalo také komisi rozhodčích.

A zazněly i hlasy, aby komise rozhodčích byla s okamžitou platností rozpuštěna. Jenže se svými názory neuspěli, jen se jim dostalo slibu, že počátkem příštího týdne by měli zástupci komise předložit návrh, jak si celou situaci představují do budoucna.

Řada funkcionářů vidí v eskalaci korupčního skandálu cílený útok na fotbal. I proto požádali svazové vedení, aby konečně zaujalo jednoznačný postoj k celé aféře. "Je třeba se k celé záležitosti postavit čelem," prohlásil Vacek.

Zklamáním pro řadu funkcionářů bylo vystoupení prvního muže fotbalového svazu Jana Obsta, který několik dnů sliboval, že si chystá na shromáždění zásadní projev, ale příliš nového klubovým činovníkům neřekl.

"Shrnul dosavadní průběh celého případu a ubezpečil kluby, že po zasedání výkonného výboru, který se chystá na pondělí, vydáme jakýsi jízdní řád, jak bude svaz postupovat," popsal Vacek stručně obsah předsedova projevu.

Reklama

Související témata: