Hlavní obsah

Prodáno - Sparta patří společnosti J&T

PRAHA

Fotbalová Sparta má nového majitele. Smlouva o prodeji akcií AC Sparta Praha slovenské finanční skupině J&T Credit Investments byla podepsána ve čtvrtek v Praze. Zbývá provést jen potřebné právní úkony. Ještě celou středu probíhala poslední jednání, na nichž byly dolaďovány detaily prodeje největšího a nejúspěšnějšího českého fotbalového klubu.

Foto: Novinky

Fotbalová Sparta má nového majitele

Článek

Ekonomické náležitosti prodeje obě strany po dohodě nezveřejnily. Podle informací Práva mohla částka dosáhnout téměř jedné miliardy českých korun. Z toho 750 mil. je za samotný klub a 230 mil. činí standardní úvěr pozůstávající z realizace stavby strahovského tréninkového centra. Podle jiných zdrojů jde o zhruba 540 miliónů korun plus převzetí úvěru ve výši 130 miliónů korun.

Podle ČTK J&T koupila 99,6 procenta akcií Sparty, celý svůj téměř pětiprocentní podíl jí prodal i Vlastimil Košťál, dosavadní prezident a spolumajitel klubu. Společnost J&T nechtěla svou akvizici nijak komentovat. O svých dalších plánech bude informovat až na tiskové konferenci.

Krok dál do Evropy

"Sparta potřebuje ekonomicky silného vlastníka, který by byl schopen nejen udržet hráčský kádr pohromadě, ale i ho posílit. To se podařilo. My jsme touto cestou jít nemohli, museli bychom dál financovat Spartu z prodeje hráčů a výdělků z Ligy mistrů. Chtěli jsme proto, aby byl klub zajištěn a nový majitel do posunul dál do fotbalové Evropy a samozřejmě, aby zůstal v Praze. To vše by mělo být splněno. Sparta je dobře fungující akciovou společností," uvedl opakovaně Vlastimil Košťál.

Daniel Křetínský, partner skupiny J&T, doplnil, že konečným vlastníkem Sparty v rámci skupiny J&T bude společnost J&T Private Equity B.V., která postupně přebírá všechny majetkové účasti J&T v podnikové sféře.

Nový vlastník cítí odpovědnost vůči fanouškům

"Vysoce oceňujeme sportovní kvality stávajícího týmu i historické tradice Sparty. Přestože koupi Sparty vnímáme jako klasickou investici, která by v dlouhodobém horizontu měla splňovat požadavky návratnosti, jsme si plně vědomi odpovědnosti vůči fanouškům Sparty i české sportovní veřejnosti," komentoval koupi Křetínský.

Dále doplnil, že J&T považuje Spartu za dlouhodobou investici a nemá stanoven žádný konkrétní investiční horizont. "Samozřejmě bude svoji roli hrát i úspěšnost našeho působení ve Spartě" dodal Křetínský.

Nové vedení

J&T jmenovala místopředsedou Daniela Křetínského. Místo nového finančního ředitele obsadil Přemysl Beneš. Miroslav Pelta odchází z pozice generálního ředitele i z představenstva společnosti a bude vykonávat funkci sportovního ředitele.

Pozice generálního ředitele zůstane dočasně neobsazena. Další změny v představenstvu se předpokládají po valné hromadě Sparty, která by se měla konat v závěru června. Prezidentem klubu zůstává Vlastimil Košťál a viceprezidentem  Michal Voráček.

"Vážíme si manažerských kvalit pana Košťála i jeho velmi dobré orientace v problematice českého fotbalu. Jsme přesvědčeni, že jeho pokračování v této funkci je v zájmu Sparty," uvedl Křetínský.

Podruhé Slováci

Nový majitel Sparty J&T spravuje mnohamiliardový majetek i v Česku, patří mezi největší finanční dravce na slovenském trhu. Obchoduje s cennými papíry, vlastní investiční fondy a banku, staví kancelářské budovy, vlastní firmu PVT, která se zabývá informačními systémy a má podíly ve společnosti Vulkan výrábějící prezervativy a ve Slovnaftu Bratislava.

Firma spravuje majetek v hodnotě asi deset miliard korun. Firmy, které kontroluje, zaměstnávají přes čtyři tisíce lidí. Loňský roční obrat skupiny dosáhl šesti miliard korun. V jejím čele stojí třicetiletí podnikatelé Patrik Tkáč a Ivan Jakabovič. Oba jsou známí svou výstředností a rádi se chlubí svým majetkem. K třicetinám dostal Tkáč od Jakaboviče luxusní vůz za dvanáct miliónů slovenských korun.

Proč Sparta a ne Slovan?

Pozornost je transakci věnována i na Slovensku. Deník Pravda se zamýšlí nad tím, proč slovenská společnost kupuje pražskou Spartu a ne například Slovan Bratislava. "Sparta na rozdíl od Slovanu není zaprášená značka, ale prosperující klub etablovaný na evropském fotbalovém nebi. Je pravidelným účastníkem Ligy mistrů, která přitahuje pozornost sponzorů a reklamy. Sparta připravuje fotbalisty, jejichž prodej do ciziny je garantem návratnosti investovaných prostředků. Slovan a další slovenské kluby mohou o podobných metách jen snít," píše list.

Podle deníku v případě Slovanu neodradí kupce ani tak dluh ve výši čtvrt miliardy korun, ale spíše nepřehlednost vlastnických vztahů. "Rezeš koupil Spartu jako image VSŽ a na Letné zanechal půlmiliardovou sekeru. Společnost J&T je na sportovním poli nováčkem. Jak dopadne její vstup do fotbalu, ukáže až budoucnost," dodává Pravda.

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Slovácko zítra 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav zítra 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
  Sparta - Slavia zítra 17 : 30
20240511T17 : 30:00+0200
Sparta vs. Slavia
Sparta vs. Slavia
Sparta
Slavia
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.